Test: Adlibris Letto Frontlight

UPPDATERING DECEMBER 2017: Mitt test av uppföljaren Letto Frontlight 2 kan läsas här.

——

Efter en hel del förseningar har jag äntligen hittat tid att sammanställa min recension av Letto Frontlight. Enjoy!

Adlibris nya läsplatta Letto Frontlight lanserades på allvar av nätboksjätten i mitten av mars. Letto Frontlighet är i grunden en Cybook Muse Frontlight från det franska företaget Bookeen, med har fått en svensk logga samt egen programvara från Adlibris. Priset är satt till 995 kronor (när de introducerade original-Letton sommaren 2012 var startpriset 1395 kronor).

I kartongen ingår utöver plattan en micro-USB-laddare och en kort pamflettmanual på svenska. Vill du ha en mer utförlig instruktionsmanual finns en sådan som pdf förinstallerad i plattans bibliotek, där det även finns ett par romaner samt ett gäng noveller förinlagda.

Användare av den förra generationens Letto får här möta en lite kantigare variant, måtten och vikten (190 gram) är snarlika föregångaren, men jag upplever den nya versionen som mer obekväm att hålla i, där föregångaren hade en avrundad form har Letto Frontlight vassare kanter, vilket inte känns helt lyckat.

Adlibris Letto Frontlight

Därtill irriterar avstängningsknappens placering mig rejält, den sitter på nedsidan av plattan och behöver ett rejält tryck för att förpassa Letton till viloläge, något som flera kvällar när jag läst i sängen lett till att jag fumlat plattan ur mitt grepp när jag tryckt till, detta eftersom jag håller den lätt vilandes i mina båda handflator (och bläddrar framåt med tummen på den högra sidoknappen). Nu har jag lärt mig att jag måste ta ett lite hårdare grepp om plattan innan jag trycker på viloknappen, men i början föll den i golvet ett par gånger. En detalj förvisso, men ergonomin är viktig i hur en produkt upplevs.

Högertummen på avstängningsknappen. Ett distinkt tryck behövs för att stänga av plattan, och håller du samtidigt inte i den ordentligt, fumlas den lätt i golvet.
Högertummen på avstängningsknappen. Ett distinkt tryck behövs för att stänga av plattan, och håller du samtidigt inte i den ordentligt, fumlas den lätt i golvet.
Hantering av böcker så. Ska du föra över titlar till plattan som inte kommer från Adlibris egen Lettobutik förordar Adlibris sladd. Hanterar du titlar med kryptering (exempelvis biblioteksböcker) måste du auktorisera plattan, vilket endera sker genom Adobe Digital Editions (ADE) på datorn eller direkt vid köp i plattan av en DRM-skyddad bok. Enligt Adlibris manual ska du alltid lägga till eller ta bort böcker via ADE på datorn, men det går även att hantera böcker direkt i Utforskaren/Finder om du valt att tillåta datorn att hantera filer på plattan (det poppar upp en sådan fråga vid inkoppling i en usb-port), åtminstone fungerar det med titlar utan kopieringsskydd.

Letto Frontlights startsida, med boken du just nu läser visad överst.
Letto Frontlights startsida, med boken du för tillfället läser visad överst.
Inte heller berättar Adlibris i manualen att du faktiskt kan ladda ner böcker direkt till plattan även från andra sajter, så länge dessa inte är kopieringsskyddade. Klickar du exempelvis på nedladdningslänkarna till mina romaner, så frågar Letton snällt om du vill ladda ner och börja läsa direkt (det vill du så klart).

Detta gäller dock inte biblioteksböcker, lyckas du efter sju sorger och åtta bedrövelser ta dig fram till den rätta sidan på ditt lokala bibliotek samt logga in (Lettons webbläsare och textinmatningsfunktion är verkligen usel, mer om det senare), så möts du bara av beskedet Nedladdningsfel när du väl ska ladda ner ditt e-boksbibliotekslån. Detsamma gällde för övrigt även den förra versionen av Letton.

