Test: Adlibris Letto

Adlibris nysatsning på läsplattan Letto drog igång för en månad sedan. Version 2.0 av den tidigare floppen (sorry, man kan inte kalla den halvdana 2010-satsningen för något annat) innehåller en försvenskad läsplatta från franska Bokeen, samt en e-boksbutik i själva plattan. Det är egentligen detta som gör nya Letto unik, det är den enda dedikerade läsplattan i Sverige där det går att köpa e-böcker på själva enheten, utan inblandning av mer eller mindre krånglig synkprocedur via datorn.

OBS: När jag skriver läsplatta menar jag just detta, alltså inte surfplatta/pekdator/pekskärm/kalladetvadfanduvill à la iPad eller Samsung Galaxy. På den sortens enhet går det ju sedan tidigare att köpa böcker direkt via exempelvis iBooks på iPaden eller Bokus Dito-app på Androidenheter. En läsplatta är för mig en pryl skapad speciellt för läsning och bygger på en skärmteknik kallad e-ink eller e-bläck, vars för- och nackdelar jag återkommer till.

När det gäller handhavandet är Letton ungefär som förväntat. Letton, som kostar 1395 kronor att köpa från Adlibris, har pekfunktionalitet, så det mesta av interagerandet sker denna väg. Det här är dock inte den sorts pekskärm du vant dig vid på mobilen eller surfplattan, det här känns som ett besök från det förra millenniet när det gäller responsivitet, det går segt och känns sällan som att skärmen och jag är överens om vart mitt finger befunnit sig. Men det går i alla fall att peka. Vill man kan man även använda sidoknapparna längs ramens långsidor för att bläddra i boken man läser.

Enklast köper man alltså böcker via Adlibris egen e-boksbutik. Utbudet är minst sagt så där, men det kan inte Adlibris lastas för utan snarare den svenska bokbranschen, som inte visar något större intresse för att skapa en fungerande e-boksmarknad. Köpen genomförs utan större problem och har man väl kopplat sitt kreditkort till kontot är det i princip one click-shopping därefter. Böckerna kopplas inte till själva läsplattan, utan till ditt konto hos Adlibris. Det medför att du kan ladda ner dina köpta titlar även till andra enheter och läsa dem var du vill, mer om även det lite senare.

Det går också att föra över e-böcker och andra sorters texter via den medföljande usb-kabeln från datorn. Pdf-filer stöds, men när jag laddade över slutkorret av vår föräldrabok påstod Letton att filen var korrupt, en korrupthet som dock inte hindrade vare sig min dator, iPad eller iPhone från att öppna och läsa den utan problem. När jag testade med en annan pdf och laddade över till Letton för ett nytt test fungerade det dock att läsa, så det går, om än inte riktigt jämt.

E-böcker lånade på biblioteket går också att läsa, men det går inte att som på en surfplatta ladda ner dem direkt via webbläsaren (jo, Letton har en sådan, om än väldigt rudimentär) utan man måste gå omvägen via datorn. Det här är en omväg som Adlibris verkar ha lagt in själva om jag tolkar Eva Wieselgren på Göteborgs-Posten rätt, något som låter en smula sniket om så är fallet, men Adlibris har så klart rätt att strypa programvaran på sin egen produkt bäst de vill.

Praktisk läsning så. Jag köpte Dmitrij Gluchovskijs ”Metro 2033” i butiken, och började läsa. Först tyckte jag att det gick bra, men efter bara några minuter började jag störa mig på ljusstyrkan i skärmen. Eller snarare avsaknaden av sådan. Premiärläsningen skedde när jag skulle gå och lägga mig, och och vi har i ärlighetens namn inte särskilt starka sänglampor i vårt sovrum, men jag har aldrig tidigare upplevt det som jobbigt att läsa i skenet som avges från lampan på mitt nattduksbord. Men nu blev det svårt.

