Post Format

Test: Läsplattan Tolino Vision 2 slår Letto Frontlight på fingrarna

UPPDATERING AUGUSTI 2017: De senaste månaderna har det uppstått problem med Tolinos läsplattor i Sverige när det gäller kopieringsskyddade böcker som använder sig av Adobes DRM-system, det vill säga i princip alla e-böcker som lånas ut på svenska bibliotek. Det finns en lång tråd gällande detta i kommentarerna nedanför det här inlägget, som kan vara värd att studera innan ni i dag överväger ett köp av någon av Tolinos plattor i Sverige.

Jag har i flera års tid varit nyfiken på den tyska läsplattesatsningen Tolino, en familj läsplattor framtagna i samarbete av de tyska bokhandelskedjorna Thalia och Hugendubel samt Deutsche Telekom för att mota Amazon och deras Kindleplattor i grind. Sedan en tid finns några av Tolinoplattorna att köpa även i Sverige genom nätbutiken Cyberphoto. Jag kontaktade dem och frågade om jag kunde få låna ett exemplar för test. Några dagar senare damp Tolino Vision 2 ner i min brevlåda.

Eftersom jag tidigare i flera test tagit mig an den svenska marknadsledaren Adlibris Lettoläsplattor, valde jag att utvärdera Tolinon mot Adlibris nuvarande platta Letto Frontlight.

Rent storleksmässigt är Tolino Vision 2 och Adlibris Letto Frontlight ganska snarlika, Tolinon är en knapp centimeter högre än Letton som i sin tur är två millimeter bredare än Tolinon och i tjocklek är det dött lopp (Tolinons mått är 163x114x8 millimeter och Lettons 155x116x8 millimeter). Viktmässigt är skillnaden något större – Tolinon väger 174 gram och Letton 190.

Läsning

Tolino Vision 2 till vänster, Adlibris Letto Frontlight till höger. Skärmupplevelserna är väldigt snarlika.

Att Tolinon är två millimeter smalare på bredden än Letton kombinerat med att den har en mjuk form med rundade hörn och kanter samt ett gummiliknande ytskikt gör att Tolino Vision 2 är betydligt bekvämare att hålla än Adlibris kantiga platta, vars hörn ger såväl synliga som kännbara avtryck i handflatan när man hållit den ett tag särskilt vid enhandsfattning. De 16 gramen mindre i vikt är kanske inte så mycket att orda om, men jag vet inte, Tolinon ger tveklöst en lättare känsla överlag.

När jag recenserade Adlibris Letto Frontlight skrev jag en del om den i mitt tycke felaktigt placerade av/på-knappen i botten på plattan, som lätt gjorde att jag tappade plattan om jag höll den löst när jag klickade på knappen, jag hade inte för vana att hålla emot uppifrån. Tolino har valt den mer logiska placeringen på ovansidan vilket gör att det blir enklare att trycka eftersom plattan oftast vilar i ens handflata och ger ett naturligt spjärn, men inte heller här är jag riktigt nöjd, knappen sticker nämligen knappt alls ut och är lite svår att hitta innan man lärt sig dess placering (vilket man dock rätt snabbt gör).

Dessutom är det knappast nödvändigt att stänga av läsplattan manuellt om du bara ska lägga den ifrån dig för att sova, e-bläckstekniken med batteritid på över en månad gör att det batteri som hinner dras innan skärmsläckaren aktiveras är helt försumbart.

Tolino Vision 2 har betydligt mjukare former än Adlibris Letto Frontlight, såväl gällande valet av material som i de rundade kanterna.

Tolino Vision 2 har betydligt mjukare former än Adlibris Letto Frontlight, såväl gällande valet av material som i de rundade kanterna.

Till skillnad från Letton har Tolinon inga fysiska knappar för bläddring, utan man bläddrar endera genom att svepa på skärmen på känt smartphonemanér eller att man klickar eller snarare duttar på skärmen på den högra eller vänstra tredjedelen av den, samtidigt som ett dutt i mittersta tredjedelen tar fram val för text- och skärminställningar.

En tredje möjlighet för bläddring som jag inte har sett hos någon annan läsplatta tidigare är att man knackar till plattan lätt på baksidan, helst någonstans någorlunda centralt på plattan, jag har misslyckats några gånger när jag provat utåt kanten. I övrigt fungerar det dock felfritt, men ska du bläddra bakåt får du använda dig av de skärmbaserade metoderna.