Förstasidan i mitt Lettobibliotek, inklusive en del av de titlar som medföljer på köpet.
Förstasidan i mitt Lettobibliotek, inklusive en del av de titlar som medföljer på köpet. Molnikonerna visar att det är e-böcker jag köpt hos Adlibris som endera finns på eller kan laddas ner till plattan.
När det gäller själva läsningen har Letto Frontlight något högre upplösning än föregångaren, den bjuder på 758×1024 pixlar jämfört med 600X800, något jag tyvärr inte direkt tycker märks vid praktisk användning. Jag upplever också att Letto Frontlight lider mer än den förra versionen av e-bläcksteknikens stora brist att redan lästa sidor ”bränns in” i skärmen efter bläddring. Grundinställningen är att Letton tömmer skärmen vid var femte bläddring, men jag störde mig så mycket på hur text stannade kvar efter att sida bytts att jag ändrade till att den tömmer vid varje bläddring, vilket drar ner batteritiden en del.

Läsning i vanligt dagläge.
Läsning i vanligt dagläge.
Den stora fördel som Letto Frontlight ståtar med jämfört med sin föregångare från 2012 är just dess frontlight. Den inbyggda skärmbelysningen gör att det äntligen går att läsa med Letton i ett nedsläckt sovrum, något jag som sover med en tvååring vid min sida finner oerhört praktiskt eftersom hon vaknar om jag har sänglampan tänd mer än någon minut. Jag stänger för den delen aldrig av belysningen (som räcker att ha inställd på lägsta nivån för att läsa i mörker), jag upplever skärmen som en aning för mörk annars, bortsett från i direkt dagsljus.

Prestandamässigt är inte Letto Frontlight någon höjdare, allt går åååh så långsamt, den som är van vid hur en smartphone eller surfplatta responderar när du rör skärmen – och vem är inte det i dag? – drivs snart till vansinne av en så till synes enkel sak som att skriva in namnet på en författare vid en sökning i den inbyggda e-boksbutiken. Glöm att kunna skriva i normal hastighet, tangenttryckningar måste väntas in, jag testade att ta tid då jag skrev Louise Boije af Gennäs och klockan hann passera 24 sekunder innan jag var klar. Processorn är helt enkelt hopplöst seg, och programvaran extremt yxig jämfört med hur vår skärmvardag i iOS- och Androidvärlden normalt ter sig.

Skärmen hos Letto Frontlight är inte direkt optimerad för nätsurfning.
Skärmen hos Letto Frontlight är inte direkt optimerad för nätsurfning.
Samtidigt går det att argumentera för att det kanske ska vara knöligt att surfa på och interagera med en platta som Letto Frontlight, ett skäl för att använda läsplattor som är dedikerade just åt läsning är att de inte inbjuder till andra sysslor under läsningen, Facebook finns inte blott en app bort och du störs inte i läsningen för att notifieras om att ett nytt mejl inkommit eller att du fått en like på din senaste Instagrambild. Den argumentationen kan jag köpa, men det ursäktar inte att upplevelsen när det gäller att lyckas hitta nya böcker att läsa i Lettons inbyggda butik blir så undermålig på grund av kackig prestanda.

Butiken i sig lämnar dessutom tyvärr en hel del att önska. Som om inte svårigheterna att botanisera bromsades nog av hårdvarans begränsningar, är e-boksbutiken i sig allt annat än inbjudande. Så här sorglig ser butikens startsida ut:

Startsidan i Lettos e-boksbutik. Tyvärr en av de minst inspirerande nätbutiker jag sett.
Startsidan i Adlibris Lettos e-boksbutik. Tyvärr en av de minst inspirerande nätbutiker jag sett.
Därtill verkar Adlibris inte bry sig om butiken nämnvärt. Eftersom det här testet utvecklades till en rejäl långbänk, har jag haft förmånen att se hur butiken förändrats över tid, eller mer korrekt uttryckt tyvärr tvingats se hur den inte gjort det. Bilden ovan tog jag redan den 19 mars när jag ursprungligen tänkt publicera det här testet, men när jag nu äntligen fått rumpan ur står det 18 maj i kalendern, och då ser Lettobutikens förstasida ut så här:

Adlibris Lettos butik den 17 maj. Samma rekommendationer som två månader tidigare.
Adlibris Lettos butik den 17 maj. Samma rekommendationer på startsidan som två månader tidigare.
På två månader har inte rekommendationslistan i topp uppdaterats överhuvudtaget – det är alltjämt Stalker, Utan personligt ansvar, Liv till varje pris samt Lejontämjaren som det puffas för. Med tanke på att Adlibris är en av Sveriges största och mest erfarna nätbutiker alla kategorier känns det väldigt slappt hanterat.

