Indieförfattare

Just nu pågår bokmässan Book Expo i New York, och Svensk Bokhandel är på plats och spanar. Lasse Winkler skriver intressant i ett blogginlägg (SvB:s blogg berörs inte av deras nya inlåsningspolicy) om hur självpublicerande författare tar allt större plats på den amerikanska bokmarknaden. Trenden går också från att kalla dem self published authors till independent authors, det vill säga oberoende författare eller kanske ännu bättre indieförfattare.

Begreppet innebär visserligen en viss glidning gentemot hur det används inom musik och film där ju indiebegreppet mer handlar om bolaget är fristående från de stora jättarna. Att ges ut på ett mindre förlag utan koppling till någon av förlagsjättarnas sfärer skulle alltså med den definitionen räcka för att man skulle kunna kalla sig indieförfattare. Men att vara helt egen är så klart höjden av frihet.

Indieförfattare. Jag gillar ordet.

4 reaktioner till “Indieförfattare”

 1. Hej!
  Jag är frilans och skulle vilja komma i kontakt med dig för en kort vju för Vi Föräldrar – om du vill och kan 😉
  Berättar mer när du hör av dig,
  hälsningar
  Ami Hedenborg
  0709-32 92 49

 2. Jag tror att det behövs ett nytt begrepp för att få bort fulstämpeln från egenutgivare. Indieförfattare – ja, varför inte? Det låter bra. För egen del gillar jag att vara oberoende.

 3. Jag följer också utvecklingen i USA gällande bokmarknaden och dem har kommit så mycket längre än lilla ankdammen i Svedala. Håller med Annika, egenutgivna böcker har dåligt rykte och branschen rynkar på näsan men om vi som vill ge ut på egen hand bara ser till att anlita proffs genom hela processen kommer våra böcker vara precis lika bra som förlagsutgivna böcker.

  Indieförfattare låter coolt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *