Test: Adlibris Letto och biblioteksboken

När jag gjorde mitt test av läsplattan Adlibris Letto förra veckan konstaterade jag att det går att läsa bibliotekslånade e-böcker på den, men nöjde mig där och gjorde inget test av hur det går till. Men så hade Johanna länkat till mitt inlägg i Facebookgruppen E-böcker i Sverige, och en fråga inkom:

Kan han inte testa bibliotekslån till letton och recensera det? En låntagare hade köpt letto och kom till bibblan idag och sa att det inte fungerade som adlibris säger att det ska. Vore bra att veta hur som är vad eller ja.

Jag hade visserligen redan packat ner Letton i sin låda och var bokstavligt talat på väg till posten för att skicka tillbaka mitt testexemplar när jag såg det där, men hejdade mig i steget, sprättade kuvertet och trädde åter i allmänhetens tjänst.

För att låna e-böcker från biblioteket och läsa dem på Letton måste du gå omvägen via datorn. På en del andra läsplattor, samt på surfplattor, kan du ordna så att lånen sker direkt i plattan, men av någon anledning fungerar inte det här.

Adlibris har en guide på sin sajt om hur du går tillväga, och det inbegriper tyvärr det rätt erbarmliga programmet Adobe Digital Editions. Att det måste användas beror på att e-böcker som lånas på biblioteket använder Adobes teknik för kopieringsskydd, det är alltså inte Adlibris själva som är boven i dramat, snarare systemet som sådant.

Hur det går till i korthet: Låna boken via ditt biblioteks eller Elibs bibliotekssida, ladda in boken i Adobe Digital Editions (där du måste skaffa ett konto om du inte redan har det), koppla in Letton och vänta på att enheten Cybook Gen5 ska dyka upp i vänsterspalten, vilket är fabriksnamnet på Letton. Därefter är det bara att dra över låneboken från biblioteksfliken till Cybook-fliken. Koppla sedan loss Letton och börja läs. Själv lånade jag Tomas Bannerheds Augustprisvinnare ”Korparna” när jag testade, en bok som jag nu har 27 dagar på mig att läsa ut innan den slutar fungera.

En sak som irriterar är att det inte går att hitta någon information om hur man hanterar bibliotekslån i den pdf-manual som medföljer i Letton, man måste gå till Adlibris sajt för att hitta infon, och inte heller där är den särskilt iögonfallande – välj först fliken för Letto, klicka sedan på Frågor & svar i vänsterspalten, scrolla därefter ner en bit och välj De vanligaste frågorna under Adlibris Letto-rubriken och därefter ligger biblioteksinstruktionerna som fråga två.

Är det krångligt att ladda in bibliotekslånade e-böcker på sin Letto? Det beror på vad man jämför med. Det är tveklöst krångligare än att köpa e-böcker från Adlibris inbyggda butik, men inte krångligare än att det går att hantera. Jag tycker heller inte att det är upprörande att Adlibris gjort det enklare att köpa böcker på plattan än att få in låneböcker i den – det är väl självklart att de först och främst vill sälja böcker. Om det är så att Adlibris säljare har svajat på den punkten när de marknadsfört plattan, vilket Eva Wieselgren på GP verkar ha råkat ut för, blir läget så klart ett annat, men i grunden tycker jag inte att det är så konstigt. Ja, det inbegriper att det måste finnas en dator och en usb-sladd tillgänglig för att koppla ihop det hela, men det innebär också att boken ifråga kan läsas helt kostnadsfritt i stället för att kosta drygt 150 kronor (som i fallet med Bannerhed). Det är knappast skandalöst.

Men hanteringen av biblioteksböcker sätter fingret på det jag tycker fortfarande är ett problem med e-böcker och dess läsenheter – handhavandet är fortfarande för krångligt och tekniskt för många. Visst, det har blivit bättre och Letton är ett steg i rätt riktning, men det är så uppenbart att man bara behöver skrapa på ytan för att se att det fortfarande är en teknisk pryl det handlar om, en teknisk pryl skapad av it-tekniker med minimal kontakt med slutanvändare.

Ta bara den här detaljen med att Letton heter Cybook Gen5 när den dyker upp som en enhet i Adobe Digital Editions-programmet. Så onödigt och förvirrande, och samtidigt ett tydligt tecken på att den här marknaden fortfarande har en lång väg kvar att vandra.

