Kan inte föräldrar bara sluta ge andra föräldrar ”goda råd”?

Hamnade i en diskussion på Facebook i går gällande den här recensionen i Aftonbladet av Isabella ”Blondinbella” Löwengrips bok Babyboost. Bakom en till synes rätt neutral yta och en del välvilliga ord lyckas recensenten Ida Therén ändå på det där ack så typiska i all välmening-sättet komma med insinuerande pikar om hur paret Löwengrip egentligen borde hantera sitt föräldraskap. Hade de bara använt ergonomisk bärsele eller bärsjal hade allt gått lättare, hade de bara idkat ”säker samsovning” hade nätterna blivit lättare, hade hon bara struntat i knipövningarna och i stället lyssnat på en expert på biomekanik hade kissbindan kunnat undvikas.

Och slutstycket, där recensenten kommenterar Isabella Löwengrips återgång till arbetslivet genom att utbrista förvånad inser jag att barnet bara är ett halvår – snacka om skuldbeläggning. Mig veterligen har barnet i fråga en pappa också.

Jag vill tillägga att jag själv inte har läst Babyboost, så jag vet inte i vilken utsträckning eller om alls som Isabella Löwengrip själv försöker pådyvla någon annan att hennes sätt att vara förälder på är det bästa – men kan vi inte bara rent generellt börja fokusera på att sköta våra egna föräldraskap i stället för att ständigt komma med goda råd gällande hur andra ska hantera sina?

6 reaktioner till “Kan inte föräldrar bara sluta ge andra föräldrar ”goda råd”?”

  1. Men jösses! Jag blev helt förskräckt av att läsa den där texten. Det var inte ens ”i all välmening”, utan jag tyckte det mer kändes som ”ni gör fel”. Tusan vilket grundsjälvförtroende man måste ha för att våga bli förälder.

  2. Man måste tyvärr onekligen vara en aning hårdhudad om man som mamma ämnar bryta mot någon norm. Som pappa kommer man dock undan med i princip vad som helst, som vanligt. Världen.

  3. Även jag har fått min bok ”Nödrop från lyckobubblan – en bok om att vara förälder ” tillrättavisad och pikad av Ida Therén i en recension ( i ETC, har ingen länk tyvärr). Vilket nog säger väldigt mycket mer om recensenten än våra böcker. Nästan ironiskt med tanke på att jag och Blondinbella ofta räknats som varandras motpoler inom föräldraskap.
    Håller helt med dig i det du skriver!!

  4. Det är väldigt trist att det ska vara så här, att det är så himla lätt att pika andra bara för att man inte gör på samma sätt. Jag är säkerligen inte felfri på det här området själv heller, men jag gör verkligen mitt bästa för att inte gå till doms över andra föräldrar.

    Ledsen för sen kommentar för den delen, min notifieringsfunktion när nya kommentar inkommer verkar ha ballat ur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.