Har du ett leg jag kan få kika på?

systemet.jpgVar på Systemet nere vid Norra Bantorget nyss, för övrigt Stockholms bästa Systembolag eftersom det alltid är helt och hållet folktomt. Jag köpte ut öl åt en kompis. Han är dock 33 år så särskilt olagligt var det inte, men han ville ogärna lämna sin cykel eftersom han glömt ta med ett lås.

Efteråt diskuterade vi huruvida det är roligt eller beklämmande att vi vid våra aktningsvärda åldrar fortfarande oftast måste visa leg när vi köper alkohol. Han höll på det första alternativet, jag på det andra. Och det av samma orsaker – nämligen att killen/tjejen i kassan ofta blir lite generad när han/hon upptäcker att personen de misstänker kanske inte uppnått 20 års ålder egentligen är över 30.

Jag tycker sånt är jobbigt. Jag tycker helt ärligt synd om personen bakom disken när jag ger dem mitt leg. För även om de säkerligen är väldigt vana med situationen, så kan jag inte komma ifrån att jag tror att personen i kassan tycker att det är lite genant när de inser att de tagit så fel. Och då tycker jag att det blir jobbigt, för jag vill inte utsätta dem för den känslan. Så ibland när jag uppmanas visa leg så är jag – och nu är jag ärlig – nära att säga förlåt när jag räcker över det. Förlåt för att jag utsätter dig för det här.

Jag brukar därför när jag köper alkohol försöka visa upp innanmätet i min plånbok lite extra tydligt, så att personen i kassan, kanske kanske kanske, vid åsynen av mina tre betalkort, körkort och pressleg ska tänka ’han måste ju vara över 20 när han har så vuxna grejer däri’, och därmed strunta i att fråga. Jag fattar att det tricket kanske är det första man får lära sig att genomskåda på Systembolagsskolan, men ändå, alltid lurar det väl någon.

Och i dag behövde jag inte visa leg. Kanske funkade det. Eller så har jag slutligen blivit vuxen på riktigt.

11 reaktioner till “Har du ett leg jag kan få kika på?”

 1. Hej Daniel !! sånt har man råkat ut för ett antal gånger innan på systembolaget. sånt är jobbigt och jag håller med om att det är synd om dom som sitter bakom kassan där , Men, det är dom som skämmer ut sej själv och inte Kunden i våran ålder m.m. Då vet man till nästa gång vart man inte skall gå när man flyttar snart till Stockholm. Ha Det bäst Daniel och Lycka till med Skrivandet ….. / Nina Grabavac Vimmel Fotograf i Malmö

 2. Jag känner mig schizofren i sådana situationer:

  Ibland blir jag skitglad, tänker att jag ser ut att vara ung och oförstörd, ännu ej till åren kommen, inte ens hårfästet uppkrupet, och min kroppsform är smärt och i trim – jag är helt enkelt vackrast i världen, självklart ska du få se mitt id-kort.

  Andra gånger blir jag skitförbannad: ”Vad i helvete, tycker du att jag ser ut som en infantil barnunge som inte har rätt att köpa ut? Ser du inte att jag är en erfaren suput, som har festat kontinuerligt minst fem år under studietiden, ser du inte erfarenhetsrynkorna i ansiktet, skärp dig för helvete, aldrig i helvete att du får se mitt leg”

  Ungefär.

 3. Men Zoe, om man presenterar sig som att vara i ”åldern 25-30” så är det så klart att kassörskan tar chansen och försöker kolla hur gammal du verkligen är…

 4. en gång i vintras när jag var och handlade lite med en kollega, ca 52, på systemet i Skärholmen frågade expediten efter mitt leg. när han såg det sa han högt: 77!, och skrattade rått. det kändes ju si så där om jag ska vara ärlig. fattar inte heller vad han menade med den reaktionen??
  är man gammal när man är snart 29 eller säg jag konstig ut på legget eller blev han helt enkelt chockad? det var en konstig upplevelse i allefall.

 5. daniel: meh! hur många känner du som får visa leg när de ska köpa cigg? va? va? va?

  emmy: i mitt fall säger jag redan innan de får se mitt leg: ”jag slår vad om att jag är äldre än vad du är”, så sträcker jag fram id-kortet och ler överlägset och överseende på samma gång. det är så skönt när de skäms. du skulle ha frågat den oförskämda expediten vad sjutton det var för fel på honom!

 6. Mig frågar de aldrig om legg och har aldrig gjort, inte ens när jag var 18. undrar hur man ska tolka det…

  Fast en gång fick jag visa plånboken, det var när jag kom in med min då 4-åriga son i barnvagn (jag själv var då 27). Men vad tror de då? Att jag lånat en unge bara för att köpa två flaskor rött???

 7. Zoe, det här kommer att låta jättedrygt och jag är ledsen för det men det är faktiskt sant – jag kan inte komma på en enda människa i min bekantskapskrets som röker.

 8. daniel: trodde du verkligen att jag skulle bli upprörd för att du och dina vänner väljer att vara sunda ärtor även om jag själv lever som om jag skulle dö imorgon? …

Kommentarer är stängda.