——

UPPDATERING: Fick en intressant kommentar – det verkar som att åtminstone vissa faktiskt har Lettos som heter just Letto när de dyker upp i Adobe Digital Editions. Låt oss hoppas att exemplaret jag fick mig tillsänt mig från Adlibris tillhör minoriteten och att Cybook Gen5 är ett namn som endast få måste dras med.

28 reaktioner till “Test: Adlibris Letto och biblioteksboken”

 1. Fast bra att veta vilken Cybook Letto är. Jag misstänkte redan vid lanseringen att bibliotekslån skulle behöva göras via sladd. Det
  är faktiskt enklare även när det i princip fungerar med wifi eftersom de läsplattor jag testat varit extremt långsamma. Ge mig en Kindle! Men enbart vra för Amazon tyvärr.

 2. Håller fullständigt med dig Daniel. E-boksläsarna är inte tillräckligt idiotsäkrade än (iPadadde;-)). Min mamma har länge varit sugen på en eftersom hon läser mycket men jag har avrått henne eftersom jag inser att hon skulle få svårt att hantera den så fort något utanför själva läsandet ska hittas på.
  Sen blir det inte lättare här i Sverige eftersom de bästa plattorna inte finns med svenskt gränssnitt, dåligt av tillverkarna. Det måste väl ändå vara den lilla biten att översätta några hundra ord i mjukvaran och slänga in en lokal ordbok?

  1. Ja, det är ju just det där. Är läsplattan tillräckligt enkel att använda för att jag ska kunna sätta den i handen på min mamma? Nej, tror tyvärr inte det. Det är dit de måste nå för att det ska lossna på allvar.

 3. Det finns ju en läsplatta som heter ”iRiver Story HD WiFi Bibliotek” som skall fixa det där. Det blev utsedd ”Bäst-i-test” i PC för alla i april. Har inte testat den själv, men den skall vara specialdesignad för smidiga bibliotekslån. Någon som vet om det är behagligt att läsa pdf-er i läsplatta förresten?

  1. Ah, bra tips med den speciella bibliotekskopplingen. Men varianten som fick bäst i test hos PC för alla verkar inte ha haft någon sådan koppling mot bibliotek, åtminstone nämns det inte? (http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.434525/test-basta-e-bokslasaren-just-nu/sida/3/sida-3-test-av-6-heta-lasplattor) Fast i Metro nämns det ser jag: http://www.metro.se/nyheter/iriver-ar-en-ipad-for-kulturkoftor/EVHlev!Z44ZrMBo7UfG/

   De erfarenheter jag har av att läsa pdf:er i rena e-boksläsare är rätt förfärliga. De små skärmarna gör att man måste zooma till olika delar av boksidan medan man läser, och de långsamma processorerna gör att det blir en väldigt fyrkantig upplevelse. På Letton blev det så, till exempel (det nämns lite om pdf-läsning i kommentarerna till ursprungsinlägget om Letton, se länk i början av inlägget ovan).

  2. Det den har är i slutändan en webbläsare som man kan låna via.
   Det går, men det är en webbläsare designad för desktop som man måste använda via en läsplatta.

   Jag lyckades lära min mor, men hon glömde bort hur man gjorde efter ett tag trots att hon använde den.

   Ej rekommenderad lösning

 4. Hej!
  Jag läste ditt inlägg och förstod hur man skulle föra över biblioteks böcker via Adobe digital editions, det funkade en gång.
  När jag sedan skulle testa igen, när lånetiden hade gått ut, så stod det ”1 file unable to be copied. Error Snabba cash No permission to copy document here”. Och jag gjorde på precis samma sätt som när jag förde över böckerna, men då var det inga problem, varför blir det så här nu?

  1. Ja, men det låter väl som att det handlar om att lånetiden har gått ut och att filen därför inte fungerar att använda längre? Eller missförstår jag något?

 5. Nej, du missförstår inte. Men även om lånetiden hade gått ut och man lånade om boken så gick det inte att föra över den.
  Men men mycket om och men så gick det till slut 🙂

  1. Jag vet inte hur systemet fungerar, men jag antar att det på något sätt präntas in en datumstämpel i den fil man laddar ner vid lånetillfället, och att det är detta datum som styr hur länge plattan ska kunna läsa den. Kanske måste man radera den gamla filen och ladda ner en ny för att det ska funka, eller hur gjorde du?

 6. Jag tog bort alla gamla filer och laddade ner nya, ändå så stod det “1 file unable to be copied. Error Snabba cash No permission to copy document here”. Men efter lite om start av både adobe och letton så gick det till slut.
  Jag tog även bort alla utgånga filer både på letton och på adobe.

