Test: Adlibris Letto Frontlight 2 – bästa ”svenska” läsplattan hittills

I höst har Adlibris lanserat sin nya läsplatta Letto Frontlight 2. Då det blivit en tradition att jag recenserar deras plattor här i bloggen, bör ju inte årets upplaga utgöra något undantag. Därtill är det Adlibris bästa platta hittills!

(Den tvådelade recensionen av första Letton år 2012 finns här och här, och av Letto Frontlight år 2015 här).

Till skillnad från sina föregångare har Letto Frontlight 2 utrustats med ett stöttåligt skal gjort i ett silikonmaterial vars lock har magneter som gör att det inte fladdrar upp när man bär på plattan och som fäster elegant och praktiskt på plattans rygg när man öppnat den. Skalet går inte att ta bort (åtminstone inte utan mer våld än vad jag vågat prova), så man kan inte köpa flera och byta färg på plattan efter humör, så bestäm dig noga före köp om du vill ha en svart, turkos, röd eller ljusgrön.

Läsning av Johannes Anyurus Augustvinnare ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” pågår.

Att skalet är integrerat har flera effekter. Dels blir plattan betydligt skönare att hålla i än den rätt kantiga föregångaren vars kanter gav märken i handflatan när man höll den i ett enhandsgrepp, men det gör också att den blir betydligt tyngre och lite klumpigare. ”Vanliga” Letto Frontlight (som fortfarande säljs) väger 190 gram i rent utförande, medan vågen stannar först på 315 gram för Letto Frontlight 2, en viktökning på 66 procent.

Nu har visserligen föregångaren också i perioder sålts i kampanjer med ett löstagbart skal (man kan fortfarande i skrivande stund köpa sådana för 299 kronor i lite olika färger hos Adlibris), men för den som föredrar sin läsplatta i ett så lättviktigt och rent utförande som möjligt, är alltså den äldre versionen att föredra.

Vad innebär viktskillnaderna i praktiken? Tja, det beror så klart på hur man håller sin läsplatta, men liggande i sängen med plattan i en hand märks det så klart efter en tid. Som jämförelse kan man säga så här: Letto Frontlights 190 gram är ganska exakt vad pocketutgåvan av min Virus 1 på 337 sidor väger, medan Letto Frontlight 2 med sina 315 gram hamnar nära vad Lars Keplers Kaninjägaren på 571 sidor väger i pocket.

Letto Frontlight 2 bredvid föregångaren Letto Frontlight med locket stängt …
… och här med locket öppet. Locket har magneter och fäster såväl på baksidan som runt ramen på framsidan.

Skärmen på Letto Frontlight 2 har samma upplösning som hos föregångaren (213 dpi med 758×1024 pixlar). Det finns i ärlighetens namn inte mycket att säga om skärmen, den är långtifrån superskarp med de upplösningar dagens mobilskärmar ståtar med (Apples nya iPhone X har exempelvis en upplösning på 458 dpi), men den är fullt tillräckligt för läsning, bokstäverna återges skarpt på skärmen.

Jag upplever dock en tydlig skillnad i tekniken i Frontlightfunktionen, det vill säga bakgrundsbelysningen av skärmen. Vid full styrka lyser de två modellerna ungefär jämbördigt, men drar man ner styrkan på ljuset till det lägsta läget, lyser Frontlight 2 betydligt svagare. Det betyder att denna klarar av ett betydligt större ljusspann – intervallet går från nästan nedsläckt till riktigt ljust, samtidigt som den äldre modellen bara rör sig i ett spann jag skulle säga går från ljust till riktigt ljust.

Adlibris plattor kommer egentligen från det franska företaget Bookeen, förra upplagan av Letton var en försvenskad variant av deras Cybook Muse Frontlight. Letto Frontlight 2 är grund och botten en Bookeen Saga, och Sverige var ett av de första länderna den lanserades i. I Frankrike och Spanien säljs den under varumärket Nolim. Förvirrande med alla dessa olika namn på en och samma produkt.

Lanseringen av Letto Frontlight 2 har vad jag har sett skett utan någon större pompa och ståt. På ett sätt är det förståeligt med tanke på att innanmätet är så snarlikt sett till skärmens upplösning, att processorn är identisk och batteriet likaså. Även det Linuxbaserade operativsystemet är detsamma, så den som hoppats på exempelvis en uppsnofsad version av den inbyggda Adlibrisbutiken eller en förändring i hur man får in bibliotekslånade e-böcker i plattan har inget att vinna på att köpa nytt. Läget på dessa fronter är exakt så som jag beskrev dem i min recension av den första Letto Frontlight i maj 2015, likaså hur hopplöst segt systemet överlag är.