Hårdvarumässigt är Tolino Vision 2 och Letto Frontlight rakt av jämförbara på papperet, de har båda en processor på 1 Ghz och 512 Mb internminne, men Tolinon känns mycket rappare vid praktisk användning, särskilt när man använder webbläsaren samt skriver in text. Det är visserligen fortfarande eoner av skillnad jämfört med att använda en surfplatta eller mobil, men jag får åtminstone inte smärre psykbryt av frustration för att tangentbordet inte hänger med när jag skriver på Tolinon, den hänger i alla fall nästan med.

Skärmmässigt är de identiska, 6 tum stora med 758×1024 pixlar vilket ger en upplösning på 213 dpi (som jämförelse kan nämnas att en ny iPad mini har 326 dpi). Upplösningen är lite för låg för att sägas vara av retinakvalitet, men jag tycker den är fullt acceptabel, jag upplever inte att jag ser några pixlar vid läsning.

Likt Letton använder sig Tolino Vision 2 av Carta-teknik för belysningen av skärmen när man läser utan sänglampan tänd (vilket jag i regel gör, har nästan alltid ett eller två små sovande barn vid min sida om kvällarna). Jag upplever att Tolinons ljus är lite mer ojämnt fördelat i den nedre skärmkanten än hos Letton, inte så att det direkt stör läsupplevelsen men det ser inte så snyggt ut, det liksom blöder in något mörkt från botten.

Eftersom Tolinon inte är anpassad för den svenska marknaden finns ingen koppling till någon svensk nätbokhandel så som Letton är kopplad till Adlibris e-boksbutik och ditt Adlibriskonto. Är du tysktalande har du dock möjlighet att koppla plattan till flera butiker som Hugendubel och Thalia, och det finns även någon schweizisk och italiensk butik att välja på. Du kan heller inte få svenska menyer i den, men engelska fungerar däremot fint.

Att surfa på Tolinon är inte direkt någon fröjd, men webbläsaren är i alla fall betydligt rappare än den Letton ståtar med.

Att surfa på Tolinon är inte direkt någon fröjd, men webbläsaren är betydligt rappare än den Letton ståtar med.

Trots avsaknad av direktkoppling till svensk e-boksbutik går det dock utmärkt att via webbläsaren köpa e-böcker från sajter som Adlibris Mondo, Bokon och Dito. Eller ja, ”utmärkt” är väl att ta i eftersom webbläsaren även om den trumfar Lettons fortfarande är väldigt trög jämfört med upplevelsen på en riktig surfplatta. Men den klarar i alla fall av (till skillnad från Letton) att spara användarnamn och lösenord vid inloggningar, så har man bara bokmärkt Adlibris Mondos startsida för e-böcker är det en rätt enkel procedur att köpa böcker från Adlibris på Tolinon även om det inte finns någon direktkoppling i plattan. Som inloggad kan du så klart även ladda ner dina tidigare köp från de olika nätbutikerna till plattan.

När det gäller hantering av böcker i ditt personliga bibliotek har Tolino en molnfunktionalitet jag ärligt talat inte har testat eftersom den enligt manualen främst är tänkt att användas som en molnbackup av de titlar du handlar hos de nätbokhandlare du kan direktansluta plattan till, men det ska också gå att ladda upp och ner dina andra e-böcker till Tolino Cloud-kontot. Du kan även koppla in plattan till en dator via micro-USB och dra och släppa ePub-, text- och pdf-filer den vägen.

Startsidan för det egna e-boksbiblioteket i Tolino Vision 2 kontra Adlibris Letto Frontlight.

Startsidan i Tolino Vision 2 kontra Adlibris Letto Frontlight.

En funktion som lyfts fram i marknadsföringen av Tolino Vision 2 är möjligheten att låna e-böcker från bibliotek direkt i plattan utan att behöva gå omvägen via sladdkoppling till en dator (vilket exempelvis krävs om du ska låna e-böcker till Letto Frontlight). Jag har testat att låna e-böcker från två olika bibliotek, Stockholms stadsbibliotek och Bibliotek i Norr (som har den frajsiga nätadressen bibblo.se). Inledningsvis hade jag en del problem när jag laddade ner från Norrbottens sajt, jag fick det föga klargörande felmeddelandet Cause of Adobe error: E_ADEPT_NO_TOKEN, men lån på Stockholms stadsbibliotek fungerade smärtfritt direkt (de äger för den också en rätt kaxig domän även om den bara dirigerar vidare till den egentliga sajten – biblioteket.se).

Några dagar senare när jag försökte igen fungerade det dock att låna direkt till Tolinon även via Bibliotek i Norrbotten, så kanske var det bara något tillfälligt. Jag var även i kontakt med Elib som sköter den tekniska biten av e-bokslånen för såväl Stockholms som Norrbottens bibliotek, och enligt dem borde det inte vara några skillnader, eftersom de båda biblioteken använder samma tekniska lösning.

