Ska bara klara teorin, sedan blir det åka av.

Debatten om bokens framtid rasar vidare, och är livligast hos Bokhora, där kommentarerna fortsatt att rasa in.

En sak jag tänker på när det gäller den svenska debatten om e-böcker är att den är så teoretisk. När Bokhora frågade sina läsare om vad de trodde om den digitala bokens framtid svarade 88 procent att de helt enkelt inte trodde på den. Böcker har sidor och pärmar och ska så fortsätta att ha, var slutsatsen. Det lustiga är bara att av de här 88 procenten hade troligen nästan ingen ens hållit en läsplatta i sin hand. De finns ju inte att få tag på i Sverige. De få som läst e-böcker har nästan uteslutande gjort det på vanliga datorskärmar eller i de numera smått antika handdatorerna.

Missförstå mig inte, det är lika illa ställt åt andra hållet. Själv är jag ju övertygad om att e-boken är på väg att tåga in, men har heller aldrig hållit en Kindle, Cool-er eller Sony Reader i min hand. Min praktiska erfarenhet sträcker sig inte längre än till att jag har läst Hjalmar Söderbergs ”Förvillelser” på min iPod Touch genom programmet Stanza, en upplevelse jag visserligen tyckte var helt okej, men knappast ser som bokens framtid.

Det digitala boklandet Sverige befinner sig i dag i ungefär samma läge som det digitala musiklandet Sverige gjorde innan Apple öppnade iTunes Store här. Möjligheten att köpa digital musik fanns visserligen tidigare, men hela marknaden stod och stampade i väntan på marknadsgigantens drag. Den gången var diskrepansen mellan USA-lansering och Sverigepremiär två år och två månader. Tyvärr finns det en del tecken som tyder på att Amazon – vars Kindle åtminstone setts som den läsare som ska få marknaden att börja lyfta – inte är på väg in på den europeiska marknaden ens inom överskådlig framtid.

Men spelar det så stor roll då? Jag skrev ju själv så sent som i går att jag tror att dagens e-boksläsare är långt ifrån de produkter som kommer att få e-boksrörelsen att gå från att vara en teknisk nischprodukt till att bli en massmarknadspryl. Jag vet inte. Kanske går det att hoppa över A och landa direkt vid B. Hoppas det, för jag vill verkligen se en blomstrande e-boksframtid.

Vad är det då jag vill se för typ av produkt? Jag ser det ungefär så här:

Min drömplatta har ett gränssnitt med samma enkelhet, renhet och intuition som jag tycker att Apple levererar i sina produkter i dag. Böckerna ska köpas med samma lätthet som jag handlar musik i iTunes Store, och de ska levereras i ett öppet format så att Johanna kan låna boken och läsa den på sin egen platta, som inte är av samma fabrikat som min. När jag läser ska det när som helst gå att markera intressanta passager i texten och jag ska kunna göra anteckningar i marginalen genom att ett litet insticksprogram fälls fram, anteckningar som jag sedan ska kunna redigera och renskriva. Om jag växlar till en överblicksvy ska jag kunna läsa kapitelsummeringar så att jag lätt kan orientera mig i boken. Självklart är texten helt sökbar – inget mer bläddrande genom halva böcker för att hitta det där coola citatet som jag vill sno ordagrant och stoppa in i min nästa roman. Och om jag markerar ett ord jag inte förstår ska jag erbjudas en förklaring från det inbyggda och ständigt uppdaterade uppslagsverket. Dessutom ska det finnas en koppling till något liknande Google Translate, för tillgång till rudimentära översättningar om man råkat trilla över en text på okänt språk. Och på det följer att jag självklart ska kunna ladda in vilka texter jag vill i min platta, hittar jag exempelvis en lång text av intresse på jobbet som jag inte hinner läsa ska jag utan problem kunna skicka in den i läsaren och förkovra mig under resan hemåt.