Att prata om batteritid när det gäller en e-bläcksläsare som Letto Frontlight blir nästan akademiskt, det är en extremt strömsnål teknik. Adlibris själva uppger ”upp till en månad”, en uppgift jag varken kan verifiera eller avfärda, i och med att jag under testets gång har haft plattan så ofta kopplad till datorn när jag fört filer fram och tillbaka, med resultatet att min Letto fått sig små mellanmål då och då. Jag har dock inte upplevt några problem med batteriet trots att jag ställt in den att rensa skärmen vid varje bläddring, och ser heller inte riktigt hur det vid praktisk användning skulle spela någon roll om batteriet behöver laddas varannan eller var tredje vecka – så himla offline från elnätet tror jag vi sällan befinner oss. Och i och med att det bara krävs en micro-usb-kabel för att tanka den torde det vara lätt ordnat var vi än i världen befinner oss, även om den egna laddsladden glömts hemma.

Med denna kritik nämnd, betyder det att jag avråder från köp av Letto Frontlight? Nej. Det finns tveklöst bättre läsplattor på marknaden än den Adlibris saluför, men är du en medelkonsument som vill ha en dedikerad läsplatta som kommunicerar med dig på svenska och har direktkoppling till en svensk nätbokhandel där chansen är stor att du redan har ett kontokort registrerat – då är Letto Frontlight i mina ögon det givna valet. Är du mer kräsen när det gäller tekniken eller föredrar utbudet i någon internationell e-boksbutik finns det bättre plattor att tillgå från exempelvis Amazon, Kobo eller Tolino, bara för att nämna tre av de stora aktörerna.

Är det värt att köpa nytt om du har förra versionens Letto? Det beror på. Vill du åt skärmbelysningen – ja. Annars – nej.

Själv fortsätter jag dock att förfäkta mobilens överlägsenhet som e-boksläsare. Hur många dedikerade läsplattor jag än tar mig an, och hur många surfplattor jag än bestämt mig för att använda för läsning, slutar det ändå med att jag efter några dagar börja läsa boken på min iPhone 5S i stället, eftersom den bästa prylen för läsning i slutänden är den pryl jag alltid bär med mig. Ja, min iPhone 5S har bara en fyratumsskärm, men det räcker gott för mig. Därtill är mobiler (och surfplattor för den delen) överlägsna dedikerade läsplattor på allt bortsett från det eventuella problemet med läsfokusering – de är användarvänliga, rappa och accepterar alla sorters filer utan att behöva konverteras (även om du kan tvingas använda olika läsappar beroende på var du införskaffar e-böcker).

Men tillhör du dem som gillar tanken på en platta som enkom ska användas till att läsa på, då är Letto Frontlight i dagsläget det enklaste valet.

Avslutningsvis: Varför fortsätter Adlibris att kalla sin läsplattesatsning för Letto, när deras e-boks- och ljudboksplattform sedan ett par år tillbaka bär namnet Adlibris Mondo? Vad är poängen med att ha två namn att förhålla sig till när det gäller digitala böcker? Tycker inte användarna att det är krångligt nog att ge sig på det här med e-böcker ändå?

25 reaktioner till “Test: Adlibris Letto Frontlight”

 1. Du skriver bakgrundsbelysning flera gånger. Tekniskt sett är det som namnet på plattan antyder Frontlight.
  //rune

  1. Jag ska medge att jag inte riktigt har koll på hur tekniken fungerar, från vilket håll belysningen kommer (försökte googla men hittade bara info om hur Kindle Paperwhites skärmbelysning fungerar, och blev inte direkt klokare), så jag ändrar till belysta. Tack!

 2. Fascinerande att denna platta fortfarande verkar så dålig. Jag har första versionen obrandad från Bookeen och hatar den. Slutade använda den redan efter någon månad. Bara en sån sak som att de kallade 800 x 600 för extremt högupplöst och en nyhet för eboksläsare – så fort man plockade upp produkten och satte på den tänkte man bara: pixlar. Och nu har de alltså piffat upp den med 28 procent fler pixlar. På tre år. Samtidigt som mobiltillverkare börjar tala om 4K-skärmar. Och även om det är olika syften och man ska ta batteritid i beaktande osv så kan jag inte göra annat än sucka.

  Varför blir det så här kackigt? Jag tror det beror på att den är utvecklad i Europa. Vi kan inte sånt där längre. Hårdvara måste tillverkas i Asien om det ska bli bra. Europeiska tillverkare känns trögrörliga och lata. Jag ser framför mig ett litet gäng välbetalda äldre anställda som kan luta sig tillbaka mot anställningsskydd, korta arbetsdagar och långa semestrar. Motsatsen till Foxconn. Vilket väl är bra för de anställda men inte ger några heta produkter. Nej, köp in nåt från Kina och låt en trendig svensk appbyrå göra mjukvaran. Ursäkta ranten.

