Om det här med Akademibokhandeln och Bokia

Akademibokhandeln och Bokia ämnar alltså att gå samman. Äktenskapet är inte fullbordat ännu, de har undertecknat en avsiktsförklaring vilket väl är att likna vid att man trätt på sig förlovningsringar, men nu när de bestämt sig lär det mycket till för att det inte ska bli av, affären ska väl granskas av Konkurrensverket kan tänkas eftersom det bildas en väldigt dominant jätte på den svenska bokhandelsmarknaden, men har det någonsin stoppats affärer inom kultursektorn i Sverige? Inte vad jag kan minnas.

Hur som helst, det finns säkerligen bra saker med det här, det är ju inte som att de kedjor vi har i dag frodas på marknaden och många av butikerna som berörs är i nuläget så övermaga sömniga att de kan må bra av en rejäl omskakning, men samtidigt kan jag inte låta bli att tycka att det är trist att det nu blir ännu mer av samma i stället för variation.

Lasse Winkler lyfter flera intressanta frågor i sin ledare i Svensk Bokhandel gällande sammanslagningen, exempelvis vad som nu händer med Bokus, som ju liksom Akademibokhandeln ägs av KF och inte riktigt passar in i ekvationen. Bokias egen nätbokhandel Bokia.se – finns det någon som någonsin använt den? – läggs ner, men Bokus framtida öde är fortfarande okänt, kommer den månne att säljas av, och vem vill i sådant fall köpa den, med tanke på hur svårt de har att hävda sig mot Adlibris trots en på flera sätt funktionellt bättre nätbutik?

Lasse Winkler för den delen, han ska ju sluta på Svensk Bokhandel nu i vår. Jag är väldigt spänd på att höra vem som kan tänkas ta över, det är onekligen stora skor att fylla.

——

Uppdatering: Hans-Olov Öberg, chef för Kalla Kulor Förlag och tillika författare, ekonom och finansanalytiker, gör en intressant analys av köpet och pekar på hur svårt det kommer att bli att hitta lönsamhet i det hela.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.