Mycket av den här funktionaliteten erbjuds säkert redan i dagens modernaste läsare, jag kräver knappast science fiction. Men det de fortfarande faller på, och det här hävdar jag med bestämdhet trots att jag aldrig hållit en i min hand, och som jag inte tror kan understrykas nog – är detta:

Det måste vara enkelt. Superenkelt. Så länge det finns någon som helst risk att tekniskt krångel uppstår och en manual måste tillfrågas – vilken risk som helst – så kommer e-boken att vägra att lyfta. Så djupt analogt inrotat är läsning av litteratur.

Men just den aspekten låter jag Josefine utveckla med den äran.

19 reaktioner till “Ska bara klara teorin, sedan blir det åka av.”

 1. Spot on. Det får helt enkelt inte upplevas som att en ”teknisk insats” krävs från användaren. Det måste vara absolut friktionslöst och lika buggfritt som en gammal hederlig Månpocket.

  Jag tycker däremot att det du skriver en bit upp, i det långa, matiga stycket, är minst lika viktigt: det måste erbjuda en sådan mängd fantastiska, kreativa och tidigare omöjliga saker att en vanlig pappersbok helt enkelt instinktivt känns sämre. Möjligheterna till intertextualitet, ordförklaringar, att t.ex. dela sina egna läsupplevelser och tankar med andra osv (tänk vilka möjligheter som öppnar sig för bokcirklar everywhere – dela anteckningar, favoritcitat, tipsa om vidare läsning…) borde te sig som helt fantastiska för alla som älskar att läsa.

  Om konsumenterna börjar uppleva att läsningen blir tillräckligt mycket rikare med e-boken, att intertextualitet och kommunikation läsarna emellan blir en lika naturlig del i det skönlitterära läsmönstret som det är i t.ex. bloggkonsumerandet, då har e-boken skapat sig en enormt viktig fördel. Kanske tillräckligt viktig för att kunna ”stjäla” läsandet som sådant från den för många avkopplande analoga världen.

 2. Några saker till:

  Den måste vara vattentät, billig, stryktålig, sandsäker (skulle man koppla av i badkaret med hela sitt samlade bibliotek svävande i en teknisk pryl några centimeter över skummet?)

  Därtill måste texten vara matt, inte upplyst, som på datorskärmarna idag, det är alldeles för jobbigt för ögonen.

  (Men det där med matta skärmar var väl under utveckling redan för ett antal år sedan – hur går det med det, du som hänger med?)

  Själv hoppas jag (och vågar tro) att skärmar och pappersböcker kan leva vidare sida vid sida ett bra tag till, även om lässkärmen möjligen blir årets julklapp 20… vad ska vi ta… 2012 eller så.

  Olika vill ha olika. Och inget utesluter ju det andra.

 3. Josefine: Samtidigt finns det ju en risk där. Funktionerna får inte stå i vägen för själva grundfunktionen – att läsa böcker. Man ser ju framför sig en tekniskt fullproppad apparat med miljarder funktioner som läsarna ”men varför i helvete kan jag inte bara få läsa min jävla bok i fred utan en massa jävla krångelprylar”-attackerar i rent vredesmod. Alla funktionerna ska finnas, men det ska också gå att bara trycka på On och fortsätta läsa där man slutade.

  Marit: Skärmen och hållbarheten är absolut superviktig. Men tyvärr, jag har ingen bra koll på hur läget ligger till nu, förutom det jag läst i recensioner av prylarna då. Men människor som använder Kindlen sägs ju överlag vara nöjda med läsupplevelsen, så man får ju anta att skärmen anses okej i alla fall.

 4. @Daniel: Jomen jag tänkte att kanske kan de digitala möjligheterna förändra själva grundfunktionen, själva bokläsandet. Man sitter ju inte och stör sig på länkar och kommentarer och tänker ”varför i helvete kan jag inte bara få läsa min jävla blogg ifred”. Det är en integrerad och naturlig del av läsandet. Om det nu blir så, som du ju varit inne på tidigare, att antalet människor som har den digitala världen ”i blodet” bara växer så känns ju denna teori inte helt knasig. Folk kanske inte kommer vilja ”bara läsa”. Om e-bokens aspiration bara är att erbjuda en ”lika bra läsupplevelse som en pappersbok” så tror jag det blir trögrott. e-boken måste vara bättre. Och där tror jag inte att ”möjligheten att kunna spara tusentalsböcker i en liten platta” räcker som USP – i bokvärlden är denna funktion inte alls lika användbar som när det gäller exempelvis musik.

