43 minuter av mitt liv

För hundra år sedan, eller åtminstone sju, hade jag en rätt bra tv-blogg. Den hette 43 minuter, och skrevs anonymt.

Jag startade bloggen i augusti för snart sju år sedan. I flera månader hade jag gått omkring och känt att jag ville vara en del av bloggsommaren 2005, men inte riktigt kommit på vad jag skulle bidra med. Men så slog det mig en kväll när jag stod och drack öl på Debaser: Varför inte göra det enkelt för mig och skriva om det jag kunde bäst och redan lade ner cirka tjugo avsnitt per vecka på – amerikanska tv-serier?

Jag var vid det här tillfället tjänstledig från mitt jobb på TT Spektra för att skriva på min andra roman, och hade således all tid i världen att syssla med allt annat utom just detta. Men att på min fritid skriva subjektiva åsikter om tv-serier som jag skulle skriva neutralt om på arbetstid (min tjänstledighet var bara tre månader lång) kändes samtidigt som något min arbetsgivare kanske inte skulle uppskatta.

Alltså blev lösningen en anonym blogg, bildsatt med ett kittlande foto på ett ansikte som till stora delar doldes av en hand som höll för linsen, en bild som inte ens föreställde mig (jag tog bort den efter några månader, det kändes för effektsökande).

43 minuter blev snabbt populär, och var snart Sveriges första riktigt framgångsrika tv-blogg (det här var så länge sedan att det till och med var innan Weird Science blev en blogg) med uppåt 10 000 besökare per vecka, en nivå jag aldrig varit i närheten av i de här spalterna. Jag skrev dels om de serier jag älskade – ”Lost”, ”Battlestar Galactica”, ”24”, ”Veronica Mars” och ”Vita huset” hörde till de stadigt återkommande – men försökte också hålla koll på nykomlingar och skriva om fenomen, trender och onödiga sexscener på HBO i allmänhet och i ”Rome” i synnerhet – något som renderade mig ett epitet som kristdemokrat av en kommentator.

Vad jag vet var det inte särskilt många som hade koll på vem det var som skrev den där mystiska tv-bloggen. En av få som jag avslöjade det för var Kjell Häglund, vi hade en del kontakt i samband med att han gjorde om Weird Science till en blogg och som jag minns det blev han rätt förvånad när jag avslöjade min identitet.

Hur som helst – sagan om 43 minuter blev kort, efter sju månader lade jag ner verksamheten. Jag minns ärligt talat inte längre de exakta omständigheterna, men det är möjligt att jag tyckte att det blev en smula trist att skriva i hemlighet, jag ansåg ju att jag hade skapat något bra och ville nog gärna få uppmärksamhet för det, samtidigt som jag inte var redo att outa mig eftersom jag alltjämt tyckte att det inte funkade ihop med mitt jobb. Så i mitten av mars 2006 stängde jag butiken, och har hållit den förbommad sedan dess bortsett från när jag i fjol kände mig tvingad att skriva ett avslutande bonusinlägg när min på senare år största älsklingsserie ”Friday night lights” gick i graven efter fem säsonger.

Men varför i allsin dar drar jag upp det här nu, snart sju år senare? Jo, förra veckan såg jag nämligen på Twitter att Rasmus Fleischer skrev att en del gamla inaktiva Blogspot-bloggar var på väg att raderas. Jag kände att jag var tvungen att kolla upp om det berörde 43 minuter (det gjorde det inte), och kom att läsa en del gamla inlägg. Och jag kände mig på det stora hela rätt stolt över vad jag såg, vissa av inläggen kändes än i dag både bra och relevanta.

Så 43 minuter kom tillbaka i mitt medvetande. Och när jag i helgen som gick kom att tänka på att det vankades årsjubileum för den här bloggen, tänkte jag att det kanske var dags att äntligen berätta sanningen. Och då menar jag inte först och främst sanningen om 43 minuter, utan sanningen bakom tillblivelsen av just det här hörnet på internet.

