Det som hamnar på internet stannar på internet. Eller inte.

På tal om recensioner för den delen. Ni vet den där myten som säger att om något hamnat på internet så stannar det där för evigt? Pöh, säger jag bara.

I går behövde jag fräscha upp minnet angående en grej i Roslund & Hellströms ”Edward Finnigans upprättelse”. Titelinfon hos nätbokhandlarna gav inte så mycket, så jag tänkte att jag kollar recensionerna av den, och begav mig till Svensk Bokhandels sajt som har en bra tjänst där länkar till recensioner av böcker som ges ut på svenska samlas.

”Edward Finnigans upprättelse”, som gavs ut hösten 2006, har nio recensionslänkar till olika svenska dagstidningar samlade hos SvB. I dag knappt fem år senare fungerar bara en av dessa nio länkar. Övriga åtta tidningar har endera raderat texten från sina nätarkiv, eller ändrat i sina publiceringssystem så att de gamla länkarna inte längre fungerar.

Det är banne mig inget annat än bedrövligt.

2 reaktioner till “Det som hamnar på internet stannar på internet. Eller inte.”

  1. Jag har också upptäckt att många recensioner inte längre ligger kvar.
    Tycker det är tråkigt, eftersom de flesta normala läsare inte läser böcker direkt när de kommer ut, utan kanske långt senare. Och då kan man inte gå tillbaka och läsa recensioner om man skulle vilja det.

  2. Det är verkligen irriterande. Jobbar själv på en tidning som bytt publiceringsverktyg varpå recensioner jag skrivit och andra länkat till försvunnit. Pinsamt, tycker jag.

Kommentarer är stängda.