Jag tycker helt enkelt att skärmen på Letton är väldigt mörk. Och då kommer vi till det här med e-inkskärm kontra bakgrundsbelyst skärm (som datorer, surfplattor och mobiler har). Det brukar ibland hävdas att e-inkskärmar är överlägsna för ögonen när det kommer till läsning, eftersom det ska vara bättre för ögonen. Pekskärmen saknar bakgrundsbelysning och tröttar varken ut ögonen eller reflekterar solljus. Blixtsnabba sidvisningar och knivskarp kontrast gör att du glömmer bort läsplattan och helt kan sjunka in i texten, som Adlibris uttrycker det i manualen till Letton.

Personligen anser jag det vara rent nonsens. Och att kontrasten skulle vara knivskarp – nja. Skärmens upplösning är 800×600 pixlar fördelat på 6 tum, vilket gör att man mycket väl ser de enskilda pixlarna och knappast misstar skärmen för en boksida. Nedan syns inledningen av kapitel tre till ”Metro 2033” på dels en Letto och dels en iPad (på vilken jag installerat Adlibris nya e-boksapp samt laddat in samma bok). På Letton går det inte att ändra ljusstyrkan, på iPaden har jag dragit ner ljusreglaget så långt det går. På bilden, tagen i mitt vardagsrum i normalt dagsljus, ser kanske inte skillnaden så stor ut, men tro mig – i verkligheten är den påtaglig.

Ett nattläge finns också inbyggt i Letton. Sådana fungerar oftast väldigt bra på bakgrundsbelysta skärmar, då man med svart bakgrund och vit text får god möjlighet att läsa även med släckt lampa utan att resten av rummet lyses upp av ett spöklikt sken, något som lätt blir fallet annars – en iPad blir exempelvis rena strålkastaren i ett i övrigt mörklagt sovrum. Men i och med att Lettons skärm inte alls lyser förstår jag inte vad tanken med nattläget är. Det blir till och med ännu svårare att läsa på Letton i detta läge om inte belysningen i övrigt är god.

Dessutom fungerar inte nattläget alls på åtminstone ”Metro 2033”, eftersom delar av texten försvinner. Det är möjligt att den biten egentligen inte handlar om ett fel i Lettons hårdvara utan rör sig om en formateringsmiss i bokfilen, men även om så är fallet är det ett underbetyg för Letton att texten tappas bort, eftersom hela texten syns när jag ändrar till nattläget i Adlibris app för iPaden. Notera de stora skillnaderna i hur textmassan ser ut på Letton och iPaden ser ut nedan. Och det rör sig alltså inte om att texten har fått ett antal extra tomrader på Letton, meningarna som borde stå i tomrummen är helt enkelt osynliga.

Nattlägesbilden visar även det enda område där Letton verkligen glänser, eller rättare sagt inte gör det, tack och lov. Den matta skärmen gör precis som Adlibris skriver att det går rätt bra att läsa i solljus, till skillnad från på iPadens glasskärm, som är rätt hopplös i det avseendet och ger tydliga reflektioner även från relativt svaga ljuskällor.

Bortsett från när det gäller läsning i starkt solljus bjuder knappast Lettons svartvita, rätt pixliga skärm på några visuellt trevliga upplevelser. Så här ser exempelvis titelsidan ut för min egen ”Dannyboy & kärleken” i e-boksbutiken. Nog har jag sett den där framsidan vackrare återgiven på annat håll.

Slutsats: Det är lätt att tro att jag är i och med det här är väldigt negativt inställd till Adlibris Letto-platta. Både ja och nej. Personligen tycker jag att e-inkskärmar är rätt undermåliga och även i övrigt lämnar hårdvaran mycket att önska i form av kvickhet och elegans, men det sorgliga är att Letton faktiskt är en bra dedikerad läsplatta, inom sin produktkategori och sitt prisläge tillhör den toppskiktet. Det är så här den här marknaden ser ut.