För när jag startade den här bloggen den 29 maj 2006 – sex år sedan i dag! – skedde det med det publika skälet att bloggen skulle skildra tillblivelsen av roman nummer två, ett arbete som skulle ta tre månader att färdigställa. Att blogga om skrivandet skulle bli min morot och piska.

Aldrig har jag väl för den delen spräckt en deadline så illa som den gången.

Men det där med roman #2 var ju inte hela sanningen. Sanningen var ju lika mycket att jag under de blott två månader som hade gått sedan jag lade ner 43 minuter kommit att sakna bloggandet något oerhört. Jag hade kommit att älska att blogga, jag behövde blogga, jag saknade ett forum att uttrycka mig i, jag saknade mina kommentatorer, jag saknade … ja, sammanhanget.

Så jag startade den här bloggen i stället, en blogg som med tiden öppnade en helt ny tillvaro för mig, som innebar den första kontakten med min hustru och alltså indirekt även ligger till grund för den här killens existens.

Tack för det, 43 minuter.

8 reaktioner till “43 minuter av mitt liv”

 1. Jag minns 43 minuter, jag gillade den och blev ledsen när den lades ner. Förmodligen upptäckte jag den alldeles i slutet av dess existens, så brukar det vara – flera bloggar som jag valt att följa har lagts ner, men det beror förhoppningsvis inte på mig.

 2. Fint att höra att du blev ledsen! Eller nej, det lät ju konstigt. Fast du förstår nog vad jag menar, man blir varm i själen av att veta att man är (eller i alla fall var) saknad. Tack!

 3. Jag läste den 43 minuter slaviskt, och blev uppriktigt deppad när den las ner. Ser jag ordet ”Träda” i nåt sammanhang känner jag fortfarande ett hugg i hjärtat, hehe. Hörde sen av Kjell att det var du… fast det förträngde jag snabbt, av ren avundsjuka. 🙂 Tack för påminnelsen! Den var oerhört bra, passionerad och välskriven! Saknar den fortfarande.

 4. Gud så jag gillade den bloggen! Jag tror att jag hittade den när jag hade en intensiv Veronica Mars-period för några år sedan och blev också ledsen när du lade ner. Minns att jag gick in då och då efter ”trädan” för att kolla om bloggen hade återuppstått. Nu följer jag knappt några tv-serier längre, men tack! Det var en fin tid!

 5. Per: Oh no, sorry att jag skapade depression! Och avundsjuka… På tal om det har jag fortfarande planer på att åka ut till er på Dieselverkstan och sitta och jobba där någon dag. Vem vet, kanske sker det redan i dag!

  Ylva: Åh, Veronica Mars… Fantastiskt fin serie, blir alldeles varm bara jag tänker på den. Hoppas det inte var bloggens frånfälle som fick ditt tv-intresse att falna. Tack för de varma orden!

 6. Eftersom jag nästan alltid ser teveserier i box-format slår det mig när jag läser dina passionerade 43-inlägg att det förmodligen gör min upplevelse lite lugnare. Till exempel håller jag verkligen med dig om HBO-sexfrossandet Rome, men det är sällan sånt som irriterar mig mest i en serie. Det är mycket värre när den består av mer cliffhangers än berättelse. Jag tror inte att det beror på min läggning utan just på hur jag ser serien.

  Teveserien är fascinerande som form just för att det finns många sätt att ta del av den. Det är meningen att man ska kunna fångas upp mitt i den eller se spridda avsnitt, man ska kunna slaviskt se varje avsnitt, om den sänds på en reklamkanal ska man sitta kvar under avbrotten, den ska helst vara värd att se i repris och i bästa fall ska DVD-boxen vara ett bra köp. Det är fantastiskt att en del serier lyckas till allt det där, ibland flera säsonger.

  Kanske krånglar jag till det men jag tror i alla fall att alla aspekter gör det svårare att skriva om teve så att jag vill läsa. Det bullar nämligen lätt ut. En blogg behöver vara precis och kortfattad – snärtig. Jag förstår varför 43 blev populär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *