Låt oss vända blickarna nedåt

Jag har lite utan att jag egentligen förstår hur det gått till – eller ja, jag vet på ett sätt hur det har gått till men mer om det senare – kommit att bestämma mig för att jag inom kort ska börja skriva en helt annan roman än den sedan länge planerade roman #3. Den är på intet sätt nedlagd, bara skjuten på framtiden ett halvår eller så. Men innan dess ska jag alltså skriva något helt annat, något som jag tror kan bli rätt så jäkla bra och inte minst förbaskat underhållande om jag får ihop det som jag har tänkt.

För att så ska kunna ske behöver jag dock veta saker om Stockholms innerstads tunnlar. Alla sorters tunnlar. Fakta, kuriosa, rena lögner och . Tips på läsning i bokform, på forum och nördiga sajter. Allt är av intresse. Plus en sjuherrans massa fakta om bygget av citybanan, men där tror jag nog att Trafikverket kan stå mig bi.

Så – tips montages tacksamt endera här, i mejlform eller muntligen. Jag måste börja förbereda mig.

3 reaktioner till “Låt oss vända blickarna nedåt”

 1. Har du tex läst Jesper Virdborgs Försvinnarna? Gör det annars.

  För tio år sedan filade jag själv på en berättelse där en av karaktärerna försvann ner i tunnelbanesystemet som nån slags demon. Då gick jag till stadsbyggnadskontoret och bad att få se kartor över tunnlarna, eller i alla fall ett specifikt avsnitt av systemet. Vet inte om det var så inspirerande men på det viset slapp i alla fall karaktären klättra runt i tunnlar där inga tunnlar finns.

  Sen finns det ju stadsvandringar man kan göra under jord. Det har jag länge varit sugen på – så om du förresten får för dig att boka en sån skulle jag gärna göra sällskap.

  Lycka till hur som helst!

 2. Början på en tunnel finns väl vid Slussens tunnelstation. Det finns (fanns?) ett skyltfönster vid utgången till bussar och Saltsjöbana. med en kärra i. Bakom den.
  Sen tycker jag också att du ska kolla in tunneln som grävs under Riddarfjärden nu. De har visningar då och då. En nergång finns visst vid en av de mindre gatorna nära Slussen uppgång Hökens gata. Jag tror jag kan luska fram mer. Återkommer.

 3. Marit: Har tänkt att jag ska ta mig an Försvinnarna. Och bra tips med stadsbyggnadskontoret! Jag älskar ju kartor. Ska dessutom helt klart kolla upp stadsvandringarna. Återkommer!

  Ingrid: Ja, Riddarfjärdstunneln är faktiskt av stor vikt för mitt projekt, så den ska jag tveklöst syna på både längden och tvären.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.