Men å andra sidan tycker jag att det är lite synd att Adlibris inte dragit på mer gällande den här lanseringen. När företagets vd Johan Kleberg kort intervjuades om den i branschtidningen Svensk Bokhandel i höstas sa han bland annat så här:

Vad skiljer den nya versionen från den gamla?
– Det är framför allt en formfråga. Den nya är lite färggladare och kommer i fyra olika färger. Den har också större hårddisk vilket är bra för storkonsumenter.
Letton fyller fem år i år. Ska ni fira?
– Nej, syftet med den här releasen är bara produktutveckling. Dagens Letto fungerar bra och det finns en efterfrågan. Den är en viktig del för oss för att driva e-boksmarknaden framåt.

Väldigt lågmält, om ni frågar mig – för lågmält! För ärligt talat är inte läsplattor särskilt spännande, och dess förfäktare vill inte ha en massa innovationer, de ser enkelheten och avsaknaden av potentiella störningsmoment som läsplattans styrka som plattform.

Och vill man inte ha nya funktioner, vad söker man då? Jag gissar att en läsplatta som är mycket skönare att hålla i handen och därtill ser betydligt mindre tråkteknisk ut än föregångaren smäller högt. Letto Frontlight 2 bjuder på just detta – mjuk och skön att hålla och man får välja mellan fyra olika färger. Det är ju toppenmysigt! Slå lite på trumman för det, vetja.

Samtidigt är det tyvärr uppenbart att Adlibris inte orkar anstränga sig så mycket med sina plattor. Den nya kommer med exakt samma e-bokstitlar förinstallerade på köpet som föregångaren – fem noveller samt romanerna Djävulen hjälpte mig av Caroline Eriksson och Julia Svanbergs Varför kom du hit?. Inget ont om dessa böcker, men de gavs ut vid årsskiftet 2013-2014, och som lockerbjudande fyra år senare känns de minst sagt en smula trötta.

Skillnaderna i de två Letto Frontlight-skärmarnas belysning syns här tydligt. I lägsta läget på Frontlight 2 är belysningen nästan inte alls tänd, jämfört med hos föregångaren, där ljuset är kraftigt redan från start.
Vid full belysning är dock skärmarna snarlika. Den äldre modellens sken blir dock något mer gulaktigt till sin ton.

Som Kleberg nämner i intervjun kommer Frontlight 2 med ett dubbelt så stort inbyggt ssd-minne och rymmer därför 8 000 e-böcker jämfört med 4 000 hos föregångaren. Den hade å andra sidan en microSD-plats i botten där man kunde peta in ett eget kort och öka kapaciteten, vilket den nya saknar. Faktum är att Letto Frontlight 2 är extremt minimalistisk – det finns en micro-USB-ingång för laddning och överföring av filer, men det är också allt. Knapparna för bläddring, belysning och meny är också diskreta, endast märkbara som lätt försänkta symboler i höljet.

En detalj jag uppskattar är att av/på-knappen flyttats från den tidigare placeringen i botten och nu sitter på plattans topp, vilket gör knappen betydligt enklare att använda när man håller plattan så att den vilar delvis i handflatan och man får ett naturligt stöd när man trycker på den med ett av andra handens fingrar. Å andra sidan har knappens betydelse minskat då plattan automatiskt går ner i samt väcks ur viloläge när man stänger eller öppnar locket.

På tal om knapparna så stör jag mig på ordningen bläddringsknapparna kommer i. På den högra sidan av ramen finns tre knappar. Överst framåtbläddring, i mitten menyknappen och nederst bakåtbläddring. Jag förstår tanken med att sätta framåtbläddringen överst, det är den knapp man använder oftast, men sett till hur vi läser i västvärlden så fann jag placeringen ologisk. Våra ögon kommer in på en sida längst uppe till vänster, läser sig nedåt och lämnar sidan längst nere till höger, borde då inte också bläddringsknapparna följa det flödet, så att knappen för att nå nästa sida ligger längst ner? Jag tryckte i alla fall fel flera gånger inledningsvis eftersom det var den placering min hjärna förväntade sig.

Adlibris Letto Frontlight 2 kostar 1 295 kronor, och den förra modellen finns som sagt också ännu till försäljning, den kostar 995 kronor. Är den nya värd de extra 300 kronorna? Ja, jag tycker det. Visst, för i princip samma pris får du den gamla modellen plus ett löstagbart skal, men jag gillar mjukheten i den nya plattans ytterhölje, och den mer finkalibriga skärmbelysningen ger också lite mervärde.

Dock går det inte att komma ifrån att båda dessa plattor i grunden är överprissatta. Rent tekniskt är det här simpla produkter som stått stilla och stampat på samma prestandanivå i många år nu samtidigt som resten av hemelektronikvärlden oförtrutet rusat vidare. Att den gamla Letto Frontlight-plattan i december 2017 säljs för exakt samma pris som när den introducerades i december 2014 är inte rimligt. Den nya plattan borde ligga på 995 kronor, och den gamla 695.

