Hallå bokbranschen, är ni där?

Förra året vid den här tiden surrade det svenska litteraturlandskapet av e-bokens snara ankomst och branschens stundande strukturomvandling och varje tidning med självaktning skulle ha en nu dör pappersboken! … väl?-artikel. Det anordnades debattkvällar som visserligen mest blev pannkaka och det pratades på bokmässan och det var allmänt liv och rörelse. Och ja, e-boken kom så sakteliga, men har så klart lång väg kvar att vandra, men det är inte poängen med det här inlägget.

Min fråga är – vad händer i år i bokbranschen som orsakar stormar och oro? I höst? Inte så himla mycket vad? Jag tycker mig knappt ens känna en bris av något. Eller är jag bara så upptagen med att mata Tage till sömns om dagarna att allt passerar förbi utan att jag märker det?

Upplys mig gärna om så är fallet.

2 reaktioner till “Hallå bokbranschen, är ni där?”

  1. Tycker mig ändå ana en viss oro för e-boken. Alltså, det har ju surrats om den sedan i våras men då lugnade sig alla eftersom det bara var några läsplattor som såldes och de var inte så bra och alla tänkte ”skönt, nu dröjer det några år till” och alla återgick till pappersböckerna.
    Men lite oroande signaler från USA, som exempelvis att Stieg Larsson sålde en miljon ex som e-bok och att Nicolas Negroponte gav pappersboken 5 år till har nu börjat strömma in. Och bokhandlare och förläggare börjar nu undra om det kanske ändå är så att e-boken kommer. I höst? I vinter? Nästa vår? Nästa sommar?
    Hur går det då för bokhandlarna (de fysiska)? Och alla distributörer? Kommer pocketböckerna eller de inbundna att dödas först av e-boken?
    Jo, jag anar en oro. Och att många hoppas att det dröjer flera år innan e-boken är här. På riktigt. I var mans hand.
    Eftersom jag själv sålt 95 procent av min upplaga som pappersbok och precis tryckt en massa pocketböcker och ska trycka en upplaga av min andra bok känner jag också denna oro. Hur länge till ska jag trycka böcker på papper?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.