Svensk Bokhandel snart endast för prenumeranter

Ett par Svensk Bokhandel-relaterade grejer så här på måndagen:

• Från och med nästa tisdag blir Svensk Bokhandel en betalsajt endast tillgänglig för tidningens prenumeranter (som pappersprenumerant får man automatiskt tillgång till sajten, därutöver kommer även ett specifikt digitalabonnemang att finnas). I grunden tycker jag att det är synd, jag är ju en ivrig förespråkare för den fritt tillgängliga webben, men jag kan förstå logiken bakom beslutet, SvB är en väldigt nischad produkt som i princip bara läses av bokbranschen och kulturredaktioner och de torde få in rätt stora delar av sina intäkter från prenumerationer, pengar de är beroende av att fortsätta få in. Visst kommer det bli trist för sådana som mig – jag brukar ju länka till grejer i SvB här i bloggen ibland vilket jag alltså inte längre kommer att kunna göra – men redan i dag har de en ganska strikt policy där bara mindre delar av papperstidningen läggs ut när nya nummer kommer, så skillnaden från i dag lär inte bli särskilt spektakulär. Och att branschmedia skriver om det här först nu trots att nyheten meddelades redan i SvB-numret som gavs ut för två och en halv vecka sedan, säger väl en del om hur nischad produkten är.

• Svensk Bokhandel anordnar dessutom just nu en webbomröstning om Sveriges bästa bokhandel på nätet. Alltså inte nätbokhandel, utan den fysiska bokhandel som har bästa nätsajten. In och rösta vetja (medan deras webb fortfarande är fri!).

På tal om det så kommer jag att debutera som frilansare i nämnda tidning om några veckor. Stay tuned.

4 reaktioner till “Svensk Bokhandel snart endast för prenumeranter”

  1. Synd tycker jag.
    Jag har varit prenumerant ett par år, men tycker att det är för dyrt. Mest intresserad är jag av utgivningen så jag köper bara katalogerna nuförtiden. Undrar om den digitala prenumerationen kanske är något billigare? Jag uppskattar deras nyheter (som kommer via nyhetsbrev, hur blir det med det sen då förresten?) och länkar ibland också.

  2. Jag vet inte hur det blir med nyhetsbreven, de har inte skrivit något om det vad jag vet. Jag tycker nog att deras prenumeration är rätt prisvärd ändå, 690 kronor för 21 nummer blir ju ändå bara 30 kronor per nummer, och då ingår ju alla tre katalogerna i priset, som väl kostar runt en hundralapp styck om man köper dem separat?

    1. Ja, prisvärd är den, det säger jag inte emot. Men nästan 700 spänn är ju ändå mer än dubbelt så dyrt som tre kataloger + frakt och de år jag prenumererade hann jag aldrig läsa alla 21 nr, så jag tyckte det var slöseri med papper liksom. 🙂

Kommentarer är stängda.