Våroffer x 2 att vänta på topplistorna

När jag såg att Lind & Co för två veckor sedan gav ut en deckare av författaren Maria Richardsson med titeln Våroffer tänkte jag att oj då, här är det upplagt för viss förvirring i ljudbokstjänsterna om denna blir poppis. För i slutet av mars ska ju Anders De La Mottes sista deckare i hans mycket populära årstidskvartett komma ut på Bonnierförlaget Forum, med titeln … ja, ni gissade det – Våroffer.

När det nu återstår mindre än en vecka tills De La Mottes bok kommer, ser detta ut att bli verklighet. Maria Richardssons Våroffer är i skrivande stund fyra på Storytels topplista. Hos konkurrenten Bookbeat är den visserligen bara 21:a, men deras topplista uppdateras bara en gång i veckan och jag har inte koll på vilken dag den byts ut, så den kan vara i stigande även där (Storytels topplista uppdateras varje dag).

Oavsett vad, så gissar jag att man på Forum inte är helt nöjda med situationen, titeln på De La Mottes kommande har legat ute på deras sajt sedan åtminstone i oktober (då jag själv hittade den då jag skrev en recension av de tidigare böckerna i serien), och jag tror att den har legat listad som kommande i ljudbokstjänsternas kataloger sedan i början av året. Det bör dock föras till protokollet att även titeln på Maria Richardssons bok kan ha varit spikad och legat ute ett tag, det har jag ingen koll på. (Uppdatering 27/3: Se författaren Maria Richardssons kommentar under inlägget för mer info i frågan!)

Hur som helst, Forum har uppenbarligen känt sig nödgade att försöka rädda upp situationen och i sista stund ändrat den officiella titeln för de digitala formaten till det något knöliga Våroffer, Årstidskvartetten (varför inte det betydligt elegantare tankstrecket?). På det viset blir de ju åtminstone inte helt identiska i titellistorna.

Det är för övrigt inte helt ovanligt att samma boktitel förekommer på helt olika böcker – särskilt inte på relativt generiska enordstitlar – men att två böcker med samma namn inom samma genre ges ut inom loppet av tre veckor och där båda har topplistepotential, torde vara en unik händelse. Ska bli spännande att se om de hamnar precis bredvid varandra.

Fotnot: Jag kan ha drömt det här, men jag har för mig att det i Svensk Bokhandel lite längre tillbaka fanns en spalt där förlag kunde avisera kommande boktitlar, antagligen i syfte så att ingen skulle råka ge en annan bok samma titel. Hittar dock inte detta nu.

Tillägg: Mattias Boström på Piratförlaget gav mig snabbt svar på Facebook gällande den där Svensk Bokhandel-spalten: Det stämmer att SvB hade en spalt med titelskydd förr om åren. Vet ej exakt när de slutade med det, men det känns som minst fem år sen. Jag tror dock inte att spalten hade någon juridisk funktion, utan fanns mest till för undvikande av krock. Det var lite skojigt att läsa den där spalten ibland, för vissa av titlarna var så unika och smala att risken för krock var obefintlig.

——

Uppdatering 27/3: Bokförlaget Forum har nu fixat till titeln på Anders De La Mottes bok, så att den kallas Våroffer: Årstidskvartetten i de digitala kanalerna.

3 reaktioner till “Våroffer x 2 att vänta på topplistorna”

  1. Hej Daniel. Maria Richardsson här, författare till Våroffer. Jag håller med om att det är lite speciellt att två böcker med samma titel släpps så tätt inpå varandra. Våroffer är min tredje bok, men min första deckare, och i ärlighetens namn hade jag inte koll på vare sig Anders De La Motte eller hans tidigare böcker. När jag läste ditt inlägg kollade jag igenom min blogg för att se när jag först lade ut min titel på sidan. Det var redan i juni 2019, och i inlägget kan man också se att den redan då är sökbar på Lind & Co. Jag önskar Anders De La Motte stort lycka till med sin bok, och tror att de flesta som lyssnar inte kommer ha några problem att skilja böckerna åt. Men givetvis kan det krångla till sig för de som läser för snabbt, jag har exempelvis märkt av missuppfattningar och förvirring av att min Våroffer ligger bredvid Dödslistan med Anna Jansson, i skrivande stund ligger de på plats ett och två under titeln Populär spänning på Storytel. Och förvirringen består då i att jag heter Maria Richardsson och Dödslistan har Marie Richardson som uppläsare och det finns de som har fått för sig att jag är hon. Men som sagt, de flesta läsarna/lyssnarna fixar nog detta 🙂 Med vänlig hälsning Maria Richardsson https://mariasforfattarblogg.com/2019/06/26/min-skovdedeckare-kommer-ut-som-ljudbok-pa-lind-co/

    1. Tack för den mycket upplysande kommentaren! Jag ska länka till den i det uppföljande inlägg jag nyss publicerade, så att alla kan hitta till den, och petar in info om den uppe i det här inlägget också. Och stort grattis till framgången!

Kommentarer är stängda.