Men med detta sagt går det ändå att fastslå att det här är den bästa Letto Frontlight-plattan hittills, och därmed också den bästa plattan producerad med den svenska marknaden i åtanke.

Med tanke på att konkurrensen är i det närmaste noll, säger det dock inte så mycket.

31 reaktioner till “Test: Adlibris Letto Frontlight 2 – bästa ”svenska” läsplattan hittills”

  1. Tack för en mycket gedigen introduktion till både den här produkten och marknaden. Är Letto Frontlight 2 din favoritplatta eller finns det någon annan tillverkare/modell som du hellre skulle rekommendera?

    1. Tack för beröm! Ja, jag får nog säga att det här är den platta jag personligen gillar bäst. Dock är jag i grund och botten en mobilläsare, jag läser oftast e-böcker på min iphone, eftersom den alltid är med mig.

  2. Vad kul med en så pass nu recension! En sak som jag försökt hitta svar på är om det går att läsa tidningar på dessa läsplattor? T.ex. dagstidningar som SvD eller sköna hem. Vet någon om det funkar?

    1. Tyvärr fungerar det inte. Inte mer än att du med lite nöd kan använda den inbyggda webbläsaren till att ta dig in på SvD:s sajt och läsa deras nyheter där.

  3. Finns det möjlighet att zooma i texten för någon som är synskadad? Om inte vet du någon annan läsplatta som det går att zooma på? Har försökt ladda ner till iBook på min iPad men hittade ingen zoom funktion i den.

    1. I iBooks kan man zooma. Det finns ett dubbel A uppe i högra hörnet som man måste trycka på sen kommer det upp en modal och i den finns det ett litet A och ett stort A, tryck flera gånger på det stora A:et så ökar textstorleken. När det gäller e-ink läsplattor så vet jag att Kobo modellerna kan zooma texten, jag har en Kobo glo HD och där går det att zooma.

  4. Bra recension! Det jag tänker mig kan vara ett bekymmer är just att skalet inte går att byta ut. Kommer locket slitas i den tunna delen av allt vikande? Kommer den ljusgröna se smutisg ut om man håller den i handen i många timmar eller har den i en normalsmutsig väska? Någon som har använt den ett tag och kan ge en prognos? 🙂

    1. Jag har visserligen inte använt min dagligdags, men jag ser då inga tecken på det ännu i alla fall. Men visst, silikongummi har en liten tendens att dra åt sig smuts, så omöjligt är det nog inte att den blir lite solkig.

  5. Bra recension. Jag funderar på att köpa till min mamma so har svårt att hålla böcker. Då är ju vikten den mest intressanta delen. Skulle du med denna info säga att jag ska köpa den äldre versionen?

    1. Svårt! Den gamla är ju helt klart lättare, men den är också betydligt mer obekväm att hålla längre perioder utan skal. Men det är ju inte som att den inte GÅR att hålla skallös. Så … troligen? Mer precist än så vågar jag nog inte svara.

  6. Borde man välja en vanlig Frontlight eller 2:an? Går och funderar på en e-boksläsare. Den äldre är både tunnare och lättare, är systemet snabbare på tvåan? Vilka fördelar har tvåan?

    1. Så som jag har förstått det så är det väl samma platta i nu förpackning?

  7. Hej Daniel
    Tack för en gedigen recension. Jag har bara en fråga som jag tror att du kan lätt kan svara på.
    – Kan jag ladda ner böcker från mitt bibliotek direkt till Frontlight. Äger nämligen ingen dator längre utan kör endast surfplattor. Du kanske har något bra tips som passar.

    Tack för ditt svar

    1. Nej, det går tyvärr inte att få in bibliotekslån i Letto Frontlight utan att gå omvägen via en dator. Mig veterligen finns i dag inga läsplattor på den svenska marknaden som klarar det (men jag vågar inte svära på det). Det gick med läsplattan Tolino från början, men efter ett tag uppstod tekniska problem som satte käppar i hjulet. Det finns en jättelång kommentarstråd om detta i anslutning till mitt test av den plattan:
      https://www.danielaberg.se/test-lasplattan-tolino-vision-2-slar-letto-frontlight-pa-fingrarna/

      1. Åtminstone med Letto Frontlight 2 for det alldeles utmärkt att ladda ner biblioteksböcker direkt på enheten, utan att få visa en dator. Bara den är auktoriserad först.

        Det enda problemet är att vissa bibliotek, Götabiblioteken, h har gjort om sin hemsida så att den knappt fungerar i dess webläsare längre. De flesta andra bibliotek har hemsidor som fungerar utmärkt.

