Är sagan all för Adlibris läsplatta Letto? (Uppdatering: Nej!)

Inledande notering: Se uppdatering av inlägget längst ner.

Såg i min sajtstatistik att jag fått många träffar på sistone för mina läsplattetester. Att Storytel just nu har en kampanj där man får deras platta Storytel Reader för 599 kronor har jag sett passera förbi i mina Facebook- och Instagramflöden, men hade möjligen även Adlibris en kampanj för sin läsplatta Letto inför sommarsäsongen? Jag surfade in hos Adlibris för att kika. (Kampanjer brukar alltid leda till hög trafik på de här testerna, här är det jag gjorde av Storytel Reader och här det för den senaste Letton.)

Och hos Adlibris upptäckte jag något – endera har jag missat något väsentligt den senaste tiden, eller så har de helt i tysthet slutat sälja sin läsplatta. Någon Letto- eller läsplattemeny står inte längre att finna på deras sajt, och sökningar hos dem på Adlibris Letto, Letto Frontlight eller Frontlight 2 (som den senaste versionen hette) genererar alla noll träffar. Vidare så finns inga spår av Letton i Böckers underkategori e-böcker. Under kategorin Mobilt finns däremot underkategorin läsplatta, men där ekar det helt tomt.

Adlibris Letto Frontlight 2 – den sista Letton?

Jag har sökt hos såväl Svensk Bokhandel som Boktugg, men inte hittat något som indikerar att Adlibris kommunicerat ut officiellt att de lagt ner Lettosatsningen (som ursprungligen såg dagens ljus redan 2010, relanserades mer på riktigt 2012, och därefter kom Letto Frontlight våren 2015 och slutligen Letto Frontlight 2 hösten 2017.

Är Lettons saga nu efter ett decennium all? Skulle så vara fallet, finns inte längre någon läsplatta fokuserad på den svenska marknaden utöver Storytel Reader (som enbart fungerar i kombination med ett Storytelabonnemang). Vad är det i sådant fall en indikation på? Sker all e-boksläsning i Sverige numera via abonnemangstjänsterna och bibliotekslån, så att det inte finns någon poäng med att sälja en platta vars grundsyfte är att man ska styckeköpa e-böcker till den? Eller är det bara så att en ny version är på väg in? Tidigare gånger det skett ett generationsskifte i plattorna hos Adlibris har de dock fortsatt sälja den äldre generation jämte den nya till ett lägre pris.

Avslutningsvis: När jag sökte på Adlibris Letto hos Adlibris, svarade sökmotorn med frågan menade du: adlibris cotton? Nätbokhandeln Adlibris säljer alltså inte längre någon egen läsplatta, men saluför ett eget garnmärke. Där ser man.

——

UPPDATERING: Svensk Bokhandel upptäckte mitt blogginlägg, och ringde upp Adlibris försäljningschef och frågade vad som stod på. Nej, Letto ska inte läggas ner blev beskedet, däremot är den slut hos leverantören i Kina och nya plattor förväntas komma in i slutet av juni, då i en förbättrad modell, dessutom.

Det var ju för väl. Dock lite udda hanterat av dem, tycker jag, att bara plocka bort den förra versionen från sajten som om den aldrig ens existerat, när nu Letto är ett så inarbetat begrepp hos Adlibris. Jag hade nog behållit den i databasen, markerat den som tillfälligt slutsåld och petat in överst att en ny modell är på ingående inom kort.

Men hur som helst, detta betyder alltså att jag får tillfälle att recensera en ny läsplatta snart. Kul!

9 reaktioner till “Är sagan all för Adlibris läsplatta Letto? (Uppdatering: Nej!)”

 1. Tack för informationen. Jag har också sökt den och bilen lite förvånad😁😁

 2. Fler uppdateringar? Kommer den strax? Har fått upp ögonen för läsplattorna på det senaste och längtar efter som stödjer svensk läsning.

 3. Hej!

  När de kommer med den nya Letton och du gör ditt test – kan du kolla om man kan läsa ”baksidestext” på den? Man kan göra det på min Kobo Libra. Man klickar då på tre prickar, väljer ”visa detaljer” och kommer då till bokens synopsis. På min Letto Frontlight 2 kan man dock inte göra det, även fast där finns baksidestexter.

  Jag är intresserad av den nya Letton, men BARA om man kan läsa baksidestext. Det är en viktig grej för mig. En annan viktig grej är att den ska ha en svensk ordbok, men det brukar de ju ha.

  Jättegulligt om du kunde kolla upp detta! Tack på förhand. 🙂

 4. Jag köpte en ny letto i januari. tyvärr väldigt dåligt batteri på den håller ca 14 dagar mot ca 4 v med den gamla. Reklamerade och då sa de att den skulle komma in i juli… Får nog kolla med dem igen, eller får jag lämna tillbaka den.

 5. Varför får min läsplatta Letto Frontlight inte längre kontakt med min Mac dator ??

 6. Fast nu, 2023, verkar det tyvärr vara slut på riktigt för Letton, min älskade Letto. Min första från 2014 har gett upp men version 2 funkar fortfarande fint (men jag gillar inte det tjocka tunga integrerade fodralet). Någon ny synes inte finnas, dessvärre. Vad ska man köpa istället – Kobo?

Kommentarer är stängda.