  På nåt sätt tycker jag att det hela återigen landar i frågan om huruvida analoga element för många kommer att fortsätta förknippas med avkoppling och digitala med hets och stress. Och om det nu blir så att folk även i framtiden tycker att analogt = avkopplande så måste ju e-boken erbjuda så många fördelar att läsarna väljer att lyfta boken ur ett analogt och in i ett digitalt sammanhang för att de tycker att det blir en bättre läsupplevelse.

 5. Alltså, jag tror att vi egentligen är rätt så överens, men jag tycker nog att det är väldigt viktigt att det finns ett ”rent” läge, där läsplattan verkligen bara beter sig som en vanlig bok som man bläddrar i. Vad jag är rädd för är att de ska börja implementera … ja låt oss kalla det Microsoftfunktionalitet a la ”Är du säker på att du vill bläddra till nästa sida?” i programvaran. Jag tycker inte nödvändigtvis att det skulle betyda att man sammankopplade produkten med hekt och stress, snarare då kanske med teknik, något som för många är minst lika jobbigt som hekt och stress. Och då är vi ju tillbaka vid det där med digitalt och analogt igen.

  Att man ser länkar och sånt på en webbsida hör liksom på något sätt till, det är ju ett modernt ställe, internet. Jag vet inte, men jag inbillar mig att jag – trots min teknikkärlek – skulle känna mig störd i min läsning om det plötsligt började dyka upp länkar på boksidan. Men det är väl som allt annat en vanesak, antar jag.

 6. Är det [gasp] en kärleksförklaring till det analoga jag hör…?

  Skämt åsido. Nog är man ett vanedjur alltid. Kan inte låta bli att tänka på när t.ex. SvD i sin papperstidning trycker ”youtube-notiser”, med tips om ett roligt Youtube-klipp. Jag har kommit på mig själv med att trycka fingret på notisen och bli förvånad och lite frustrerad över att inget händer.

  Så helt jättelångt borta är kanske inte de nya läsarmönstren, trots allt…

 7. Hej. Testade en Kindle en eftermiddag för ett tag sen. Den uppfyller de flesta krav du ställer – mycket enkelt att bläddra framåt (och bakåt), bara en knapptryckning med höger tumme. Inget scrollande eller något sådant skräp. Bra batteritid, går att markera text och lägga in kommentarer. Mycket enkelt att beställa böcker (Amazon har avtal med mobiloperatör), det är bara att snabbt ladda ner. När jag testade den fick jag en stark aha-upplevelse om hur framtidens läsande kommer se ut. Utan tvekan kommer jag att använda Kindle eller liknande devicer när de kommer till Sverige och har en vettig distrubitionslösning. Om du testar en kommer du att bli mycket förtjust.

 8. PH: Känns bra att höra. Jag är dock lite skeptisk till det här med att de ska vara knuten till en mobiloperatör. Jättebra om de har uppkoppling, absolut, men det här med låsning… nej, jag är inte helt nöjd med det. Det brukar ju också sägas vara en av grundorsakerna till att Amazon inte släppt Kindlen i Europa, att de tycker att det är för krångligt att hålla på och förhandla fram avtal med mobiloperatörer i land efter land, med allt vad det innebär.

 9. Jag vet att Telenor / Vodafone håller på att utveckla en egen e-boksläsare som ska funka med de flesta format – dock är den ju då låst till en operatör. Men det är ändå intressant och de är ganska långt framme såvitt jag förstår, främst i Tyskland och England.

  Här finns en liten hint, men googla gärna Vodafone ebook för lite mer kött: http://www.electricpig.co.uk/2008/10/06/vodafone-to-sell-ebooks-magnifying-glasses-sales-rocket/

  Och förhoppningsvis kan man ju även ladda upp sina egna eböcker till telefonerna så småningom, så man slipper ta med sig ytterligare en device på tunnelbanan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.