Kommer jag att köpa en privat Letto för eget bruk? Nej. Jag har redan slutat läsa ”Metro 2033” på den, i stället avnjuter jag denna Moskvadystopi på min iPad i sängen om kvällarna i stället, med nattläget i Adlibrisappen påslaget.

——

Hösten 2009, när de första läsplattorna släpptes på den svenska marknaden, gjorde jag och Johanna ett test i ett avsnitt av DJtv. Vi har även pratat om iPad som läsplatta i ett annat avsnitt.

UPPDATERING: Kolla även gärna in den andra delen av testet – Adlibris Letto och biblioteksboken.

25 reaktioner till “Test: Adlibris Letto”

 1. Jag kan se för och nackdelar med läsplatta (och ipad).
  Är väldigt nöjd med min Sony ereader. Lätt, behändig att ha med sig och blänker inte i solsken. (fast jag köpte min innan nya modellen kom som är mycket billigare, vilket retar mig…)
  Men man måste ju läsa med lampa, så om man inte vill störa sänggrannen är ipad/iphone bättre.
  Ipaden är också smartare o snabbare, men jag luras alltid att gå internet när jag egentligen vill läsa en bok.
  Nu läser jag mest kindleböcker på ipad och epub och biblioteksböcker på ereaden.

  Att sitta ute med ipaden och läsa tycker jag är värdelöst pga glänsandet från skärmen. Där är eink överlägset.
  Ipaden är även så stor o tung i jämförelse och inget jag stoppar ned i handväskan och tar med mig. Dessutom konkurrerar hela familjen om den bya ipaden. Ereadern är bara min! 😉

 2. I ärlighetens namn så har ju som sagt även Letton en webbläsare så man kan ju lockas att surfa loss på nätet med den också, men det är ju som jag skriver i recensionen en rätt sorglig historia att använda nätet på den, så man struntar väl helst i det…

  När det gäller vikten håller jag med om att ipaden ibland blir för tung (även om den är lättare än flertalet inbundna böcker…). Men jag läser en del på min iphone också faktiskt, den är ju extremt smidig till form och vikt och den höga upplösningen på skärmen gör att det fungerar bra att läsa även lite mindre text, så att man inte behöver bläddra var femte sekund. Använder man samma läsprogram på iphonen och ipaden kommer den ju ihåg var man är i läsningen, så att man slipper bläddra fram och tillbaka.

  1. Jag läser faktist mycket på min iphone också, går riktigt bra och den har man ju alltid med sig. Bara det att det är en gammal 3G batteriet tar fort slut.
   Min ereader är en utan wifi och ngn form av brouwser så jag kan inte surfa! Måste alltså ladda ned eböckerna på datorn först , men det tycker jag är bra, skulle jag bli av med ereadern har jag en backup. Det borde gå att ha allt på en egen ebok-cloud, men det kanske redan finns (fördelen med att köpa på amazon är ju att allt finns tillgängligt från deras kindlecloud. Men om man köper från olika ställen är det krångligare)?

 3. Det är väl fortfarande en svaghet hos läsplattorna, det här med att läsa i mörker. Men Nook Glow är ett alternativ som finns tillgängligt redan idag och när/om http://www.flexlighting.com/ blir integrerade i nästa generations läsplattor så är det ju ett svunnet problem.
  Det här med den blekgrå bakgrunden är en vanesak, jag brydde mig inte efter den första boken och nu, ca 800-1000 böcker senare (jag har haft läsplattor ett tag) så överväger fördelarna fortfarande för min del. Vikten, vilsamt på ögonen (för mig i alla fall men jag har oftast tid att läsa timtal varje gång), batteritiden och lite som ni nuddar på i kommentarerna, man blir inte distraherad av annat hjärnlöst skräp (läs: Youtube o.s.v. Visst jag är väl svag men jag känner mig själv)

  1. Själv älskar jag möjligheten att faktiskt kunna kolla upp saker medan jag läser. Som med ”Metro 2033” till exempel, som ju till stora delar utspelar sig i Moskvas tunnelbana och där det droppas stationsnamn i tid och otid – det var ju bara att googla fram en karta och börja orientera sig (något som så klart boken borde ha innehållit från första början!) sig direkt under läsningen. Jag tycker det förhöjer läsningen.

