Adlibris lanserar Letto Frontlight

Nej men dra mig baklänges, Adlibris har äntligen skrotat den gamla modellen och släppt en ny Letto. Letto Frontlight heter den nya läsplattan, och som namnet skvallrar om är skärmen bakgrundsbelyst vilket ger att en av mina tveksamheter gällande föregångaren – oförmågan att kunna läsa i mörkret bredvid sovande småbarn – är undanröjt.

När jag skrev om Adlibris Letto senast i somras siade jag om att de skulle skrota den gamla modellen och ersätta den med en försvenskad variant av Cybook Odyssey Frontlight. Nu verkar det i stället ha blivit modellen Cybook Muse Frontlight som de valde, specifikationerna stämmer i alla fall exakt, men det får väl ändå ha ansetts vara en relativt god förutsägelse av mig. Muse verkar på papperet lite vassare än Odyssey dessutom, så det var väl bra att jag hade fel. Priset för den nya Letton är satt till 995 kronor.

Återstår att se hur den nya hårdvaran står sig i praktiken. Ska på ett eller annat sätt ta mig an ett exemplar och utvärdera här i spalterna, sanna mina ord.

———–

UPPDATERING: Här finns mitt utförliga test av Letto Frontlight.

22 reaktioner till “Adlibris lanserar Letto Frontlight”

 1. Det blir intressant att se om det går att låna e-böcker direkt från stadsbiblioteket via webbläsaren eller om man får fortsätta göra det via datorn. Igår beställde jag Kobo Aura HD H2O. Har annars Kindle PaperWhite som jag läser mycket med. Det är besvärligt att man inte kan köpa en neutral och högkvalitativ läsplattta här i Sverige. Vem vill ha flera läsplattor knutna till olika företag? Branschen borde komma överens om att lansera en gemensam läsplatta som passar till allt.
  /Hans

 2. Kan inte se att ni har den enklare med paper white skärm kvar?? Den är oslagbar särskilt utomhus i solljus så hoppas ni inte tar bort den.

 3. Hans: Jag får hem en Letto Frontlight nästa vecka, och kommer att testa den så utförligt jag kan. Men håller med dig, en neutral platta omhuldad av hela branschen hade så klart känts som det allra bästa.

  1. Daniel: Ser fram emot din recension! Du har möjligtvis inte testat Kobo Aura HD H2O?

  1. Jag tror man kan göra det redan nu. Har läst på olika forum att vissa sparar e-böcker i Dropbox och sedan ladda upp böckerna via en webbläsare i läsplatta. Man hanterar det också med hjälp av programmet Calibre. Köper man e-böcker utan DRM-låsning och de med epub-format, då kan man placera dem i mappar eller hur man nu vill spara dem på nåt sätt.

 4. Jag hade fel. Den nya har samma skärm som Letto och belysningen kommer inte bakifrån. Så säkert bra då.

 5. Har börjat jaga läsplatta och inser att man borde bott i England istället. Nån som vet om man kan läsa PDF och Word på den här läsplattan? Och kan man läsa ALLA böcker, eller enbart köpta från Adibris?

 6. Du kan läsa i stort sätt alla (epub mfl) böcker på Letton inte bara dem från Adlibris, detsamma gäller Kobo Aura H20. Kindle är kopplat till Amazon men det går att läsa textfiler och pdf, jag är själv riktigt sugen på en Kobo H20 som en uppdatering efter att dottern råkat tappa min Kinde PaperWhite i golvet. Problemet är väl snarare det att jag ägt Kindle sedan lanseringen och har alldeles för många böcker som jag trorligtvis inte kommer att kunna flytta över till ePub format.

 7. Någon som vet om det funkar att låna e-böcker från bibliotek till Letto? Läste att stöd för ”DRM” krävs (kopieringsskydd), men jag kan inte hitta det i specifikationerna.
  Hur går det i så fall till rent praktiskt, finns det någon sorts webläsare som man surfar till biblioteket med, eller måste man ladda ner med en dator och sedan föra över till plattan?

  1. Brukar vara så att man måste skapa ett konto i Adobe Digital Edition på en dator som man sen binder läsplattan till. Vet att jag kunde låna direkt från webbläsaren i min PRS-T1 efter att ha gjort det men en del måste man gå via datorn varje gång. Vet inte hur nya Letto hanterar det hela. Det ska finnas en väldigt enkel webbläsare inbyggd så kanske…
   Dock finns det mycket smidigare sätt att hantera biblioteksböcker om man är villig att ta fem minuter extra första gången och villig att gå via datorn.

 8. Ett tips till alla e-bokläsare.
  Det finns jättebra sidor på nätet där man kan byta format på sina e-böcker till ett som passar ens egen läsare.
  (Naturligtvis under förutsättning att dom inte är DRM-skyddade)
  Den bästa i mitt tycke är
  http://www.online-convert.com
  där du fritt kan ändra e-bokfiler även till word och pdf om du skulle föredra såna
  Själv kör jag fortfarande med den första modellen av BeBook och är fortfarande nöjd med den, men ändrar gärna mina format till epub för bästa läsupplevelse.

 9. Alla eböcker kan sparas ner som separata filer, det är så din läsplatta visar dem. Tror inte ens Kindle går att köra enbart online.

  Calibre är utan tvekan programmet som är ett måste om man ska göra mer än de mest grundläggande grejor med sin platta. Kan bl.a göra om dina Kindleböcker till epub, oavsett DRM så du kan läsa dina köpta böcker som du vill. (Helt absurt annars, skulle vara som om man var tvungen att köpa ny fysisk utgåva av en bok varje gång man köper en ny bokhylla!)

  Jag har haft läsplatta sen PRS-505 släpptes och har bra koll på det mesta inom ämnet. Fråga gärna om någon behöver hjälp med något, det mesta är möjligt att lösa.

  Kobo släpper snart två nya modeller varav premiummodellen verkar kunna bli väldigt intressant.

 10. Jag köpte nyligen en Kobo med belysning och den är inte dum. Fast jag stör mig på organiserandet av filer, eller rättare sagt frånvaron av organisering… på min gamla BeBook har jag böckerna i kataloger och underkataloger, lätt att föra över, katalogisera och bläddra bland böckerna. På Kobon ligger allt på samma nivå, en lååååång rad med titlar, och så kan man skapa ”collections” som man grupperar böckerna i i efterhand. Dock går det inte att göra undergrupper, så det blir en låååång rad med ”collections” också. Föredrar klart filhanterar-modellen, med hierarkier. Dessutom är jag inte så förtjust i Kobons metod för att läsa pdf, texten bryts inte om utan man får varje sida som en bild. Så jag håller mig fortfarande mest till BeBooken, utom när jag vill läsa efter släckningsdags…

  Hur är titlarna organiserade på en Letto? Och hur behandlar den pdf-filer?

 11. Harr precis köpt Tolino Vison 2 och ALLT!! som står om den stämmer (v g se text nedan). Har haft flera plattor innan, denna är suveränt bäst!
  Reser mycket och behöver kunna ladda ner från Stadsbibliotekets gratis e-lån under resan gång utan att gå via dator, dvs det måste finnas en webläsare inbyggd i plattan. Den funkar utmärkt.
  Nedan saxat en del av texten om Tolino Vison 2. Obs undertecknad har inget med företaget att göra, jag är en helt vanligt e-boksläsare.
  /ebh
  ____________________________________
  Tolino Vision 2 eReader

  Med vision 2 från Tolino kan du njuta av dina favoritböcker utan att oroa dig för vattenstänk från poolen tack vare sitt vattenskydd. Den erbjuder också på en lätt och enkel läsning tack vare sin revolutionerande bläddringsfunktion. Med fingret så knackar du bara lätt på baksidan av läsplattan för att byta sida i din bok.
  Tack vare den integrerade läslampan så kan du läsa även i svagt ljus. E-Ink displayen Carta av Tolino vision 2 belyses efter behov och är enkel att justera.

  Med Tolino Vision 2 eReader kan du ladda ner böcker direkt med den inbygga webläsaren från svenska bibliotek.

 12. Hej, Hur tar jag tillbaka en e-bok som jag placerat i Adlibris lettos bibliotek för att läsa en gång till?

  1. Hej. Jag förstår tyvärr inte riktigt frågan. Om boken finns i Lettons bibliotek borde det väl bara vara att öppna boken och läsa den igen? Om så inte är fallet är mitt råd att du vänder dig till Adlibris kundtjänst.

 13. Hej!
  Jag har efter din superba recension använt mig av Tolino 4HD och har varit mycket nöjd med den. Jag laddar hem böcker från biblioteket och läser dem utan problem. Men plötsligt har något hänt: Böckerna jag lånar på biblioteket laddas fortfarande ned, men när jag öppnar dem i plattan så står det bara ”An error occurred while loading your file. The file is presumable damaged and cannot be opened. Please contact customer service.”. Jag har factory-reset samt gjort ”hård-reset” genom lite speciella knapptryckningar. Även skapat nya Adobe DRM id, prövat olika bibliotek mm mm. Men ingen verkar förstå varför det inte fungerar. Vanliga köpta böcker fungerar fortfarande utan problem.

Kommentarer är stängda.