Hej då Audible, det var (ganska) kul så länge det varade.

Jag har varit kund hos ljudbokstjänsten Audible i tre år. För 15 dollar i månaden får man en ”credit” att ladda ner valfri ljudbok för, det finns även ett konto som ger tillgång för  Jag har dock snittat lite knappt en bok i månaden, vilket gett att jag samlat på mig en del credits under årens lopp, i går kväll hade jag fem outnyttjade credits att använda.

Efter en tids vånda bestämde jag mig för att handla upp dem och därefter säga tack och adjö.

Missförstå mig inte, jag älskar i grunden Audible, det är en jättebra tjänst och deras katalog består i nuläget av över 75 000 titlar, att jämföra med de svenskspråkiga alternativen Laudio och Storytel som har färre än 2 000.

Men bara för att katalogen är på 75 000, betyder ju inte det att alla de titlarna finns tillgängliga i Sverige för köp.

Problemet är – som vanligt – att mitt konto är kopplat till ett svenskt kreditkort och därmed kan jag inte kan få tillåtelse att köpa exempelvis Stephen Kings snart två år gamla ”Under the dome” eller Cormac McCarthys ”All the pretty horses”, två titlar jag varit sugen att lyssna på en längre tid. Varför? Ja men dessa förbannade jävla upphovsrättsbegränsningar så klart!

Nej, jag är inte motståndare till upphovsrätt per se, det har jag aldrig varit. Jag vill bara att den ska fungera med någon sorts sans och måtta. Och jag kan inte för mitt liv begripa vari logiken ligger att jag ska tillåtas köpa Cormac McCarthys andra böcker, eller Stephen Kings för den delen, men inte just dessa. Rent juridiskt kan jag visserligen se att det i McCarthys fall troligen beror på faktumet att just ”All the pretty horses” är utgiven av ett annat ljudboksförlag än hans andra titlar, men för mig som konsument spelar det noll roll om jag kan se och förstå juridiken bakom restriktionen, jag vill kunna handla de titlar som erbjuds, punkt slut. I fallet med King finns ingen som helst logik, ljudboksversionen av ”Under the dome” är precis som de titlar som är tillgängliga för köp i Sverige utgiven av Simon & Schuster.

Summa summarum: Bye bye Audible. Jag skulle gärna ha fortsatt, men eftersom världen är värdelös har jag ingen större glädje av er.

Sista beställningen såg för den delen ut så här:

PS. Ja, det finns säkert något sätt att komma runt det här precis som man kan göra på iTunes där det går att skapa ett amerikanskt konto och via halvskumma sajter köpa digitala presentkort som man sedan kopplar till USA-kontot och därefter får full tillgång till alla filmer och tv-serier i den amerikanska butiken, men det är inte poängen här. Poängen är att det är ett idiotiskt system som bygger på att man slår upp imaginära murar vars enda resultat är att den illegala nedladdningen ökar. DS.

6 reaktioner till “Hej då Audible, det var (ganska) kul så länge det varade.”

 1. Hej!
  Jag vet att det här inlägget är gammalt. Men det är en sak du missat.
  När du registrerar dig hos audible, räcker det att skriva en amerikansk adress som billing och ändå ange ditt svenska kreditkort. Funkar utmärkt!
  Inget behov av gift cards inte.
  Till skillnad från iTunes, är Audible inte lika nogranna.

 2. Jo, jag minns att jag försökte göra en ändring i mitt konto någon gång på just det där sättet, men eftersom jag en gång hade registrerat mig som svensk så hjälpte det inte, var i sådant fall tvungen att fixa ett helt nytt konto.

  Och precis som jag skriver i slutet, så är ju inte faktumet att man kan ta sig runt spärrarna egentligen så viktigt, det som är viktigt är att jag tycker att de här imaginära spärrarna är idiotiska och bör förstöras.

  Nej, har inte konto hos Laudio, däremot är jag en storkonsument av Storytels tjänst.

  Tack för tipset hur som helst!

 3. Hej!

  Hur gjorde du för att lämna Audible!

  Via mitt bankkonto dras varje månad 117SEK, utan att jag någonsin laddar ner böcker. Jag har försökt skriva till dem o be dem upphöra att debitera mig, men ingen reaktion av det slaget!

  Tacksam tips hur jag ska göra!

  Mvh Birgitta

  1. Hej Birgitta!
   Du klickar på länken där det står hur många credits du har. Den finns på huvudsidan. Där finns en länk som heter något i stil med change my membership. Väl där kan du hitta länken cancel membership.
   För min del skulle jag aldrig kunna lämna audible! Jag har nästan 200 böcker i mitt itunes bibliotek som jag kan synka till ipod! Just därför är storytel helt meningslöst då jag inte får tillgång till filerna!
   Jag ogillar all form av streaming av just dessa skäl.
   Så jag köper allt digitalt!

Kommentarer är stängda.