Min nya bok: Virus

Så jag har skrivit en ny bok, den utan tvekan mest actionfyllda och rafflande jag hittills satt på pränt.

Den 12 juli ges Virus ut på Storytel, inom ramen för deras nya satsning Storytel Original.

VIRUS

En stekhet sommardag drabbas Stockholm av ett mystiskt och våldsamt virus. Inom loppet av dagar är staden, landet och kanske hela världen ödelagd.

Ett fåtal överlever smittan. Amanda, en oberoende och tuff person som aldrig riktigt vuxit ur sin ungdomliga livsstil. Iris, som trots en bruten arm är redo att gå över lik för att skydda sin dotter Sigrid från kaoset i sjukdomens spår. Dano, en 12-årig pojke som flytt krigets fasor i Syrien bara för att tvingas se sin familj utplånas vid ankomsten till Flemingsberg när viruset når Stockholms förorter.

Tillsammans flyr de och tvingas snart inse att hoten de möter i en civilisation som dör är fler än de kunnat ana. Samhället må ha nått sitt slut, men något måste komma därefter. Har de en plats där?

Virus är en tät historia om fyra människors kamp för överlevnad i en värld som inte längre vill ha dem, berättad i ett skoningslöst tempo.

Virus – omslag

Att Virus ges ut inom ramen för Storytel Original betyder att den enbart kommer att finnas tillgänglig som ljudbok samt e-bok på Storytels plattform, det kommer alltså ingen fysisk bok, åtminstone inte till en början, och den kommer inte att gå att köpa som e-bok eller ljudbok hos någon nätbokhandlare. Det är en Storytelexklusiv titel, på samma sätt som serier som House of Cards, Orange is the New Black och Jessica Jones är Netflixexklusiva titlar.

Precis som hos Netflix är det också tänkt att Storytel Original-titlarna ska bli serier, faktum är att de själva inte kallar dem böcker, utan snarare följetongsberättelser, uppdelade i avsnitt och säsonger. Således är jag redan igång med att skriva Virus andra säsong, som är tänkt att ges ut före jul. Eller – jag borde vara igång och skriva den, hittills har jag mest suttit och funderat på hur jag ska lyckas ta mig vidare från cliffhangern som avslutar säsong ett.

Mängden cliffhangers är egentligen den enda skillnaden för mig jämfört med om jag skulle ha skrivit Virus som en ”vanlig” bok. För oavsett faktumet att Virus hos Storytel presenteras som en följetong om tio timslånga ljudboksavsnitt i en serie tänkt att spänna över ett antal säsonger, så är slutresultatet för mig tveklöst min roman #3. De som läst Dannyboy & kärleken och Vi har redan sagt hej då kommer att känna igen såväl tonen i berättandet som miljöerna som berättelsen utspelar sig i, och för de som kan mitt författarskap i detalj (ni är väl åtminstone några stycken…) torde namnen på ett par av huvudpersonerna i Virus också klinga bekant.

Och faktum är att inte ens det här med ständiga cliffhangers är något nytt för mig, jag läste nyligen igenom Dannyboy & kärleken igen, och jösses, det är ju en cliffhangerorgie i 28 kapitel i sträck.

Men Virus är så klart på många sätt något helt annat. Det är en otäck (och spännande!) berättelse om civilisationens undergång berättad ur en oväntad kvartetts ögon, och om jag får säga det själv innehåller boken (säsongen? följetongen?) ett antal genuint hjärtskärande och hemska scener. Det är därtill min längsta bok, den klockar in på drygt 450 000 tecken, jämfört med cirka 340 000 för båda mina tidigare romaner.

Virus är inläst av skådespelerskan Disa Östrand, som tidigare läst in Carina Bergfeldts senaste deckare Fotografiet samt Sofia Nordins En sekund i taget-trilogi. Hon hade även en av huvudrollerna i Håkan Hellström-filmen Känn ingen sorg och sågs nu i vintras i andra säsongen av 30 grader i februari. Det är också Disa som agerar modell på omslagsbilden samt spelar i boktrailern för Virus, som släpps i samband med att boken ges ut.

Förlåt, jag menar så klart säsongen.

De fyra Storytel Original-berättelser som ges ut i första omgången presenteras i morgon på en releasefrukost på Biograf Sture i Stockholm, på vilken jag ska medverka. Min är sist ut i kvartetten, med utgivning om fyra veckor. Eller ja, med premiär om fyra veckor kanske är ett bättre sätt att uttrycka det på, om jag ska anamma tv-serielingo.

Jag är extremt nyfiken på vad ni kommer att tycka!

——

PS. Jag kommer att skriva mer om Virus och min medverkan i Storytel Original senare i veckan, men just nu ville jag bara att det jag jobbat med på heltid de senaste månaderna skulle bli publikt känt. DS.

52 reaktioner till “Min nya bok: Virus”

 1. Hej! Tack för en jävligt grym ”bok”.
  Ser fram emot andra säsongen! Bra jobbat!
  Älskar att det är kvinnor i huvudrollerna, lite ovanligt men jävligt uppskattat.

 2. Hej Alma (och Karin, ledsen att jag missade att svara på din andra kommentar!). Väldigt roligt att höra att min bok uppskattas. Lovar att göra mitt bästa för att nästa säsong ska fortsätta i samma spår!

