Mer om e-böcker i DN

Jag hade faktiskt missat att DN publicerat den andra delen i serien om boken och framtiden, jag förekom ju själv i del ett. Men så uppmärksammades jag på det nu i dag, genom ett inlägg av Tobias Nielsen på Volante. Ämnet är Harry Potter och JK Rowlings egensatsningPottermore. Kolla in vetja, om någon av er nu skulle råka vara lika efter som den här utlandssvensken och heller inte sett det ännu.

För övrigt håller jag med Tobias i det han säger i artikeln och i en kommentar hos mig, det är väldigt svårt att få något större snurr på försäljning på en egen sajt, läsarna vill ha en butik där allt finns, och det här tjoandet om inlåsning och eventuella kopieringsskydd som ofta får hård kritik bland mer nätaktiva, nja, det bryr sig nog inte så många om bara deras filer kan köpas och användas busenkelt på de prylar de har. Alltså som Apple gjort med sitt slutna ekosystem med iTunes store som nav. Och som Amazon gjort med sitt slutna ekosystem och sin Kindle Store som nav.

UPPDATERING: Jag ser att de i dag publicerat den tredje delen i serien också, som handlar om hur det kollektiva skrivandet möter en vår till följd av nätets möjligheter.

Själv skulle jag ha väldigt svårt att skriva kollektivt på det här sättet. Visserligen jobbar jag nu på en bok tillsammans med Johanna, men texterna vi skriver till den är separata. Närmare än så tar jag mig nog aldrig kollektivet.

2 reaktioner till “Mer om e-böcker i DN”

  1. För e-böcker skulle jag nog säga att man är mer villig att låsa in sig hos en butik (som hos Amazon), men kanske inte lika gärna i en stängd plattform (som hos Apple). Fördelen med Amazon är ju att du då kan läsa böckerna på en stor mängd olika enheter, (i stort sett) oavsett plattform och tillverkare.
    Själv skulle jag inte köpa en e-bok direkt genom (Android) Market eller Appstore, men har inga problem med att göra det genom exempelvis Kindle, Nook eller Adlibris. Då vet jag att jag kan ta med mig boken även om jag i framtiden byter ut mina prylar.

    Sedan kan det ju vara något jag själv tänker på då jag är någorlunda intresserad – kanske vanliga läsare inte bryr sig om hur de låser in sig?

  2. Det är svårt att säga, men med tanke på hur oerhört bra det gick för Apples iTunes under de år de sålde kopieringsskyddade AAC-filer som bara gick att spela upp på Apples prylar, så tycker jag nog att det finns statuerande exempel på att folk i gemen inte tänker så mycket på det där.

    Frågan är ju också om den gängse användaren i de länder där Kindle och Kindle Store finns ”på riktigt” tänker särskilt mycket på huruvida de böcker de köper till sin Kindle fungerar eller inte fungerar till olika datorer och prylar. Jag tror faktiskt inte det. Men jag kan ha fel!

    Vad jag menar med ”på riktigt” är att jag inte tycker att Kindle och Kindle Store finns i Sverige på allvar, trots att det går utmärkt att köpa en läsare och att shoppa i butiken härifrån. Så länge Amazon inte fixar avtal med svenska bokförlag och gör svenska titlar tillgängliga i sin butik, så kommer det att förbli en nischprodukt i en produktkategori som i sig redan är en nisch. Och frågan är om det ens kommer att ske, med tanke på att Sverige är en sådan oerhört liten marknad.

Kommentarer är stängda.