Mina äldre böcker

DANNYBOY & KÄRLEKEN (2005)

En ung man iförd frack flyr längs Uppsalas gator. Han är på väg mot stationen, kan inte stanna kvar. Han tar tåget mot huvudstaden.

I Stockholm har en ung kvinna bestämt sig. Det är nog nu. Bedövad av en årsförbrukning huvudvärkspiller tänker hon kasta sig framför ett tunnelbanetåg.

På perrongen korsas deras vägar. Precis när kvinnan tänker hoppa sliter mannen henne undan döden. Det udda paret inser snart att de bara har varandra att hålla fast vid. De beslutar sig för att dricka sprit och förbli anonyma.

Dannyboy & kärleken är berättelsen om ett kaotiskt lördagsdygn. Det är en historia om två människor som försöker undvika det förflutna genom att maniskt leva i nuet. Det är en roman om en vandring genom Stockholmsnatten. Om en stulen kändisplånbok. Om ett dialektalt krogvaktsbråk på Kvarnen. Om irriterande minnen från Uppsalas studentvärld. Om Pet Shop Boys.

Och om kärlek och svårigheten att bli vuxen på riktigt.

Recensionsklipp om ”Dannyboy & kärleken”:

”En generationsroman med turbointrig; det är ungefär som att läsa en uppstramad, rappare och mer välplanerad version av romaner som Ulf Lundells ‘Jack’ eller Per Hagmans ‘Cigarett’.” Arbetarbladet

“En medelklassungdomens sorgesång över oförmågan att bli vuxen.” Helsingborgs Dagblad

”Trots ett tema där sorg och förtvivlan hela tiden skymtar i bakgrunden lyckas Åberg även gestalta det fantastiska med att vara människa.” Västerbottens-kuriren

Inbunden upplaga 2005 (Forum), pocket 2006 (Sockerförlaget), ny ljudboks- och e-boksupplaga 2017 (Storyside).

VI HAR REDAN SAGT HEJ DÅ (2010)

Filip har inte haft en flickvän på fem år. Genom strikta regler och en strategi att främst dejta tjejer med pojkvän/sambo/make har han gjort det till en konst att avsluta relationer innan de börjar på riktigt, utan att någon blir sårad.

Eller ja, åtminstone inte sårad.

Ett par veckor före jul går han på dejt med Iris, en inledningsvis helt planenlig förstadejt som slutar med att hon berättar något som får hans kyliga värld att rämna. Tre veckor senare, bara minuter innan klockan slår nyår, rusar han genom en skog med livet som insats på jakt efter sitt öde.

Det här är romanen om det som hände däremellan. Om en generation som vägrar att omfamna vuxenlivet. Om rädsla för tvåsamhet. Om förälskelse och svek. Om otrohet. Om kärlek. Och om alla jävligheter som känslor för med sig.

Recensionsklipp om ”Vi har redan sagt hej då”:

”Jag smälter. Måste bara veta hur det ska gå för Filip. […] Det handlar om tvåsamhetsskräck, förälskelse, manlighet och att bli vuxen. Och slutet är … helt perfekt.” Aftonbladet

”Det finns inga enkla utvägar eller sockrade, lyckliga slut i Åbergs romanvärld. Just därför blir det både smärtsamt och bra.” Göteborgs-Posten

”Ärlig berättelse om jakten på kärlek.” Svenska Dagbladet

Mjukband, e-bok och ljudbok 2010 (Sockerförlaget), pocket 2011 (Massolit Förlag).

NÄR TVÅ BLEV TRE (2012)

Att bli förstagångsförälder innebär en av livets största förändringar. I samma stund som ditt nyfödda barn fyller lungorna med luft och skriker ut sin ilska i förlossningssalen ställs det mesta på ända.

Tänk om det bara fanns ett enda sätt att vara förälder på. Så enkelt det skulle vara. Inga bråk om egen tid, om jämställdhet, om blöjbyten, om allt det där som händer under den första tiden som förälder. När allt är nytt och alla vägar känns så osäkra.

I När två blev tre berättar en mamma och en pappa tillsammans om den omvälvande tiden efter barnets födelse. Om förlossning, barnvagnspromenader, sömnbrist, könsroller, mor- och farföräldrar, villkorslös kärlek, nässelfeber, parmiddagar, bebisbio, bajsfester och dagisinskolning. Om de första arton månaderna som familj.

Att för första gången bli förälder förändrar inte allt. Men ingenting blir heller någonsin sig riktigt likt.

Inbunden 2012 (Natur & Kultur), pocket 2014 (Kalla Kulor Förlag). Skriven tillsammans med min hustru Johanna Ögren.

Recensionsklipp om ”När två blev tre”:

”En av de bästa böcker jag har läst i genren.” Upsala Nya Tidning

”Både mycket känslor och tankar och hög konkretionsnivå om vardagen med ett litet barn.” Journalisten

”Mycket igenkänning och inspiration, utan pekpinnar eller ’expertutlåtanden’ men med mycket kärlek.” Bibliotekstjänst

2 reaktioner till “Mina äldre böcker”

Kommentarer är stängda.