  1. En rant kan vara på sin plats tycker jag, jag håller med dig, det är konstigt att vi verkar ha så låga tekniska förväntningar på dedikerade läsplattor med tanke på utvecklingen inom mobiler och surfplattor. När det först började pratas om läsplattor i Sverige på lite bredare front, det var väl 2009 om jag inte minns fel, så hade ju fortfarande iPhonen – om vi ska jämföra med den marknadsledande mobilen – en rätt låg skärmupplösning som läsplattorna matchade – men läsplattorna står av någon anledning kvar och stampar i ungefär samma territorium samtidigt som mobilvärlden fortsatt rusningen framåt.

   Har du som tysklandsboende några erfarenheter av tyska läsplattan Tolino (som jag ju länkar till i inlägget) för den delen? Jag har hört en del gott om den, men aldrig testat den i verkligheten.

   1. Jag har sett reklam för den men måste säga att jag inte är så intresserad av läsplattor längre. Precis som du föredrar jag att läsa på telefonen. Det sker titt som tätt (u-bahn, hissen …) och tämligen distraktionsfritt eftersom jag alltid har mobil data avstängt. Och man laddar ju ändå alltid telefonen varje natt, så batterifrågan inte viktig.

    Och ärligt talat så är mitt största problem de senaste åren inte platta vs telefon vs papper utan att få något läst öht! Att kunna ha ”5000 böcker i din ficka” lockar liksom inte, det räcker med de tolv som ligger på mitt nattduksbord.

 3. Ja, det vore verkligen intressant att veta om det verkligen finns någon som väljer läsplatta utifrån hur många böcker den klarar av att lagra. ”Jaså, den här har bara minne för 1000 titlar, den går bort, jag behöver plats för minst 2000”. När den första iPoden såldes in 2001 med taglinen ”a 1000 songs in your pocket” fanns det en poäng med det, men med böcker? Nej, att en sådan grej ens lyfts fram framstår för mig som att de inte riktigt funderat över hur det går till när vi läser litteratur.

 4. Jag föredrar definitivt läsplattor men så läser jag också ofta flera timmar i sträck vilket jag tycker är jobbigt för ögonen på bakbelysta skärmar. Sen är en superfördel för oss som tillbringar mycket tid i soliga länder (där Sverige just nu definitivt inte kvalar in) att läsplattor bara blir tydligare ju mer sol som lyser på den.
  Har ett par olika plattor, köpte nyligen en Kobo Glo HD med upplösningen 1,448×1,072 för en hystad penning från Kanada. Inte lika exklusiv som Kindle Voyage men fullt tillräcklig för mina behov.
  Sen har jag absolut inte tusentals böcker på plattan på en gång utan brukar rensa undan när jag kommer upp i 300-400 stycken, resten har jag i Calibre.
  Mest gillar jag egentligen min 5-tums Kobo Mini men avsaknaden av belysning gör det bökigt när man ska läsa bredvid den sovande hustrun och att ta med två plattor på resan känns lite överdrivet. Hoppas på att den kommande Kobo Pika är en 5-tumsplatta med belysning men det ser inte lovande ut tyvärr.

  Och ärligt talat behövs knappast mycket högre upplösning än 300 ppi till text på eboksläsare, nu är skillnaden mot tryckt text i stort sätt obefintlig.

