Starkt i DN om tiggeri

Fick ont i magen av att läsa DN:s reportage där de följt ett tiggande, rumänskt par som hankar sig fram på Söder i Stockholm. Ont i magen eftersom reportaget får mig att skämmas. För att även jag har fallit i den där fällan, tänkt att barnen de visar upp på bilderna inte är deras egna, att de är del av en liga, någon annan tar egentligen pengarna så det är ingen idé att ge något. Saker man tänker för att döva sitt eget samvete, slippa se.

Men som en polischef uttrycker det i en sidoartikel – det är alldeles för dåligt betalt för att kriminella skulle hålla på med det. När DN sätter upp en dold kamera och följer Florica Tudoricis tiggande under en februaridag tyngd av snöblandat regn utanför en nedgång till Mariatorgets tunnelbana kommer hon upp i 186 kronor. Och då består 100 av de 186 kronorna av ett enskilt bidrag från en äldre kvinna. Att ”maffian” skulle ägna sig åt sådant är ju skrattretande. Och ändå är det sådana fantasier vi trubbar av oss med.

Vid Skanstull brukar en kvinna i romska kläder och sorgset ansikte med blicken riktad mot marken sitta utanför 7-Eleven i korsningen Götgatan/Blekingegatan. Jag vet inte hur många gånger jag har gått förbi henne utan att skänka något, i stället febrilt försökt fästa blicken på något annat, för att inte behöva titta på henne. Jag blir äcklad av mig själv när jag tänker på det.

3 reaktioner till “Starkt i DN om tiggeri”

  1. Tack för det du skriver här – och tack DN för artikeln som jag hoppas att många läser. Jag, bortskämda svenska kvinna med friska barn, skäms över mig själv.

  2. Varför ska vi skämmas över att andra länder behandlar sina medborgare illa? Är lösningen att vi tar emot alla här? Men ge gärna av era egna pengar – inget hindrar väl er från att drastiskt sänka er egen levnadsstandard genom att ge bort allt ni kan.

  3. Vi ska inte skämmas för att andra länder behandlar människor illa, men ja, jag tycker att vi ska skämmas när de kommer hit och ber om hjälp och vi bara tittar bort, trots att vi som samhälle har råd att ge dem en bättre tillvaro. Bara för att andra beter sig illa ger det inte oss fri lejd att göra detsamma.

Kommentarer är stängda.