En annan funktionalitet som Tolino Vision 2 ståtar med är vattentålighet. Då jag inte är någon badkarsbadare av rang har jag inte testat detta själv, men den ska enligt specifikationerna tåla att befinna sig på en meters vattendjup i en halvtimme utan att ta skada, så en snabb drulletappning ner i badet ska inte vara något problem.

Tolino Vision 2 i storleksjämförelse med en iPad Mini 2 samt en iPhone 6S. Notera den diskreta lilla detaljen som talar om var man kan hitta på-knappen på Tolinon (eftersom skärmen är av e-bläckstyp stängs den aldrig helt av och blir svart i viloläget).

Tolino Vision 2 i storleksjämförelse med en iPad Mini 2 samt en iPhone 6S. Notera den diskreta lilla detaljen som talar om var man kan hitta på-knappen på Tolinon (eftersom skärmen är av e-bläckstyp stängs den aldrig helt av och blir svart i viloläget).

Är då Tolino Vision 2 ett bra läsplatteköp? Ja, på det stora hela slår den Adlibris Letto Frontlight på fingrarna. Fördelarna den har är att den ligger skönare i handen med de mjuka kanterna och den något lättare vikten, den är rappare i menyer och vid surf och du kan låna e-böcker till den utan att behöva ta fram dator och micro-USB-kabel. Dessutom påstås den ha upp till sju veckors batteritid jämfört med Lettons en månad, men det tycker jag mer är en akademisk siffra, det beror mycket på i vilken utsträckning du använder skärmljuset samt hur ofta eller sällan du ställt in skärmen på att uppdateras vid bläddring.

Lettons fördel är så klart att den är anpassad till den svenska marknaden. Menyerna är på svenska, Bonniers svenska ordbok är förinladdad (Tolinon erbjuder bara ordböcker på de europeiska storspråken) och när du väl loggat in med ditt Adlibriskonto är det bara att börja shoppa loss i den inbyggda e-boksbutiken. Vill du handla böcker till Tolinon är det webbläsaren som gäller vilket är lite omständligare, även om det med hjälp av bokmärkta webbsidor samt sparade inloggningsuppgifter går ganska bra. Letton har därtill ett lägre försäljningspris och har flera gånger sålts i kampanjer där man fått med ett gäng relativt nya e-böcker på köpet. Något sådant erbjuds inte med Tolinon.

Läsupplevelserna är snarlika, skärmarna är i princip identiska och även om bläddring går till på olika sätt – Tolino Vision 2 har inga knappar längs kanterna som Letton utan man använder endera touchskärmen eller den särskilda baksidesknackningen – så ger det en likvärdig upplevelse.

Men om du struntar i priset och inte är intresserad av svenska menyer och butiksintegrering – vilken platta är då bäst? Mitt svar blir Tolino Vision 2. Det är inte utan att jag önskar att Adlibris hade vänt sig till Tolino i stället för franska Bookeen i jakten på sin läsplatta (Letto Frontlight är en försvenskad variant av Bookeens platta Cybook Muse Frontlight, och även föregångaren var en Cybookplatta).

Tolino Vision 2 köps i Sverige som sagt enklast via Cyberphoto, som förutom en nätbutik även har en fysisk butik i Umeå. De har också den nyligen släppta efterföljaren Tolino Vision 3 HD i utbudet, som via högre upplösning och mer frekvent skärmuppdatering ska ge en skarpare skärmupplevelse (jag tycker dock att redan skärmen på Tolino Vision 2 fungerar utmärkt för läsning).

367 kommentarer

 1. Lite nytt från Longshine!

  Dear Torbjörn,
  Martina is on holiday right now, but I know that she is in contact with the software company regarding your problem.
  In the past, we had the feeling that they did not care about your problem, they should do.. because only in Sweden this occurs.

  Now we realize, that other countries got the problem too, so they are forced to find a solution.
  We are very sorry, that you need to wait so long time for a final solution.
  Please understand, that we are only manufacturer of the Hardware. The ”Deutsche Telekom” in the past and ”Kobo” now gave us the order to produce the item with the determined features.
  So we have neither influence of the Software nor the Adobe DRM.
  However we push and try to help you, to find a solution.
  As soon as we receive any new information, we will let you know.

  Brgds

  Reply
  • Mattias Nowenwik

   19/09/2017 @ 8:27

   Det är just såna kommentarer som får åtminstone mig att underbygga mitt tålamod ytterligare lite till. 🙂 Vi hoppas på att detta inte är tomma ord allenast, utan istället, som det låter, ett seriöst påstående om hjälp i ärendet.

