Egenutgivaren som tog sig hela vägen

Jag har en spaningstext om e-boken och dess framtid i Sverige som ligger i pipelinen på UNT och väntar på publicering. En av författarna som jag nämner i artikeln är Kaj Karlsson, vars egenutgivna spänningsroman ”Operation Nordvind” nu tagit sig ända till förstaplatsen på Adlibris e-bokslista, en sorts Amanda Hocking i svensk miniatyr, med andra ord. Dagens Nyheter har en kortare intervju med Karlsson i dagens tidning.

Miniatyr var det ja. För det är det här man måste ha i åtanke när man pratar om den svenska bokmarknaden i allmänhet och e-boksmarknaden i synnerhet – vilket oändligt liten marknad vi rör oss på. I USA har Amanda Hocking lyckats sälja för 100 000 dollar per månad i Amazons Kindle Store av sina egenutgivna fantasyböcker, eller i medel 9 000 exemplar per dag enligt Wikipedia. I Sverige har Kaj Karlsson sedan utgivningen för ett par månader sedan sålt totalt 154 exemplar av ”Operation Nordvind” som e-bok hos Adlibris. Det säger en del om nivån vi befinner oss på i Sverige.

Med det sagt vill jag på intet sätt förringa Kaj Karlssons insats. Det är tveklöst imponerande, och en smula historiskt i det lilla, att en egenutgivande debutant tar sig ända upp till förstaplatsen på en topplista.

Fotnot: I dag onsdag är inte längre ”Operation Nordvind” etta på e-boklistan utan tvåa efter Jens Lapidus, men den låg överst i går, jag lovar.

2 reaktioner till “Egenutgivaren som tog sig hela vägen”

  1. Ska bli intressant att läsa artikeln hos UNT senare. Ja, e-boksmarknaden verkar väldigt liten. Totalt har jag sålt 239 e-böcker (ökar en del under dagen) men har också 899 st utlånade via biblioteken. Så sammantaget är det nog inte så pjåkigt. Därutöver är den första tryckta upplagan snart slut.

  2. Nåja, så speciell är inte texten…

    Biblioteksutlånen är ju väldigt intressanta, det är min erfarenhet också att de är rejält mycket högre än köpen. Nu har ju jag visserligen mina romaner fritt tillgängliga här också vilket gör att min statistik ser lite annorlunda ut, men det sker tveklöst en hel del e-boksläsning via biblioteken. Och ur läsarnas synvinkel är det så klart rätt logiskt, incitamentet att köpa en fil är ju mindre än att köpa en bok, man kan lika gärna låna den i stället. Och för författaren spelar det ju i nuläget knappt någon roll, har man satt ett lågt pris på sin e-bok tjänar man ju lika mycket på biblioteksersättningen…

Kommentarer är stängda.