 5. Hej. Bra recension även om jag tycker du är lite väl kritisk och får den att låta sämre än den är om läsa på den är huvudsyftet. Jag har inte ens testat att surfa på min platta och därmed har jag inte samma erfarenhet som du av seghet. Tvivlar dock på att jag inte skulle uppleva samma om jag testade… Att nya letton är kantigare och hårdare, håller jag med om och det är synd. Att default inställning att refresha skärmen bara var 5 sida är hål i huvudet och jag ändrade direkt till ”varje sida”. Att du skriver att det drar ner batteritiden en del, må vara sant men det är så ointressant eftersom den oavsett det har en suverän batteritid. MEN använder du dagligen en dator, som de flesta gör, så är det så lätt att handla böcker från Adlibris eller andra e-boksbutiker på nätet att det knappast finns någon anledning att använda smärtsamma inbyggda applikationer i plattan. Jag köper ett fåtal e-böcker, de jag inte kan låna på biblioteket eller inte vill vänta på att de dyker upp där, annars lånar jag nästan allt. Det är så enkelt att låna via dator och föra över via Adobe Digital Edition, där man samtidigt får en så bra överblick över det man har i läsplattan. Jag upplever, förutom just ergonomi/kantigheten nya plattan som outstanding. Det går fort att komma in i boken där man slutade sist. Sidbläddringen både med knapp eller att trycka på skärmen fungerar bra. Upplösningen är betydligt bättre än mina 2 tidigare Letto och jag tycker tvärtemot dig att det gör skillnad. Tycker inte att strömknappen är irriterande eller svår, men man måste självklart lära sig den, något som man gör rätt snabbt. Att läsa böcker på dator, telefon eller surfplatta kommer inte i närheten av att läsa med e-ink och lettons ”front light” är en kombo som slår det mesta. Tidigare har man fått belysa läsplattan med samma belysning som en pappersbok kräver, men nya letton funkar överallt. Jag läser då och då i totalt mörker för att inte störa min fru i sovrummet, även detta fungerar över förväntan och känns inte jobbigt. Är jag riktigt trött i ögonen, vilket jag kan vara kvällstid, så skiftar jag belysningsläget till svart bakgrund och vit text, vilket blir bättre just då, även om jag normalt föredrar standardläget.

 6. Vill gärna ha råd om vilken läsplatta jag ska välja. Har kollat på nätet på olika plattor men kan ej välja. Letto var till en början ett alternativ men den verkar vara låst till Adlibris och man är beroende av en dator. Kan Cybook muse som finns på it-butiken vara ett alternativ eller är även den låst till Adlibris?
  Den läsplatta jag söker ska:
  -Kunna ladda ner böcker från biblioteket direkt till läsplattan utan krångel och utan att vara beroende av en dator.
  -Läsa böcker utomhus i solsken
  -Byta sida i boken med knappar
  -Vara enkel att hantera
  -Ha svenska menyer

  1. Cybook Muse är ju samma hårdvara som Adlibris Letto och om du köper en Cybook Muse så är den inte låst till Adlibris men väl till Bokeens (tillverkarens) egen bokhandel som är värre ändå, och dessutom på franska.

  2. Hej. Letton är INTE låst till Adlibris, men den har en direkt ingång till deras butik.
   Du kommer knappast att hitta en läsplatta som du krångelfritt kan ladda ner böcker direkt till din läsplatta eftersom det är kopieringsskyddet man värnar om vilket betyder att du behöver Adobe Digital Editions installerat och då behöver du nog en PC eller en MAC för att få över dina böcker. Det är mao läsplattornas brist på ett ’riktigt’ operativsystem i botten som sätter begränsningen och det gäller nog tyvärr för alla.

   Sen förstår jag inte det generella motståndet mot att gå via PC, jovisst sitter du i husvagnen på semestern och inte har tillgång till en PC/Laptop, då kanske behovet finns, men annars är det nog som Daniel så vist skriver, att läsplattor generellt är nog inte avsedda för surfning så faktum är att det är så mycket enklare att starta en browser i en PC, logga in och ladda ner en bok. När du gör det så får du ner en fil som heter URLLink.acsm (eller motsvarande) som när du klickar på den, startar Adobe Digital Edition och laddar in boken direkt. Ansluter du sedan läsplattan via din USB så kommer den upp som en enhet i programmet och det är bara att dra över boken till din Letto.

   Det är såpass lätthanterat att jag aldrig skulle lägga ner jobb på att surfa via min läsplatta.

   I övrigt stämmer Letto Frontlight helt in på din kravspec och jag rekommenderar den. Enda nackdelen som jag ser det, är – också redan påpekat av Daniel – att den inte ligger så riktigt bekvämt i handen under långa läspass, men det är inte värre än att man kan leva med det.

   /putte

  3. Det här med bibliotekslån direkt in i plattan går att göra med en del läsplattor, men jag är inte säker på vilka. Iriver sålde en platta för några år sedan som de i Sverige kallade för Iriver Story Bibliotek just för att de ville pusha för att det var enkelt att låna böcker direkt i plattan på den, men jag skulle nog välja att skriva ”enkelt” med citationstecken, för grejen är att bibliotekslån alltid måste ske genom en webbläsare, och jag har hittills aldrig stött på en dedikerad läsplatta som hanterar surf på internet på ett lätthanterligt sätt, eftersom de helt enkelt inte är tänkta att användas för surf och därför är undermåligt utrustade för det såväl hård- som mjukvarumässigt, vilket ju Putte är inne på i sin kommentar också. Jag tycker han har helt rätt, jag tycker också att det är enklare att gå via datorn även om det är tekniskt möjligt att ladda ner direkt till en del läsplattor.