   /Mattias

   Reply
  • Mattias Nowenwik

   29/09/2017 @ 17:05

   Nu kanske! 🙂

   Betreff: WG: Tolino eReaders still not working in Sweden

   Hi Matthias,
   After my discussion with the Tolino software dptm., I am really happy to let you know, that the problem was found and will be solved with the next F/W update.

   Although we need to say, that this problem was not occurred by Tolino software but by the DRM Server of the public libraries.
   They offered a new DRM Server update where one compulsory field was missing, which was requested by our DRM client.
   With this new F/W update we will ”ignore” this field and then it should work with out any problems.
   So please wait for the next update and everything should work ” hopefully” smoothly….
   If there still are any problems after the next firmware update, please let me know.

   Brgds

   Stefanie Koch
   LONGSHINE Technologie GmbH| European Head Office | An der Strusbek 9 | D-22926 Ahrensburg | Germany
   |Taiwan Head Quarter | No. 945 Boai Street | Jubei City | Taiwan 302
   |EAR Nr.:DE73316710 | Registergericht Ahrensburg: HRB3135 | Ust.: DE151364101
   |Office: +49 (0)4102 49220| Fax:+49 (0)4102 40109 | Direct:+49 (0)4102 4922 30 | Email: Stefanie.koch@longshine.de

   Reply
   • vet någon när man kan förvänta sig uppdaten?
    hälsningar
    Kirsten

 2. Mattias Nowenwik

  29/09/2017 @ 10:53

  Jag mailade Longshine igen för några dagar sedan, har inte hört något alls än.
  Vänligen
  Mattias

  Reply
 3. Wow, Äntligen verkar en lösningen på väg. Jag noterade att Tolino appen för Apple IOS uppdaterades idag, där går det att läsa mina e-böcker från biblioteket, men det gjorde det innan med som jag minns det. Tack för alla insatser som gjorts av alla inblandade på detta diskussionsforum. Nu håller vi tummarna lite till.

  Reply
 4. Torbjörn Svensson

  29/09/2017 @ 19:19

  Underbart! Mailade också Stefanie på Longshine för nån vecka sen. Får hoppas dom släpper F/W snart:-)

  Reply
 5. Bra jobbat allihopa. Jag testade precis att ladda ner tolino på Android telefonen och sedan öppna en acsm . Tyvärr fel.

  Reply
 6. Mattias Nowenwik

  30/09/2017 @ 22:52

  Vet inte hur ofta de släpper fw, men det är nog avhängigt på att den innehåller viktig ny funktionalitet eller felhavhjälpning. Dessvärre verkar inte ”vår” bug tillhöra någon högre priolista… en ny version innan nyår hoppas jag är realistiskt?

  Reply
  • Mattias Nowenwik

   04/10/2017 @ 14:03

   Inom 4 veckor borde vi ha en ny FW!

   /Mattias

   Hi Matthias,
   Normally, we expect the new F/W within the next 4 weeks.
   Even if they know, that they fixed something, the new F/W should be online within this timetable.

   Brgds

   Stefanie Koch
   LONGSHINE Technologie GmbH| European Head Office | An der Strusbek 9 | D-22926 Ahrensburg | Germany
   |Taiwan Head Quarter | No. 945 Boai Street | Jubei City | Taiwan 302
   |EAR Nr.:DE73316710 | Registergericht Ahrensburg: HRB3135 | Ust.: DE151364101
   |Office: +49 (0)4102 49220| Fax:+49 (0)4102 40109 | Direct:+49 (0)4102 4922 30 | Email: Stefanie.koch@longshine.de

   Reply
 7. För kännedom,

  Jag blev lite otålig, så jag skickade e-post till Thalia.de
  ____________________

  Hi,
  I´ve heard some rumours that there is a new firmware on its way, for the Tolino e-book readers, that adress the issue with Swedish library books.

  Do have you have any news about that?

  Greetings, Einar

  ________________________________

  Fick detta svar idag 2017-10-26

  Dear Einar Berntsson,

  Thank you for your message.

  Currently we haven’t got any further information about that. Alternatively you can read this swedish library books on your computer or a smartphone as well.

  I feel sorry for that, and fingers crossed that a solution isn’t so far.

  Regards

  Your thalia.de-Team
  i. A. Therese Krzikalla
  ____________________________

  Reply
  • Torbjörn Svensson

   26/10/2017 @ 19:20

   Skönt att hon kommer med lite alternativa lösningar 🙂 Hoppas det bara är en vecka kvar innan det kommer ny FW.

   Reply
 8. Mattias Nowenwik

  27/10/2017 @ 13:45

  Fortsatt hopp. Jag skrev till Stefanie och ifrågasatte igen och något från Tolino svarade följande:

  Hallo Matthias,

  the information is from Thalia ( your Bookshop) not from Tolino

  its possible they don’t have the information from that.

  we are waiting for the update every day…..

  Best regards

  Tolino Team

  Martina Curth

  Reply
 9. Någon som sett till ny FW??
  Den 4: oktober lovade ju Longshine en lösning inom fyra veckor?!

  Reply
  • Mattias Nowenwik

   22/11/2017 @ 16:18

   Kollade med Longshine för ett par v sedan. De väntar tydligen lika ivrigt som vi på denna FW. Så det är nog på g…

   Reply
   • Tack Mattias!
    Vem/ vilka är det som Longshine väntar på? Jag trodde det var Longshine som skulle skapa ny FW. Alltför många inblandade i vårt problem, verkar det som.

   • Mattias Nowenwik

    22/11/2017 @ 22:30

    Sorry, fel av mig. Jag menar att Tolino väntar på FW från Longshine. Som sagt, för många inblandade i denna bug… 🙂

 10. Torbjörn Svensson

  23/11/2017 @ 7:11

  Mattias. Longshine gör bara hårdvaran enligt ett mail från Stefanie. Martina jobbar också på Longshine. Jag frågade Stefanie vilket företag som gjorde FW men hon svarade inte på det, detta var i mitten på september. Tycker att det är lite underligt att man nu är 3 veckor sena med (totalt 7 veckor) FW. Har skickat en fråga igen vem som gör FW till plattan.

  Reply
 11. Hej,

  För kännedom.
  Jag ställde följande fråga till Thalia förra veckan, och fick svar idag.
  /Einar

  ____________________

  Dear,

  Thank you for contact us.

  At this time we haven’t any news about this and for the next time as well.

  If our IT is planing some changes, what includes the possibility of reading books from the public libary, they need to test this for a longer period. So in the future there is the possiblity for that, but if this is still ready you need a little bit more patience.

  But what I can say for sure is that this isn’t ready for this year 2017.

  Hopefully we have answerd your questions to your satisfication.

  Kind regards,

  Ihr thalia.de-Team
  ____________________

  Hi,

  We Swedish Tolino users are still waiting for a promised firmware update that will make it possible to read e-books from the public library.

  Do you think we will get this new firmware this year (2017)?

  Regards, Einar
  _____________________________

  Reply
  • Torbjörn Svensson

   27/11/2017 @ 17:27

   Vi får hoppas dom har fel 🙂 Jag har fortfarande inte fått något svar från Longshine på vilket företag det är som ska ändra FW!
   Mattias! Dom verkar ju svara när du skriver till Longshine, orkar du dra ett mail till och höra vilket företag det är? Då kunde vi ju maila dom också.

   Reply
 12. Jag ringde till Stefanie Koch på Longshine idag och frågade om tidplanen. Hon berättade att det är Deutche Telecom som Longshine väntar på, samt flöjande info som hon även skickade som mail.

  Hi Lisa,
   
  The problem was found and will be solved with the next F/W update. Which will be available in the beginning of the next year.( it is not available for the Tolino Shine model, but all others).
  Although we need to say, that this problem was not occurred by Tolino software but by the DRM Server of the public libraries.
  They offered a new DRM Server update where one compulsory field was missing, which was requested by our DRM client.
  With this new F/W update we will ”ignore” this field and then it should work with out any problems.
  So please wait for the update in the beginning of next year  and everything should work ” hopefully” smoothly….
  For the new model EPOS, the update is already done, and it works stable.
   
  If there still are any problems after the next firmware update, please let me know.
   
  Brgds
   
  Stefanie Koch
  LONGSHINE Technologie GmbH| European Head Office | An der Strusbek 9 | D-22926 Ahrensburg | Germany
  |Taiwan Head Quarter | No. 945 Boai Street | Jubei City | Taiwan 302
  |EAR Nr.:DE73316710 | Registergericht Ahrensburg: HRB3135 | Ust.: DE151364101
  |Office: +49 (0)4102 49220| Fax:+49 (0)4102 40109 | Direct:+49 (0)4102 4922 30 | Email: Stefanie.koch@longshine.de

   

  Reply
 13. Hello Jan-Erik,

  My new information to the problem is that in January the new update come and the problem fixed.

  The new tolino Epos have the Version 11.1.0 and is without the Problem.

  The not so good message is that the Problem at the tolino Shine can not be solved

  Sie erreichen uns Mo -Do von 08:30 – 17:30 und Fr von 08.30 – 16:00 unter unserer Hotline:04102-4922-29

  mfg\brgds
  Martina Curth Longshine Technologie Europe GmbH
  An der Strusbek 9
  22926 Ahrensburg
  Tel.: +49-( 0 )4102-492223

  martina.curth@longshine.de

  Reply
   • Är det en äldre platta? Kan ju vara nåt med hårdvaran och den nya uppdateringen som kom i april. Det skulle ju förklara att det inte gick att gå tillbaka till den äldre F/W och få det att funka! Fattar fortfarande inte att man inte lägger ut den nya F/W om man vet vad som är problemet. Visst vi kanske inte är så många i Sverige men om Tolino vill lägga till nåt annat så kan dom ju göra det igen. Får väl försöka ha lite mer tålamod.

   • Antar att de samlar ihop ett antal grejor i samma release och sedan skall det testas ordentligt. Och planeras in bland annan utveckling av nya funktioner som har högre prio… Man slänger inte bara ut en ny fw eftersom konsekvensen om fel blir rätt stor…

    Ang Shine. Om det en äldre platta så kanske den inte orkar med den nya firmwaren om en massa nytt. Eller så struntar de helt enkelt i den om för gammal eller sålt för lite.

    Antagligen är det så att vi får vara rätt glada att de överhuvudtaget bryr sig eftersom Sverige inte är en målmarknad för dem.

   • Mattias Nowenwik

    30/11/2017 @ 12:57

    Helt korrekt!

    Jag misstänker att de få Tolino-enheter som finns i Svedala antingen kommer från Cyberphoto eller från någon obskyr liten webbsida i EU som bemödat sig leverera till Sverige (som i mitt eget fall). Så, vi får nog fortsätta att vänta med stort tålamod.

    Jag tror däremot att Sverige-marknaden skulle kunna vara ganska lönsam även för Longshine/Tolino att ge sig in på, med tanke på hur ambitionerna inom eBoksmarknaden i Sverige faktiskt ser ut. Men det inser de nog inte i Tyskland…

 14. Du har nog rätt, hade det vart Tyskland och Italien som hade haft samma problem hade det säkert redan vart åtgärdat. Finns antagligen betydligt fler användare där. 😉

  Reply
 15. Ilona Meriluoto-Sparby

  29/12/2017 @ 19:17

  We are all waiting for the new software update – hopefully it will come very soon.
  You can read an answer from Thalia’s representative posted above about a month ago. Let’s hope for the best!

  Reply
 16. Hej,

  För känedom.

  Jag lånade ”1793” av Niklas Natt och Dag hos Lunds Folkbibliotek, en relativt ny bok. Jag testade den i in min Tolino 3HD. Den fungerade OK. provlånade en annan titel (äldre), som jag testat innan, den fungerade fortfarande inte. Kanske har de svenska biblioteken ändrat något, som slår igen på nya titlar…..?

  /Einar

  Reply
  • Mattias Nowenwik

   14/01/2018 @ 19:40

   Intressant! Väntar spänt på nya fw som lovar lösa problemet. Borde dimpa ner snart…

   Reply
 17. Det var ju lovat en uppdatering i januari, så jag mailade Longshine och frågade vad som händer. Enligt den info de hade nu så verkade det som att den ska komma någon gång i vecka 6…

  Reply
  • Mattias Nowenwik

   02/02/2018 @ 18:12

   Ok! Jag har mailat dem 2 grg senaste veckan utan att få svar. Så hoppas de menar allvar med v 6. 🙂

   Reply
   • De har slutat svara mig på mail, så jag har inte hört nåt nytt. Hoppas det kommer en uppdatering snart …

   • Mailade Martina Curth på Longshine häromdagen men har inget hört. (Hon var väldigt snabb att svara sist när jag fick beskedet om v.6.)

 18. Samma för mig Mattias! Inga svar sen oktober/november 🙂 Lisa, har du nån kontakt med Longshine?

  Reply
  • Nej Torbjörn, jag har inte haft någon kontakt med Longshine sedan i november, då jag ringde dit. I början av 2018, var ju beskedet då. Frågan är hur länge ”början” av året sträcker sig….

   Reply
 19. Heja alla ni som inte ger upp! Jag använder inte min Tolino 4 öht eftersom jag inte vill köpa dyra böcker, väntar spänt på uppdateringen. Försökte för övrigt låna en helt nyutkommen bok på Karlstads stadsbibliotek denna vecka, men fick samma felmeddelande om korrupt fil. Nu är det bara att hoppas att en uppdatering snart kommer!

  Reply
 20. Einar Berntsson

  16/02/2018 @ 18:53

  Hej,

  Jag skickade en påminnelse till Thalia.de, och fick detta svar.

  ————-/////
  Dear Einar,

  Thank you for contact us.

  Unfortunatly there we haven’t got any positive news. Please have more patience for this.

  Kind regards
  —————-

  Reply
  • Mattias Nowenwik

   16/02/2018 @ 19:25

   Thalia är bokhandeln och vet inte vad firmwares innehåller för fixar. Det är Longshine som står för mjukvaran. Men enligt Longshine kommer nästa fw innehålla bl a fix för vårt problem. Hoppas på att det stämmer…

   Reply
   • Den version vi väntar på är den som heter 11.1, vilken redan finns ute för plattan som heter Epos. Enligt uppgift fungerar allt som det ska där.

 21. Mailade Martina på Longshine igår och fick svar idag:

  ”sorry i wait also of the new update and i have no new answer
  please wait to friday , ok
  then I research new J”

  Reply
 22. Fredrik Magnell

  22/02/2018 @ 19:03

  Ny version av firmware (11.2) finns nu publicerad, åtminstone för Vision 4HD.

  Reply
  • Mattias Nowenwik

   22/02/2018 @ 19:14

   Wow! Vi håller tummarna. Ska testa i natt när jag kommit hem. Rapportera gärna resultat den som har tid!

   Reply
 23. På Tolino Vision 3 HD med fw11.2 funkade Stockholms Stadsbibliotek att ladda ned och öppna boken! Nedladdningen av fw tog timtal.

  Reply
   • Min nerladdning, till vision 3HD, tog halva natten, med flera avbrott.
    Nu äntligen är 11.2.0 installerad och två böcker lånade (det minsta problemet)
    Fantastiskt!
    Tack alla!

 24. Hej,

  Min Tolino vision 3 HD med fw 11.2 kan nu också läsa med e-böcker lånade på biblioteket i Lund.

  Reply
  • Mattias Nowenwik

   23/02/2018 @ 6:44

   Härligt! Hoppas på livslång funktionalitet, annars ses vi här i kommentarsfältet igen! Tack alla som hjälpt till i kampen mot den oförstående tyska eBokstillverkaren!
   Vänligen Mattias

   Reply
 25. Attans till tolino shine finns det fortfarande ingen uppdatering. 10.1.0 är den senaste versionen.

  Reply
 26. Underbart! Hoppas att vi inte behöver kapa Daniels blogg nån mer gång. Tack för hjälpen till er alla och Daniel! Nu ska det hem o testas!

  Reply
 27. Det gick fort över! Nu ligger inte den nya fw ute längre 🙁 Nån som laddade ned den?

  Reply
  • Mattias Nowenwik

   23/02/2018 @ 16:18

   Underligt… Jag vet inte om jag hann få ned filen till datorn inatt. Nöjde mig ned att plattan uppdaterats. Ska kolla om jag även har filen när jag kommit hem.
   M

   Reply
   • Mattias Nowenwik

    23/02/2018 @ 16:21

    Jag har filen. Kan ge en nedladdningslänk lite senare.
    Vänligen
    Mattias

   • Mattias Nowenwik

    23/02/2018 @ 18:41

    ”kopiera ”update.zip” direkt i rotkatalogen Tolino Vision 4 HD och sedan koppla ur USB-anslutningen genom att mata ut Tolino läsplatta på datorn. Vänta cirka 10 sekunder tills programuppdateringen har behandlats på eBook Reader och starta om enheten genom att trycka på på / av-knappen i ca 2 sekunder. Så fort som snabbmenyn visas, vänligen bekräfta här med ”Starta om” – programuppdateringen installeras nu automatiskt.”

 28. Mattias Nowenwik

  23/02/2018 @ 18:44

  Tolino drog tillbaka uppdateringen, säkert med någon anledning. Det kommer säkert nån ny 11.2.1 eller 11. 3.0 inom kort, så använd 11.2 på egen risk…
  Vänligen
  Mattias

  Reply
  • Jag uppdaterade min Tolino vision 2 med resultatet att jag inte kunde koppla till WLAN längre. Efter reset fungerade det fortfarande inte (och alla laddade böcker var förstås borta) men kundtjänsten på longshine sade att det kunde behövas flera reset. Ytterligare ett reset fixade problemet! Kan nu ladda böcker direkt från tyska och svenska biblioteket och även läsa dessa!

   Reply
 29. Mikael Gabrielsson

  05/03/2018 @ 20:05

  Hittade följande info om 11.2 uppdateringen på Tolinos hemsida, en del användare har fått problem med WLAN-modulen efter uppdatering.

  As part of the recently released version 11.2 eReader software update, a small amount of our eBook readers experienced problems with the WLAN module. To our knowledge, this affects the models tolino vision 2, tolino vision 4 HD and tolino shine 2 HD. Due to the error feedback of our customers, the update was immediately withdrawn and since then analyzed and corrected in the software. Basically, this problem does not appear to be widespread, so that tolino readers with the corresponding devices do not necessarily have to be affected by this error. If your eReader has no problems, you can of course stay at the new software level until we publish the corrected software.