  8. Hej och tack för en intressant recension. Jag har en Sony Reader PRS T2 sedan länge och den verkar nu ha slutat fungera efter många år. Har varit väldigt nöjd med den, perfekt på resor. Finns det en inbyggd engelsk ordbok i Adlibris Letto, det är väldigt bra om man läser engelska böcker? Är de annars jämförbara bortsett från bakgrundsljus, som inte finns på Sonys.

  9. Hej Daniel!
    Tack för bra och utförliga recensioner på plattorna!
    Jag har ett problem; jag har en Frontlight som fungerat fint, lånar e-böcker på bibblan och för över utan problem.
    MEN, helt plötsligt så kommer inte Letto-ikonen/symbolen upp på datorns skärm (har en Mac). Har mejlat alla möjliga, bl a Adlibris och Bokon men de är sååå sega att svara. Plattan laddar upp märker jag men om inte själva ikonen dyker upp så kan jag ju inte lägga in flera böcker 🙁
    Har du hört om något liknande?
    Har startat om både Letton och datorn kan jag nämna. Har du nåt bra tips?
    Ha det! //Catrin

    1. Hej!
      Har haft samma problem, men upptäckte att om man låter letton laddas fullt, (ills laddindikatorampan slocknar) så
      dyker letton upp på datorskärmen.
      Detta gäller letto2 i silkonfodral.

  10. Har den äldre modellen. Jag är väldigt missnöjd med min Letto, köpte i våras och den låser sig, stänger av helt mitt i läsning. Måste koppla upp till datorn för att få igång. Just nu är den hellåst; står o rullar på timglas fastän den är fulladdad. Har kontaktat Adlibris senast i går, det är andra ggr jag försöker reklamera denna platta. Inget svar än… Så om någon frågar om jag kan rekomendera Letto= svar nej. Frågan är om den nya modellen är bättre?
    Mvh Anette

    1. 2020-02-07
      Håller med till 100%!
      Avskyr min letto frontlight 2!
      Har en gammal kindle sedan 5-10 år, aldrig haft problem vare sig vid köp eller läsning! Allt har löst sig genom uppdatering eller omstart!

      Ljuset är kasst! Det är i stort sätt omöjligt att stryka under något utan att början eller slutet saknas eller så blir det för mycket text🤬 dessutom tar det eevigheter att stryka under, den arbetar som vore den från 1800-talet (och Kindle från framtiden)

      Var tvungen att köpa en svensk läsplatta för svenska böcker!
      Varför kan inte Kindle skaffa sig tillgång till böcker på andra språk än engelska?

      Såå jäkla besviken och frustrerad🥵🤯👎usch och tvi!

  11. Tack för introduktionen.
    Jag är nyfiken på batteriden. Håller den verkligen en månad som det sägs i annonsen?
    Det låter mycket om man använder dagligen.
    Hur länge håller ditt lettobatteri?
    Med vänlig hälsning Raimo

    1. Hej! Tack för kommentaren. Ska jag vara ärlig så använder jag inte Letton längre, läser e-böcker nästan uteslutande på Storytels läsplatta Storytel Reader numera. Den har jag också recenserat.

      Rent generellt skulle jag dock säga att Lettons batteritid är rätt god, medan Storytels platta har lite sämre prestanda i det avseendet. Dock behöver man verkligen inte ladda den särskilt ofta.

  12. Hejsan, kort fråga. Går det enbart att köpa böcker från Adlibris och/eller låna på biblioteket eller kan man med Storytelabonnemang även lösa Storytels böcker på sin Letto 2?

    1. Hej! Ledsen för sent svar, det är något knas med mina notifieringar. Nej, du kan inte använda Storytel på en Letto 2, det går bara i Storytels app i mobilen/surfplattan eller på deras egen läsplatta Storytel Reader.

  13. Jag har ett problem som inte tagits upp. Det är att det är svårt få kontakt mellan PC och Letto, trots att jag provat med olika kablar (usb). Dioden i Letto lyser men i datorn finns ingen enhet av Letto. Detta medför att man inte kan överföra de i Adobe Digital Edition nedladdade böckerna. Har någon ett knep för att få datorn att upptäcka Letton?

    1. Det är ju vad jag minns inte en vanlig micro-usb-kabel som ska användas, det kommer en specialvariant med i lådan som har en liten cylindrisk klump på själva kabeln, som det väl sitter någon form av elektronik i, gissar jag.

    2. Många USB-kablar är tillverkade endast för batteriladdning och saknar därför 2 av 4 ledare i kablen. Se till att du använder en riktigt USB kabel avsedd för dataöverföring. Kan vara svårt att se vilken typ man har, men datakablarna är ibland lite tjockare.

  14. Vad gör man när letto 2 hänger sej och inte går att återstarta.

Kommentarer är stängda.