Skämskudde, den nya kontakten och rå prestanda

Har ju inte Applebloggat på evigheter.

Öppningsförfarandet när Apple Store slog upp dörrarna i Täby Centrum i lördags morse. Jösses vilken skämskudde. Jag undrar om Apple inte sköt sig själva i foten när de valde att öppna i superamerikansk pep rally overload-stil. Vad jag förstått är det här en grej de alltid kör när de öppnar nya butiker, men kanske borde de försöka vara lite mer ödmjuka inför olika länders seder, bruk och allmänna kynne. Det hade redan skämtats en del om att Apple valde att begå Sverigepremiär på Fredrik Reinfeldts hemmaplan. Det här bisarra beteendet, fångat på video av Feber, gjorde inte saken bättre. Andra sidan är ni klara? På riktigt?

Andreas Ekströms beska uppgörelse med Apple i Sydsvenskan i helgen gällande deras beslut att byta anslutningskontakt i Iphone 5. Jag tycker att han är snett ute. Apple introducerade den avlånga 30-pinskontakten i april 2003. Är det inte okej att byta kontakt till något mer tidsenligt efter nästan tio år, särskilt när man ser hur en del andra namnkunniga mobiltillverkare dribblat med olika kontaktlösningar under samma tid? Ekström skriver att orsaken till att de bytt kontakt är girighet, att de vill tjäna mer pengar på tillbehör. Och visst, behöver man köpa en adapter för att använda något gammalt tillbehör som kräver 30-pinskontakten så kostar det 30 dollar vilket onekligen är ett överpris, men till skillnad från Andreas Ekström så tror jag att orsaken till att Apple inte ger bort adaptrarna utan sätter priset så här avskräckande högt är att de inte vill att man ska köpa den. Genom prissättningen vill de i så stor utsträckning som möjligt lotsa över användarna till att börja använda de trådlösa tekniker som finns inbyggda i telefonen i stället, det vill säga synka via wifi och streama musik/video via bluetooth eller Airplay.

Apple har en lång historia av att överge teknik de anser vara på väg att bli obsolet – disketter och dvd-spelare är väl de två mest kända exemplen – och prissättningen känns igen. Även då erbjöd de externa diskett- och dvd-spelare till marknadsmässiga överpriser, och som därför endast köptes av dem som verkligen hade behov av dem (och som av någon orsak inte ville köpa billigare tredjeparttillverkares produkter i stället). Prissättningen gav effekten att teknikskiftet gick fortare, de flesta struntade i att köpa de externa tillbehören och upptäckte att deras digitala liv fungerade utmärkt även utan dem. Jag tror att vi kommer att se samma sak nu.

Men visst – har man relativt nyligen köpt en dockningsstation av något slag utan trådlös anslutningsmöjlighet är det onekligen trist. The Verge har kollat med ett antal tillbehörstillverkare hur de ser på läget, och det verkar vara ömsom vin och ömsom vatten.

Och på tal om Iphone 5, det svindlar lite att tänka att en 7,6 millimeter tjock tingest på 112 gram, som även innehåller kamera, gps, mobilantenner, batteri och en massa annat jox, innehåller lika mycket datorkraft som Apples värstingdatorer gjorde år 2004.

4 reaktioner till “Skämskudde, den nya kontakten och rå prestanda”

  1. Jag förstår inte hur du menar, ladda den med material? Batteriet laddas ju via den medföljande nya kabeln (precis som att du alltid fått en kabel av den gamla sorten med i lådan när tidigare modeller av telefonen köpts), och material kan synkas trådlöst via wifi, eller som tidigare via kabeln. Airplay (eller bluetooth) används enbart för att streama musik eller video från telefonen till en annan enhet.

   1. Ergo: Man behöver kabeln och kan slänga alla sina existerande kablar och adaptrar eftersom de inte funkar längre.

    Och när Apple byter kontakt då — efter 10 år som alla säger även om de fortfarande säljer produkter med den gamla kontakten — byter de då till USB 3.0/Mini som alla andra har kommit överens att standardisera på?

    Ditt argument om att Apple liksom inte vill att man ska köpa nya kabeln är ju uppenbart crappy eftersom de då inte sålt den alls eller tagit niotusen spänn för den.

    Men okej.

 1. Jag håller inte med. Jag skriver ju att de i så stor utsträckning som möjligt vill att användarna går över till trådlösa lösningar, inte att de ska göra det fullt ut. Så länge vi behöver ladda batteriet i våra telefoner kommer ju någon typ av kabel eller sladdlös laddstation att behövas. Jag hävdar inte att alla klarar sig med den enda kabel som medföljer vid köpet, men jag hävdar att de allra flesta gör det – liksom de allra flesta tidigare klarat sig med den enda kabel av gamla modellen som medföljt köp av tidigare Iphonemodeller, liksom de allra flesta klarar sig med den enda micro usb-kabel som följer med de telefoner som använder sådana.

  Jag tror att nästan alla som hade ”bra att ha utifall”-köpt en adapter eller extra kabel om de kostat 29 kronor avstår när den i stället kostar 299 (vilket väl det svenska priset kan gissas bli). För dem som verkligen behöver den är det dock så klart fortfarande dyrt, det håller jag med om. Men jag vidhåller att jag tror att det är så Apple har resonerat när de satt priset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.