 4. Måste bara påpeka att CDON började sälja iRiver Cover Story med inbyggd butik redan 2010. Så Letto’n är inte unik i det avseendet.

  1. Ja men titta, det hade de ju faktiskt! Fast är den fortfarande i bruk? Det står inget om den butiken i den platta de säljer nu, bara i 2010-modellen som nu verkar vara utgången.

   Jag är faktiskt lite förvånad över att Cdon är så passiva i det här. Jag snuddade vid det i ett inlägg för ett par år sedan (https://www.danielaberg.se/inte-elektriker-men-val-it-tekniker/), och tror att Cdon skulle kunna bli en viktig spelare på den svenska e-bokmarknaden om de bara tog för sig lite och pushade för sina satsningar. För till skillnad från Adlibris och Bokus hämmas de ju inte av att de ägs av förlagsvärlden, och de har dessutom lång erfarenhet av att sälja digitala filer, vilket inte nätbokhandlarna har på samma sätt. De är helt enkelt det närmaste vi kommer ett svenskt Amazon.

 5. Jag har använt riktiga Bookeen Odyssey i ett halvår, dvs samma platta fast med annan mjukvara. Det är min första dedikerade läsplatta. Jag var förvånad över hur dålig den var, trots att den lär vara bäst i klassen. Håller med dig om i princip allt. Kan lägga till att den är onödigt seg i uppstarten (efter långvila) och att fransmännen vill showa off sitt ”High Speed Ink System” genom att *animera* öppnandet av varje bok, från tumnagel till att fylla skärmen. Det känns ungefär som att kastas tillbaka till en Hypercardbunt från 1993 där sex olika storlekar blinkar fram efter varandra och så kallas det animation. Och detta ska man alltså sitta och vänta på varje gång man öppnar en bok. Jävla teknikertrams. Dessutom oerhört buggig när jag läste PDF:er, detta är i princip omöjligt att göra utan att lida och svära. Även i övrigt icke-intuitivt gränssnitt – att highlighta ligger typ 5 steg ner i menyn. Den funkar dock bra att läsa epub på, helst på en bänk i solskenet. Fast ja, även jag störde mig på de synliga pixlarna. Läsplattans som fenomen största förtjänst är förmodligen batteritiden. Min Galaxy S3 håller inte ens dagen ut om jag läser på full ljusstyrka, men när jag reser med läsplattan tar jag inte ens med mig laddningskabeln.

  1. Tack för ytterligare info! Jag tänkte först ta upp det där med den undermåliga pdf-hanteringen lite mer (den rätt livsnödvändiga zoom-funktionen var verkligen så där), men kände att det fick vara någon måtta på mitt klagande.

 6. Intressant jämförelse mellan iPad och eink. Det märks mycket väl att du är förtjust i iPad och det är väl ok. Men det känns lite som att jämföra tv och radio och säga att radion är sämre för den inte har någon bild 🙂
  Eller att säga att en mp3 spelare är dålig för den inte har några högtalare, att man är tvungen att använda hörlurar 🙂
  En läsplatta är en läsplatta och blir aldrig en surfplatta.
  Tråkigt att det inte går att låna e-böcker direkt från enheten. Adlibris vill väl hellre att vi köper än lånar antar jag 🙂

  Jag har läst digitalt sen tidigt 90-tal och e-ink tekniken är den som jag tycker är mest vilsam för ögonen och som påminner mest om läsupplevelsen från tryckt text på papper.
  Läser jag på bakgrundsbelyst skärm blir jag trött i ögonen, det händer inte på den mer passiva e-ink skärmen.
  Nått som var jobbigt på äldre lösningar var att texten låg ofta en bit under ytan, tex gamla tiders LCD monokroma skärmar. Eller om ytskiktet är för blankt så man hela tiden måste vrida och vinkla för att inte störas av infallande ljus.

