25 eller 6, det är frågan.

Rasmus Fleischer har gjort ett bra grävande om soppan med bokmomsen.

Förläggareföreningen anser alltså att en e-boks innehåll måste vara identiskt med den tryckta bokens för att kunna erhålla sexprocentig moms, vilket innebär att boken även måste finnas i fysisk form. En e-bok som är just bara en e-bok ska fortfarande ha 25 i stället för 6 procents moms. Och en e-boksutgåva som min egna ”Dannyboy & kärleken” ska alltså straffas med 25-procentig moms eftersom jag lagt in extramaterial i den som skiljer sig från den tryckta utgåvan.

Fundering: Hur ställer sig Förläggareföreningen till print on demand? Ponera att jag gör en e-bok som en epub-fil men också fixar en pdf som jag tillgängliggör hos nätbokhandlarna genom Publits eller Vulkans försorg. Jag har då fortfarande inte tryckt ett enda exemplar av boken själv men ordnat så att den kommer att att tryckas ifall någon får för sig att beställa den. Får jag lov att använda mig av den sexprocentiga momsen på e-boken då? Eller måste det på något sätt klargöras att den tryckta boken är den ”riktiga” utgåvan, och att e-boken är en sekundärprodukt?

Och ponera att jag skrivit en bok där jag upptäcker efter publiceringen att den innehåller några smärre fel, fel som är för små för att motivera ett nytryck av den fysiska utgåvan, men lätt ändras i e-boksutgåvan. Måste jag höja momsen på e-boken efter det ingreppet, eftersom utgåvorna inte längre är identiska?

Jag börjar ärligt talat tycka att det här med sänkt bokmoms, eller skilda momssatser överhuvudtaget i samhället, är en rätt dålig idé.

3 reaktioner till “25 eller 6, det är frågan.”

  1. Den avdankade juristen spekulerar: I första fallet kan man tänka sig att själva tillgängliggörandet av en tryckt utgåva skulle räcka. (Men då skulle man också kunna vända på det – om jag låter trycka en mycket liten utgåva, som jag gör det så krångligt att köpa att det i praktiken är omöjligt, har jag då rätt till momssubvention?) I det andra fallet borde det vara avgörande att du inte ändrar i själva innehållet, utan bara korrigerar det, för att åtnjuta den lägra procentsatsen.

  2. Man kan ju också tänka sig att man trycker upp några pliktexemplar och skickar till KB och de universitetsbibliotek som skall ha ett ex också. I övrigt är upplagan förstås dessvärre slut hos förlaget.

  3. Det här med pliktexemplar är ju ett måste för ”riktiga” böcker, så helt otryckt blir den ju inte hur man än beter sig, nu när jag tänker efter. Men oavsett så känns det här som ett väldigt bakåtsträvande sätt att tänka, att en e-bok för att få lägre momssats måste efterlikna en fysisk bok så mycket det bara går.

    Jag börjar mer och mer känna att det bästa vore om vi hade en 15-procentig moms på allt från mat till böcker till elektronik. Vi skulle slippa en hel del krånglande och manipulerande och töjande på gränser.

Kommentarer är stängda.