The non-singles collection

Så är dagen här. Den sista innan de 114 dygnen utan arbetsplikt startar. Det känns bra. Jag är fylld av tillförsikt, redo för nya utmaningar, mogen att lyfta blicken mot horisonten, speja bortom bergen långt där borta, hoppa upp på min springare och tölta iväg.

Och jag vet hur långt tabb-avståndet ska vara.

Hur ska nu detta firas på bästa sätt? Vad kan vara det ultimata steget in i den nya tillvaron?

Ja jag har inte den blekaste. Men ett fint alternativ är att bjuda på mitt förslag till den ultimata Pet Shop Boys-skivan med låtar som aldrig blivit singlar men borde ha blivit det:

1. Up against it (Bilingual)
2. Tonight is forever (Please)
3. A different point of view (Very)
4. Nervously (Behaviour)
5. I want a lover (Please)
6. Here (Release)
7. The truckdriver and his mate (B-sida till Before)
8. In denial (Nightlife)
9. It couldn’t happen here (Actually)
10. Integral (Fundamental)

Som alla kan se är låtarna inte rangordnade i någon sorts kvalitetsordning, utan på det sätt jag skulle ha valt att lägga dem mixningsmässigt på ett album. Jag funderade ett tag på att diskvalificera ”The truckdriver and his mate” eftersom det inte är ett albumspår, men insåg att det vore dumt att göra en personlig variant av Pet Shop Boys egen tjurskallighet från ”Pop/Art”-samlingen, där de bestämde sig för att alla singlar de släppt som placerat sig på topp 20 i England skulle ingå, med den lustiga effekten att alla deras singelsläpp utom stackars ”Was it worth it?” fick ingå. Jag begränsade mig således inte mer än att samlingen skulle innehålla exakt tio låtar, vilket jag anser vara den perfekta låtmängden på ett album.

Det är fortfarande en gigantisk gåta hur Pet Shop Boys kunde undgå att göra en singel av ”Integral” när de släppte albumet ”Fundamental” förra året, det är deras bästa discorökare sedan 1993 års ”Go west”. De verkar själva ha insett idiotin i sitt handlande, på årets sommarturné spelar de bara just ”Integral” och den tillika rätt utmärkta ”Minimal” (singelspår) från senaste skivan, och dissade de halv- respektive helsåsiga singlarna ”I’m with stupid” och ”Numb”. Hur som helst, det förklarar i alla fall varför ”Integral” ligger där den gör på min samling, det är Pet Shop Boys crescendolåt för 2000-talet och den håller ”Go west” i handen när de rakryggade vandrar in i framtidens solnedgång.

I och med att ”Integral” aldrig släpptes som singel finns ingen riktig video, men det här Youtubealstret, som hyllats av Pet Shop Boys själva på deras sajt och är en integrering mellan låten och den senaste ”Doctor Who”-serien, fungerar som finfint komplement.

Nu ska jag gå till jobbet.

4 reaktioner till “The non-singles collection”

  1. Noo… Jag som hade tänkt lägga upp ”Flight of the Conchords”-grejen som en uppföljare i morgon för att inte behöva tänka för mycket… Nu måste jag ju hitta på något nytt. Damn. Äh, jag bloggar ut det nu direkt istället.

    Och jo, ”Very” var verkligen ett helt fantastiskt pärlband av hits. Mitt favvoalbum, skulle jag nog vilja påstå.

  2. Äsch, smickrare där. Jag gillade “Very”-texten! Och excellent att du hade med “Rhythm of the night” som bonusspår.

Kommentarer är stängda.