Såväl digitala som fysiska böcker ökar

Det blåser varma vindar i den svenska bokbranschen. Det såldes drygt 3 procent fler fysiska böcker i Sverige i fjol jämfört med 2014, enligt den officiella statistiken som presenterades på torsdagen.

Vad som inte ingick i statistiken var läget för e-boken, men enligt ett blogginlägg från Elib på fredagen är det uppåtsiffror som gäller även där. Jämfört med januari 2015 bjöd 2016 års första månad på en 20-procentig försäljningsökning. Till viss del verkar försäljningen öka till följd av att priset på e-böcker överlag sjunkit, men det är inte den dominerande faktorn, för intäkterna har trots lägre pris ökat med totalt 13 procent.

Vad som inte anges i inlägget, och som jag tycker vore intressant att veta, är vilket det genomsnittliga priset för en e-bok i Sverige faktiskt är i dag. Det går så klart att göra en någorlunda gissning genom lite matematik utifrån en någorlunda lång topplista, men det vore ännu enklare om Elib bara berättade det. Och finns det några intressanta prisskillnader mellan olika segment av e-boksmarknaden?

Hm, kanske borde gå loss lite med hjälp av Excel. Om man bara hade tid över i kalendern…

2 reaktioner till “Såväl digitala som fysiska böcker ökar”

  1. Det kan vi absolut berätta. I januari 2016 låg snittpriset (F-pris, inte konsumentpris) för en såld e-bok genom våra kanaler på 50,1 kr. Skälet till att vi inte går ut med det i pressmeddelande är just att vi inte har tillgång till snittpriser i konsumentledet, eftersom återförsäljarens påslag och moms ligger utanför våra siffror.

  2. Nej, det är klart, det säger ju inte så mycket om konsumentledet, och det är väl det priset som de flesta är intresserade av. Kanske skulle ta och kolla upp det själv då helt enkelt… Tack!

Kommentarer är stängda.