 7. Jag har en två år gammal Sony Reader PRS T3 (tror jag) som är sliten och ful och dessutom börjar krångla. Upptäckte nyss att jag bara hade tre olästa böcker i den – 43 stycken var försvunna och gick inte att föra över igen från datorn! Jag har alltid gått via datorn och har därför de böcker jag köpt i Reader for PC som installerades när jag kopplade in läsplattan. Jag har för mig att det var så det gick till i alla fall… Eftersom det inte finns några återförsäljare för Sony Reader längre, vad jag har kunnat hitta, vet jag inte vart jag ska vända mig för att få hjälp. Funderar nu på att köpa en Letto och undrar såklart om jag kan föra över böckerna till den. Vet du det? Eller har du något annat förslag på vad jag ska göra?

  1. Jag har tyvärr inga större erfarenheter av Sony Reader PRS, har bara haft en hemma på test för ett antal år sedan. Att föra över böcker till Adlibris Letto ska rent generellt inte vara något problem, förutsatt att böckerna är i ett format som Letton accepterar. Är det böcker i ePub-format borde det gå smärtfritt. Men om jag förstår dig rätt så är väl problemet snarare att böckerna är försvunna? Eller finns de fortfarande kvar på hårddisken?

 8. Jag trodde de fanns kvar på datorn, men det var bara bilderna/ikonerna av dem… Som tur var hade jag köpt de flesta på Adlibris och de fanns kvar i mitt bibliotek där. Jag laddade ner dem igen och lyckades även föra över dem till Sony Readern. Fattar dock fortfarande inte hur de kunde försvinna och det känns osäkert, och tråkigt om det händer igen när jag till exempel är ute och reser… Tack för svar i alla fall! Jag kontaktar Adlibris och försöker få det bekräftat att det funkar.

  1. Det beror helt på hur pass teknikvan din pappa är. Min mamma skulle aldrig klara av det på egen hand, men kanske om jag gick igenom processen med henne de första gångerna och var beredd att agera tekniksupport framöver.

   Men med det sagt är det inte direkt superkrångligt, men det beror helt på hur pass allmänt teknikvan man är.

   Med detta menar jag heller inte att Letto Frontlight är krångligare än något annat, det är bara att det överlag är lite småbökigt att låna e-böcker, främst med tanke på att man måste hålla på och fixa med Adobe-ID för att få det att fungera.

 9. Interesant diskurs,men för mycket klagande.
  Jag är 74år men har ingen problem med läsplatan.
  Har haft 3 Bookin och en Sony alla fungerar bra.
  Bookin är enklare ,Sony kräver att man installerar en program i datorn,där sporar man sin böcker.Då kan man läsa böcker i dotorns läsare eller flyta böckerna i läsplata.
  Det funkar jätte bra,jag är ingen expert.

 10. Tack för en utförlig och välskriven recension av Letto Frontlight. Själv funderar jag på att köpa just för att den är byggd för den svenska marknaden och min Kobo verkar ha problem med vissa böcker att rendera svensk text. Kobo saknar också svensk ordlista. Har Letto en dedikerad svensk ordlista?
  Med vänlig hälsning
  Leopold

  1. Kul att du gillade recensionen! Jo, Letto Frontlight har en inbyggd svensk ordbok, får dock erkänna att jag själv inte testat den och kan inte säga något om dess eventuella kvaliteter.

 11. Hittade välgörande nog Din recension ang Letto Frontlight.Lånar på sv bibl via dator.Senast lånade bok är överförd till läsplattan och jag har påbörjat läsning.När jag nu vill fortsätta kommer ett meddelande upp`Enhetsauktorisering krävs innan du kan få åtkomst till Adobe DRM-skyddat innehåll.` Adobe D E på datorn är auktoriserad.Av misstag har jag förmodligen tryckt på en återställningsknapp på letton och nu saknas kontakt med datorn där boken kan läsas,men jag vill ju komma åt boken på letton.Vad kan ha hänt och vad göra nu?Tacksam för hjälp av någon.Roland

Kommentarer är stängda.