Se bussen röra sig i realtid

Det här har redan snurrat på alla större tekniksajter de senaste dagarna men orka bry sig om att vara sen på bollen:

Otroligt fascinerande karttjänst för visualisering av kollektivtrafik som det schweizisktyska företaget GeOps tagit fram. Zooma in på kartan i världens större städer, och se pendeltåg, tunnelbanetåg, spårvagnar och bussar röra sig i realtid. Klicka på en av dem, och få upp dess linjenummer och sträckning. En del positioneringar bygger på verklig gps-data, andra på simuleringar av tidtabeller.

Okej, det här kanske är extra spännande för oss som både råkar vara svaga för kartor och kollektivtrafiksystem, men jag tror att vem som helst kan imponeras av tjänstens utförande, plus att den faktiskt har potential att vara verkligt användbar. Visst kan du vid exempelvis busshållplatser redan i dag ofta se på en skärm vilka bussar som är i antågande, men om du exempelvis är på tillfälligt besök i en stad säger egentligen inte information som 55 Hjorthagen 3 min särskilt mycket. Men skulle du även på en karta enkelt få upp den ankommande 55:ans linjesträckning, och se att den under sin färd mot slutstation Hjorthagen faktiskt passerar rätt nära platsen du är på väg till – ja, då är mycket vunnet.

Södermalms kollektivtrafik

Nu får jag erkänna att jag faktiskt inte har stenkoll på om någon av landets kollektivtrafiknät redan har en sådan här tjänst, men om inte – ring GeOps!

2 reaktioner till “Se bussen röra sig i realtid”

  1. Jag frågade dem på Twitter om det går att se vilka positioner som är äkta och vilka som är baserade på tidtabeller. Det är ju viktig info. Och svaret är att detta kommer synas i nästa version, som släpps i juli!

    Sedan tidigare kan man följa Berlins lokaltrafik här. Men när jag läser om tjänsten visar det sig att även den blandar äkta positioner och tidtabellsberäknade.

    1. Det är ju jättebra, fint att de tänker dela med sig av den infon.

      Jaha, och nu blev jag ännu mer Berlinnostalgisk än vanligt, när jag ser S-bahntågen röra sig i trakterna kring Ostkreuz.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.