 7. Hej har köpt adlibris läsplatta och eftersom det står att dem inte är knuten till adlibris på deras hemsida, trodde jag att jag kunde koppla upp mig och låna böcker på Biblioteket via wi-fi.
  Hur jag än försökte lyckades jag inte. Tog med mig Letton till Bibliotekets datorhjälp på Medis i går. Dom kunde inte heller. Till slut gick en av datorhjälparna och fråga en datorkunnig bibliotekarie OCH då sa han precis som Eva Wieselgren på GP att adlibris låst plattan så det inte går att låna via wi-fi. Vill man låna böcker måste man ha tillgång till dator, vill man köpa går det bra via wi-fi till adlibris. Vilken på adlibris har tänkt den tanken? Ungefär som att bara koppla mitt Visa till Konsum. Vill jag handla på ICA får jag gå via Bankomaten..
  Adlibris KAN häva den där spärren. Låt oss hoppas dom gör det. Till dess skickar jag tillbaka min Letto! / Inger

  1. Jag förstår att det kan ses som en olägenhet, men samtidigt får jag säga att jag inte tycker att deras beslut att göra så här är så konstigt eller ens särskilt felaktigt. De saluför en (åtminstone delvis) egenutvecklad läsplatta, att de främst vill att man ska köpa e-böcker till den från deras egen butik tycker jag är rätt logiskt. Och jag vet inte om jag tycker att liknelsen med Visa och Konsum håller, för Adlibris har så klart rätt att välja vilken sorts funktionalitet de ska ha i sin egen produkt. Snarare är det väl i sådant fall att likna med vilka funktioner Coop väljer att stoppa in i sitt Medmera-kort, och där är det ju de facto så att du inte kan använda det för att handla hos konkurrenten Ica…

   Sedan kan jag absolut hålla med om att det vore bra om de inte hade den här spärren. Men jag kan förstå hur de har resonerat.

 8. Hej, Tack för tipset… men var i Letton dyker biblioteksboken upp? Den hamnar inte i ”biblioteket”?
  Kan du förklara?

  Hälsningar Sissi

   1. I min Letto hamnade biblioteksböckerna i rotkatalogen på Letton. Det går, men är lite tjorvigt att ändra till katalogvy i Letton och bläddra sig fram till rätt mapp.

    Enklaste lösningen:
    1) för över biblioteksboken till Letton mha Digital Editions
    2) öppna Letton i utforskaren och flytta boken, enklast är att lägga den under \Digital Editions\Bundle\

 9. Hej och tack för hjälpen! Jag trodde det skulle vara helenkelt att låna via biblioteket men NEJ! Läste överallt på adlibris hemsida och i lettons användarmanual men icke. Men med din hjälp fixade jag det. Tack än en gång!!
  /Anna

 10. Hej! Vi har köpt två stycken Letto och ska nu försöka låna böcker från biblioteket. Vi kom så långt som att föra över böckerna till Letto genom att dra filen till Letto i vänstermarginalen. Vi fick upp ett meddelande att boken inte gick att kopiera. Vi försökt flera gånger men ack lika dant. När vi skapade vårt Adobekonto kryssade vi i rutan och öppnade utan lösenord. Tror du att det kan vara felet. Vi har försökt att skapa ett konto med lösenord men vi kan inte hitta hur man gör. Har du någon idé. Viär två glada pensionärer som tycker om att läsa och har väl inte riktig kunskap. Tack för en bra hemsida.

 11. Mitt problem ligger mer i att få ner digital edition på datorn! Sidan som kommer upp är knappnålsstor och går knappt att läsa, och det går inte att få ner på datorn och öppna det när jag väl lyckats trycka på ladda ner!

 12. Tack Johan, 2012-12-06, för hjälpen för hur man får upp den lånade boken på biblioteket i Letto. Det fungerade alldeles utmärkt. Men mycket trixande och knixande blir det innan boken hamnar rätt

 13. Även jag lyfter på hatten och tackar och bockar för Johans svar (21/12/2012 @ 14:02)! Har micklat och grejjat som en galning utan att få till det, och har till och med mailat adlibris (utan att få svar än) för jag fattar inte hur jag ska få böckerna till biblioteket på plattan. Nu funkar det – tack igen!

 14. Hej
  Jag försöker hämta tillbaka e-bok som jag placerat i biblioteket.
  Hur gör jag?

Kommentarer är stängda.