Millenniumbråket rond … ja, ett högt nummer i alla fall

Alltså det här med att David Lagercrantz ska skriva en ny Millenniumbok, på uppdrag av Norstedts? Ska den alltså inte ha något att göra med den oavslutade fjärde boken som fanns på någon hårddisk någonstans, utan vara en historia Lagercrantz helt hittar på själv? Texten i DN nämner bara att boken ska följa upp huvudpersoner, persongalleri och de utlagda trådar som finns i de tidigare böckerna, men kommer samtidigt att ta sig friheten att skapa något eget.

Till SvD säger Stieg Larssons sambo Eva Gabrielsson – som inte är särskilt nöjd med Norstedts tilltag om man säger så – att förlaget inte torde ha fått fatt i det oavslutade manuset.

Fortsättning följer med all säkerhet.

Uppdatering: Till Aftonbladet säger David Lagercrantz att hans historia inte kommer att bygga på Larssons fjärde bok, utan blir hans egen skapelse. Personligen tycker jag att det beskedet ger en fadd smak i munnen, det Millennium som nu skrivs går alltså inte alls i den riktning Larsson själv planerat.

Och finns det någon som tror att det bara blir en bok till?

2 reaktioner till “Millenniumbråket rond … ja, ett högt nummer i alla fall”

  1. Är det bara jag som tycker att en uppföljare känns helt ointressant?
    Larsson hade ju som sagt ett embryo till fortsättning i sin dator, men oavset om
    Liljekrantz bygger sin fortsättning på den eller ej, känns en del 4 (och del 5, 6 och 7…) helt
    ointressant. Larssons värld känns väldigt daterad och ett försök att skriva en fortsättning kommer enbart kännas krystat….

  2. Nog tror jag att det kommer att sälja, och det kan mycket väl bli bra deckare som resultat. Men det gör inte beslutet att ge ut fler böcker i serien mer befogat tycker jag. Det är som Lotta Olsson skriver i en kommentar i DN, det blir mer som fan fiction än ”riktiga” Millenniumböcker. Och ska verkligen Larssons eget förlag ägna sig åt det? Jag är ytterst skeptisk.

Kommentarer är stängda.