  Om du har svaga sänglampor så skulle det säkert vara svårt att läsa en vanlig tryckt bok där också. Så den jämförelsen haltar lite. 🙂

  Om man bara jämför e-ink enheter så känns detta som ett steg framåt. Det är en lättare enhet än förra letton, och den är snabbare än den förra.
  Jag tycker inte om inlåsningen som adlibris har men det är en helt annan femma.

  1. Nja, det håller jag nog inte med om. Visst finns det skillnader mellan en e-inkläsare och en ipad, men de ligger ju inte i hårdvarans funktionalitet egentligen. Båda har wifi, en skärm med inbyggd pekfunktionalitet och en webbläsare. Sedan finns det visserligen stora skillnader i de inbyggda komponenternas kvalitet (och i programvarans utförande), men jag tycker nog att de låter sig jämföras. Och jag skriver ju faktiskt att jag tycker att Letton är en bra läsplatta inom sin produktkategori (även om jag personligen tycker att det på det stora hela är en undermålig produktkategori i sig).

   Och som jag också skriver i recensionen – jag har tidigare utan problem läst i skenet av min sänglampa, det var först när jag provade Letton som jag tyckte det blev jobbigt. Jag upplever Lettons skärmbakgrund som klart mörkare än det papper som böcker oftast trycks på.

 7. Så med andra ord: Strunta i Letton och köp en PRS-T1 eller Nook Glow istället (inga problem att låna böcker direkt från webläsaren i PRS-T1, den t.o.m. sparar lånekortsnumret och hanterar PDF ok.)

 8. PRS-T2 är visst på väg mot lansering. Ligger hos amerikanska FCC just nu och släpps i augusti/september?
  Ska bli intressant om den förändras mycket eller bara blir en PRS-T1-S typ.

 9. Fråga: Går det att lägga in engelsk ordlista i Letto, så att man kan växla mellan svensk/engelsk?

 10. Vad roligt med ett riktigt bra test av läsplattan. Jag har aldrig testat läsa på platta men är sugen på att köpa en och fick jättemycket hjälp av denna text.

  Varma hälsningar
  Marcus

 11. Hej

  Kanske lite off topic, men har du upplevt att epub-böcker köpta från adlibris inte längre går att öppna i iBooks. Både jag och min mamma misslyckas med detta gång på gång. Vi laddar även ner i dropbox och försöker öppna därifrån, men det fungerar inte.

  1. Hm, nej, jag har inte upplevt det får jag erkänna. Är det alltså så att det ursprungligen har fungerat med de här filerna, och sedan har de slutat fungera efter en tid? Har iBooks uppdaterats under tiden i sådant fall? Det låter underligt, för epub-filerna som Adlibris säljer ska ju vara rena från irriterande kopieringsskydd som kan sabba det hela.

   1. Det har visat sig att elib har kodat om epub-format i samband med släppet av Letto, och det har fått den olyckliga konsekvensen att det slutade fungera att öppna filerna i iBooks direkt från webbläsaren eller dropbox. Däremot går det fortfarande alldeles utmärkt att få in den i iBooks genom iTunes.

    Om detta problem gällde alla användare fick jag inte svar på dock, men det var ett känt problem som de ska försöka åtgärda.

 12. Jag använder Letto vid poolen och surfplatta på rummet. Surfplatta är oanvändbar i starkt solsken.
  Men: någon frågade om engelsk ordbok? Letto har ju inbyggd Bonniers ordbok. Det borde inte vara omöjligt att få in?
  Project Gutenberg är ju tilltalande, men engelska är ju standardspråket.
  Kent

 13. Hej tycker mycket om min Letto men – hur får jag texten på på plattan att ”stanna kvar” på plattan stående eller liggande …

Kommentarer är stängda.