Jag presenterar: Facit över svenskarnas e-boksvanor!

Inte särskilt många svenskar läser e-böcker ännu, men när de gör det, i vilken form läser de och på vilken plattform? Det slog mig att jag ju sitter på en del statistik i ämnet som kanske kan ge ett delsvar, i och med att jag håller koll på hur mina e-böcker har laddats ner från min sajt. Alltså satte jag min kära hustru på att i går kväll göra ett par fina Exceltårtbitar utifrån mina siffror. Här följer resultatet, med inledande förklaringar:

Min andra roman ”Vi har redan sagt hej då” lades upp som fri e-bok i februari 2010, och har sedan dess laddats ner cirka 2500 gånger. Ursprungligen erbjöd jag bara en epub-fil samt en mobi-fil och inget annat. Efter några veckor påpekade dock en läsare att det gick att skapa epub-filer som är speciellt anpassade för iPhone och iPad, varefter jag även fixade en sådan. Den filen har sedan dess varit den i särklass mest nedladdade. Men eftersom den inte fanns med från dag ett blir siffrorna gällande de två epub-varianterna en aning skeva, hade alla tre filerna publicerats samtidigt hade troligen iPhone/iPad-tårtbiten dominerat. Hur som helst fördelar sig siffrorna som följer: 44 procent vanlig epub, 41 procent iPhone/iPad-epub samt 15 procent mobi.

Min debutroman ”Dannyboy & kärleken” lades upp i i slutet av mars 2011, och har alltså bara funnits tillgänglig i knappt fyra månader. Den har under den perioden laddats ner knappt 500 gånger. Här tillgängliggjordes de tre formaten samtidigt, och nedladdningsfördelningen bör alltså vara helt korrekt. Den särskilda iPhone/iPad-varianten av epubfilen leder stort på 47 procent, följd av den vanliga epub-filen på 31 och med mobi-filen på sista plats med 22.

Hur det kommer sig att mobi-procenten är högre för ”Dannyboy & kärleken” jämfört med ”Vi har redan sagt hej då” har jag inget definitivt svar på, men tidsaspekten kan spela in. Mobi, eller Mobipocket som formatet egentligen heter, är det format som Kindle kan tolka vid sidan av Amazons eget kopieringsskyddade format AZW. Antalet Kindlar som köpts av den e-boksläsande publiken i Sverige är med all sannolikhet betydligt större nu än det var i början av förra året då jag lade upp ”Vi har redan sagt hej då”. Därmed har troligen också intresset för mobi-filer ökat. Någon annan förklaring kan jag inte se, ja, förutom möjligen slumpen då.

Så, det var mina siffror. Någon med andra erfarenheter?

7 reaktioner till “Jag presenterar: Facit över svenskarnas e-boksvanor!”

 1. Intressant att se. Jag är också lite förvånad att du inte erbjöd pdf — din tanke där?

  Erfarenheter från Volantes boksingelförsäljning (ca 60 kapitel från antologier) visar att de stora distributionsvägarna vinner, alltså inte egen försäljning via sajt trots bättre pris där. Helt väntat om du frågar mig.

  Men framåt alltså… frågan är hur många format som läsarna/användarna klarar av att hålla reda på. Jämför med musikkonsumtionen… de som vann, de vann på enkelheten. Likaså med Amazon. Många förstår nog trots allt att de låser in sig i ETT system, men tycker att det är okej beroende på användarvänligheten (och förstås för att de tror att de ska fortsätta med Kindle typ för alltid). Inte helt annorlunda heller mot hur många med sin iPhone dundrar på och köper apps och böcker i iBooks…

 2. Tobias: Tror att min tanke var att jag ville erbjuda de flödande formaten, minns inte exakt faktiskt.

  När det gäller enkelheten är jag helt med dig. Visst vill den stora massan (om man nu kan tala om en sådan i fallet med e-böcker ännu…) hellre ha ett inlåst system bara det är enkelt och har ett bra utbud. De två enda stora framgångssagorna när det kommer till styckesförsäljning av digitala filer på nätet, iTunes när det gäller musik och appar och Amazon när det gäller e-böcker, är ju så inlåsta de kan bli, eller var åtminstone, Apple har ju lättat på kopieringsskyddet för musiken. Deras framgång bygger ju på en sömlös och enkel användarupplevelse.

  Dina erfarenheter gällande försäljning på egna sajten stämmer bra med min egen också. Visst, gratisnedladdningen tickar på i rätt stadig ström, men försäljningen i min butik av fysiska böcker är rätt blygsam, jag ser det mer som en service, det är kul att kunna erbjuda signerade böcker.

 3. Fortsättning följer… hur som helst intressant att tid att följa — och arbeta med — litteratur och böcker.

  Tack för länkning till min egen postning.

 4. Ska jag vara ärlig så vet jag inte vad som skiljer dem åt i xml-koden, de är båda epub-filer rent tekniskt. I programmet jag använt för att skapa mina e-böcker, Calibre, finns dock inställningar för att skapa filer anpassade för olika typer av e-boksläsare. För att inte göra nedladdningssidan oöverskådlig nöjde jag mig med att skapa två epub-varianter, en som ska vara kalibrerad för iPad/iPhone, och en generisk som ska vara så allround som möjligt (även den fungerar att köra på iPaden).

  De e-boksfiler som Elib distribuerar kommersiellt och till bibliotek av mina romaner är allroundvarianten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.