  What can affected customers do?
  If you have problems with the WLAN connection on your tolino eBook reader that occurred after the update to the software version 11.2, we recommend to reset your tolino eBook reader. Please make sure that the battery has sufficient capacity (at least 50%) before resetting to factory settings. After resetting, the WLAN module should be functional again on affected devices.

  Reply
 30. Tack för info!

  Min 4HD fungerar som den ska efter uppgraderingen, men jag är ju lite orolig att nåt ska börja strula (igen). Hoppas bara att de inte ”råkar” ta bort vår bug-fix i den uppdaterade firmwaren som väntas komma inom kort.

  Reply
 31. Hej,

  Min 3HD fungerar efter 11.2.0 uppgradering, äntligen kan jag läsa e-böcker lånade på stadsbiblioteket igen. Håller också tummarna att inte denna fixen glöms bort i nästa uppgradering.

  Reply
 32. Tack så mycket Mattias för att du la upp filen. Nu fungerar det även att ladda ner böcker från biblioteket på min platta! 💜

  Reply
 33. Mattias Nowenwik

  14/03/2018 @ 7:07

  Så bra att det löste sig för sig Kirsten! Skulle du vilja, kortfattat, skrivs vilken typ av reset som fixade problemet för dig? Utifall det händer någon mer… 😀
  Vänligen Mattias

  Reply
  • Jag gick in i menyn och ställde tillbaka på verksinställningar .Eftersom jag inte kunde ansluta till WLAN (fast Tolinon kände igen den) fick jag upprepa proceduren en gång till. Sedan fungerade det!

   Reply
   • Kirsten! Hann du ladda ned filen till din dator eller uppdaterade du plattan direkt via WLAN? Hann inte uppdatera min innan dom tog bort FW:-(

   • Hej. Jag laddade uppdateringen via WLAN direkt på Tolinon. Efter det hade jag ingen tillgång till WLAN mer. Och sedan tillbaka till verksinställningar X 2 tills allting var fixat igen. Lycka till!

 34. Hej,

  Jag har idag testat att ladda ner och uppdatera firmware version 10.1.0 till version 11.2.0 via Mattias länk ovan ( https://www.dropbox.com/s/jjc9gvrn095bcms/update.zip?dl=0 ) på en Tolino Vision 2, enligt Mattias instruktioner ovan.

  Jag har inte verifierat huruvida WLAN fungerar, men det fungerade att låna en bok på Nordvästa skånes bibliotek (Familjen Helsingborg) från 2016.

  Stort tack till alla för ett gediget engagemang som gör att jag kan använda min läsplatta igen!

  Vänliga hälsningar
  Lars F

  Reply
  • Hej! Jag däremot kunde lösa WLAN-problemet genom att gå till fabriksinställningarna flera ggr. Och efter några timmar var WLAN borta igen och gick inte att fixa. Longshine föreslog en reboot vilket inte heller fungerade. Nu har jag sent min Tolino signe 2 till Longshine och förväntar mig att de hjälper mig.

   Reply
  • Då verkar det som det inte spelar nån roll vilken platta det är! För Mattias laddade väl ned den till Vision 4. Får testa senare:-)

   Reply
 35. Fredrik Magnell

  15/05/2018 @ 20:02

  Ny version finns nu tillgänglig 11.2.2. Gället i alla fall för Vision 4 HD. Har ännu inte hunnit testa den.

  Reply
 36. Tack Fredrik Magnell!
  Underbart att vi kan hålla varandra uppdaterade här. Ska testa på min 3 HD imorgon.

  Reply
 37. Tack Fredrik! Har tittat efter ny uppdatering varenda dag sedan de drog in senaste uppdateringen. Min platta har visserligen fungerat med den versionen, men det blir skönt att få en mer bug-fixad version. 🙂

  Reply
 38. Är det 4’an som uppdaterar sig själv eller finns den att ladda ner någon stans? Kan inte hitta någon nedladdningsbar version. Min 3HD hittar den inte själv. Har förvisso kört med den 11-versionen som drogs tillbaka utan problem, men det känns ju alltid bra med en ny fräsch uppdatering. 🙂

  / Mats

  Reply
  • Ja det stämmer. Enligt mytolino.com är den senaste officiella versionen för min Vision 3 HD 10.0.1. Jag hann, visserligen med stort besvär, ladda ner ver 11.2.0 den där natten i februari, och det funkar utmärkt, tack och lov!

   Reply

Lämna ett svar

Markerade fält är obligatoriska *.