Så säljer du din bok i iTunes

Jag fick en fråga från Sölve Dahlgren om hur jag gått till väga för att få in min roman i Apples iTunes. Och ja, det kan man ju fråga sig eftersom de har rykte om sig att vara rätt krångliga att ha och göra med.

Men faktum är att när det kom till kritan var det något av det enklaste jag har gjort.

Jag använde mig av tjänsten Smashwords, som är en amerikansk publicerings- och distributionstjänst för e-böcker. Rent tekniskt var det bra mycket enklare än de våndor jag tvingats gå igenom för att få ut mina e-böcker i de svenska butikerna. Vad man gör är att man skapar ett (kostnadsfritt) konto, laddar ner deras instruktionsmanual och utifrån den skapar en Microsoft Word-fil i exakt den form som Smashwords efterfrågar. Därefter laddas filen upp i deras system och körs genom en ”grinder” som spottar ur sig filer i lämpliga format samt direktpublicerar eller lägger ens filer i kö för godkännande hos ett antal internationella e-boksbutiker. När boken köps hamnar pengarna, efter att Smashwords dragit en avgift på 10 procent av priset, på ditt användarkonto hos dem.

Det innebär att ”Vi har redan sagt hej då” nu inte bara finns att köpa i iTunes, utan även hos Barnes & Noble och Diesel. Smashwords avtal med Amazon är tydligen under omförhandling om jag förstått det hela rätt, så någon distribution i Kindle Store har jag inte ännu, men så fort avtalet är klart ska den dyka upp där också. Ingen av de butikerna har ju dock någon officiell försäljning av svenska böcker, så värdet av att finnas med i de katalogerna är väl mest av symbolisk betydelse.

Av försäljningspriset, som jag här satt till låga 15 kronor här, får jag 60 procent (Apple tar sina sedvanliga 30, Smashwords 10). Det kan tyckas rätt saftigt, men det är ändå en större procentsumma än vad någon författare får från ett vanligt förlag. Faktum är att jag – om min huvudräkning stämmer – trots det låga försäljningspriset får ut mer i reda pengar efter skatt per sålt exemplar än vad en författare i medel får ut före skatt vid försäljning av en pocketbok som säljs för 70 kronor.

I nuläget är ju allt det här på något sätt nästan av akademisk art. Bokförsäljningen i den svenska delen av iTunes är väldigt låg än så länge, eftersom så få förlag finns där. Men förhoppningsvis blir det väl ändring (och då finns det väl en risk att man ryker all världens väg från topp tio-listan antar jag…) inom kort. För även om inte iTunes tagit ens den amerikanska e-bokmarknaden med storm – Amazon är fortfarande väldigt ohotade på tronen – så har de ändå en rejält stor försäljning. Och det är klart att svenska förlag borde ha sina titlar på plats också, att medvetet ignorera försäljningskanaler känns ju rent ut sagt bara idiotiskt.

Men vill ni köpa svenskspråkig litteratur i iTunes går det ändå – de svenskspråkiga förlagen i Finland är nämligen mer på hugget än de svenska. Varför inte testa Philip Teirs fina novellsamling ”Akta dig för att färdas alltför fort” eller Kjell Westös krönikesamling ”Sprickor”?

Bara de inte går om mig på topplistan nu.

5 reaktioner till “Så säljer du din bok i iTunes”

 1. Läste din första bok medan jag fortfarande gick på gymnasiet (2006) och blev så himla glad när ”vi har redan sagt hejdå” dök upp i e-bokshandeln häromveckan (har hamnat lite efter i bokflödets nyheter). Bor i nuläget utomlands och blev rätt förvånad när jag insåg hur pass få svenska e-böcker som faktiskt finns ute på marknaden. Här tror jag verkligen att svenska förlag, individuella författare och bokhandlar bor ta igen sig en smula.

 2. Hej! Länge sedan.

  Var det i iTunes du hittade den? Där finns ju extremt få svenska böcker, nästan inga förlag har ingått avtal med Apple ännu (men en del är på gång vet jag). Men på Adlibris och Bokus ges större delen av den nya utgivningen ut som e-bok. Fast även där finns hål, och med äldre litteratur är det ännu sämre ställt.

 3. Hej!
  Intressant!

  Men måste man använda Smashwords då? Kan man inte vända sig direkt till iTunes? Behöver man har registrerad firma för att registrera ett konto på Smashwords?

 4. Hej! Ledsen för sent svar, men:

  Det går att sälja direkt via iBookstore, men om jag förstått det rätt måste man då ha ett US Tax ID, vilket verkar rätt krångligt att skaffa som ickeamerikan (men det går!). Du behöver inte ha ett företag för att skapa konto hos Smashwords.

  Tänker du ge bort din bok gratis går det utmärkt att teckna konto hos iTunes Connect utan US Tax ID: https://itunesconnect.apple.com/WebObjects/iTunesConnect.woa/wo/6.0.0.7.3.0.9.3.1.11.1.0.23

 5. Smashwords är nog rätt smidigt när det kommer till kritan. Speciellt om man inte behöver ha företag. Men jag blev lite chockad när jag laddade ned deras egna e-böcker som beskrev hur man publicerade som var flera 100 sidor långa.

  Men man kanske kan göra som vanligt, skita i att läsa manualen? 🙂

Kommentarer är stängda.