Utfallet av DN-artikeln om utfallet

Det har gått en vecka sedan jag intervjuades i DN i en liten artikel om mitt egenutgivningsprojekt av ”Vi har redan sagt hej då” och utfallet av det. Alltså inte mer än rätt att summera utfallet av artikeln i DN nu då. Så här:

Som journalist/författare ska jag inte sticka under stol med att jag blev väldigt glad att jag blev intervjuad och att det till och med blev en egen liten artikel plus bild om det jag åstadkom vid sidan om huvudartikeln. Hur mycket man än älskar att klaga på Dagens Nyheter – jag har gjort det åtskilliga gånger här i bloggen och kommer tveklöst att göra det igen – så går det inte att komma ifrån att det är Sveriges mest prestigefyllda dagstidning att förekomma i. Visserligen har jag i mitt tidigare liv som TT Spektra-journalist skrivit texter som publicerats i DN, men att vara objekt för en text är något annat än att skriva den. För mitt personliga ego var det alltså en väldigt trevlig upplevelse, särskilt eftersom tidningen i fråga (till skillnad från konkurrenten Svenska Dagbladet) inte skrev en ynka rad om min roman eller projektet som sådant när den kom ut i början av förra året.

Nåväl. Nog om mitt ego.

Utfallet då? Tja, inte så spektakulärt. Den senaste veckan har försäljningen av den fysiska boken visserligen totalt ökat något, men vi pratar om enstaka exemplar, vilket lika gärna kan vara en slump. Dessutom deltar ”Dannyboy & kärleken” i en sommarpocketkampanj hos Adlibris för tillfället (skynda fynda, kampanjen pågår bara veckan ut!) så det kan vara ringar på vattnet utifrån den också. När det gäller nedladdningen av de fria digitala utgåvorna är ökningen markant större, den har den senaste veckan ökat med hundratals procent, men jag får erkänna att jag hade trott på mer. Vanliga veckor puttrar i dagsläget nedladdningen på med runt tio exemplar i veckan, nu blev det i stället drygt 60. En kraftig ökning utan tvekan men sett till publicitetens omfång knappast hisnande. Vi pratar ändå om exponering i drygt 300 000 pappersexemplar och en länk till artikeln om mig från förstasidan på DN.se mellan tisdag och lördag. När det gäller antalet besökare i bloggen så dubblerades siffrorna på tisdagen, låg sisådär 20-30 procent över normalt på onsdagen och var sedan tillbaka på normala nivåer igen på torsdagen. När det gäller utlåningen på biblioteken av de digitala versionerna tycker jag det ser rätt normalt ut, den har stadigt lunkat på rätt bra i över ett år nu, tycker jag.

Summa summarum: En liten artikel i Dagens Nyheters kulturdel ska inte överskattas. Det ska rätt mycket till för att en pappersläsare ska resa sig från tidningen och gå till datorn, googla, hitta fram till bloggen och sedan ladda ner boken digitalt eller köpa den. Även på DN.se är steget till sökrutan längre än man kan tro, hade det i nätartikeln funnits en länk till min blogg eller ännu bättre till nedladdningssidan för böckerna hade troligen siffrorna sett annorlunda ut.

Men egot mådde som sagt bra. Det räcker för mig.