 3. När kommer det mera? Sträck lyssnade igen hela på semestern, gick konstant med hörlurar 😀

  1. Hej! Kul att du gillade! Jag lämnade in manus för andra säsongen för ett par veckor sedan och Disa Östrand håller på att läsa in den nu. Om allt går enligt plan ges den ut i mellandagarna.

 4. Jag har hört hela första säsongen i sträck, den är otroligt bra. Synd att den inte finns i riktig bok för den kan man läsa om flera gånger!

 5. Varför en massa korta berättelser, istället för EN ?
  Mycket irriterande…….Annars är den ok

  1. Det är så Storytel Original-konceptet ser ut, det ska mer likna en tv-serie till upplägget med tio delar som tillsammans utgör en säsong.

 6. Intressant story i bekant miljö. Tyvärr försvårar snarare formatet än förbättrar. Man kan enbart beygsätta per avsnitt, man måste ladda ner varje avsnitt för sig till off-line, det är svårt att byta avsnitt med en hand kring stången i tunnelbanan och den andra runt en kaffekopp. Ser inte varför de inte kan släppa en ihopklippt version för enklare lyssning. Känns mer som att man envist vill härma Netflixformatet som passar bra i en soffa med fjärrkontroll, snarare än att förstå behovet från sina lyssnare.

  1. Håller med om att appen inte är tillräckligt optimerad för serier, exempelvis borde autoplay av nästa avsnitt så klart finnas inbyggt åtminstone som tillval. Men jag vet att det jobbas på en ny version med utbyggd funktionalitet.

 7. Utrolig bra serie! 5 stjerner herfra. Elsker katastrofetilstander😂
  Ser du planlegger sesong 3, tenker du flere sesonger enn dette?

  1. Oklart ännu hur det blir bortom säsong 3, men förhoppningsvis klarnar det inom kort! Och tack för de fem stjärnorna. Fint att jag har norska fans också!

 8. Har nu lyssnat på de två första säsongerna, när kommer den tredje???

  Hur länge behöver jag vänta??

 9. Helt såld!!! Går runt på gatorna i Stocholm och tittar genom Sigris, iris och Danos ögon!!! VIRUS är så galet fängslande bra…. träder nu in i mörk och deppig period av väntan till 3e säsongen.
  Daniel du är BÄST!!!

 10. fantastiskt spännande och dessutom i ett bra format! Jag har sträcklyssnat både 1 och nu halva virus:2.
  Mer!

 11. Finns det någon masterplan om hur många säsonger du tänker dig hela historien ska täcka? Jag är en person som gärna vet att det är tex en trilogi man ger sig på… eller vad det måhända vara. Nu ser jag inte riktigt att du knyter ihop historien i bara en enda säsong till… men vem vet 🙂
  Tack för de två första iaf… håller med om att det är omgivningsbeskrivningarna från Stockholmsområdet som är mest fängslande.

  1. Hej! Jodå, det finns en masterplan, och nej, tanken är inte att det tar slut i och med säsong tre. Ingenting är spikat ännu, men i nuläget ser det ut att bli fyra säsonger.

 12. Kan bara hålla med i alla superlativ du fått redan. Mycket bra serie. Ser fram emot säsong 3 🖒

 13. Fan den är slut. nu väntar man på S 3 Du får lägga på ett kol så man slipper att vänta så länge
  Kanon bra

 14. Alltså jag är inte den som brukar läsa böcker på svenska eller lyssna på ljudböcker alls. är mer för Engelska. Men tänkte jag skulle läsa lite då den handlar om just det jag gillar läsa om. Och att lyssna på väg till jobbet var nice. Och måste säga den är jättebra. Inne på del 8 nu i 1:a säsongen. Och det är ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Helt klart 5 stjärnor från mig.

 15. Verkligen en cliffhanger som säsong 3 slutade i…

  Nu får jag sitta och bita på naglarna tills 4an är ute.

  När kommer den?

 16. Snälla skkynda dig på med säsong 4..⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

 17. Daniel… Du är en gud av dystopier! Har nu lyssnat färdigt på s3 och funderar på att lyssna om på alla för att få lite extra katastrof mys. Men jag ska nog spara det lagom till s4 släppet. Stackars dig, du kommer inte ha en lugn stund förrän du kan posta ett release datum för alla dina groupies!

 18. Trodde aldrig jag skulle gilla en serie så att jag till och med kollar upp författarens hemsida! Har nu börjat ”tvinga” folk i min närhet att lyssna. Vilken spännande semester det blev! Mannen är dock inte lika imponerad av mitt lyssnande, nu ska jag bara få honom att lyssna med… Tack för ett kanonjobb!

  1. Härligt att höra! Och klart du ska tvinga omgivningen att lyssna! Och vill de inte lyssna, så finns ju ettan som pocket nu också. Lovar att skynda mig med fyran!

 19. Hej! Har precis läst klart säsong 3. NÄR kommer säsong 4? HERREGUD vad bra böcker!!!!! Dina böcker äger! Lyssnar just nu på ”Vi har redan sagt hejdå” <3

Kommentarer är stängda.