Nysatsning på e-böcker hos Bokus och Adlibris

I går lanserade Adlibris en ny e-boksbutik, och i dag skriver Svensk Bokhandel att Bokus/Akademibokhandeln, som båda ägs av KF, gör en nystart med e-böcker genom en satsning kallad Dito, som inkluderar försäljning av nya läs-/surfplattor, försäljning av e-böcker i fysiska butiker och specialutbildad personal. En bra satsning, även om den kommer att rullas ut på allvar först nästa år.

Att det skulle ske lanseringar på det här området i samband med årets bokmässa var ju ingen överraskning. Nu återstår bara att se hur mycket våra dominerande förlagshus (Adlibris ägs ju av Bonniers och KF äger Norstedts förlagsgrupp) vågar satsa på e-böckerna på riktigt. Det som krävs är rejäla, och dessutom långvariga, framskjutande placeringar på Adlibris och Bokus förstasidor, på samma sätt som Amazon låtit Kindlereklam ligga i topp på sin sajt i fyra år snart.

Först då kommer svensken att börja upptäcka e-böcker i någon större utsträckning.

3 reaktioner till “Nysatsning på e-böcker hos Bokus och Adlibris”

  1. En sak jag undrar över, är om det går att låna ut e-böcker till andra? Säg att jag köpt en e-bok till min kindle/iPad/annan läsplatta, tycker den är jättebra och vill låna ut den till min kompis som också har en kindle/iPad/annan läsplatta? Eller måste kompisen köpa ett eget exemplar?

  2. Metta: Ja, förlagens prissättning lämnar ofta en hel del att önska.

    Dolly: Jag tror inte att någon har löst det där på ett vettigt sätt ännu. Men om vi säger så här – köper du en e-bok på svenska i dag är möjligheten stor att den ”bara” är vattenmärkt, och inte har något kopieringsskydd. Då kan du utan problem ”låna ut” den till en kompis, det vill säga ge den personen en kopia, och den funkar finfint att läsa. Om sedan förlagen vill att du ska göra det, det är en annan femma. Dessutom är filen fortfarande registrerad (vattenmärkt alltså) i ditt namn, så om kompisen skickar upp filen på Pirate Bay och någon upptäcker det, så är det dig de ställer till svars. Det är ingen lätt värld vi lever i, tyvärr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.