Google Ebooks är här. Typ.

Så kom den då till sist, Googles e-boksbutik, finurligt kallad Google Ebooks.

Eller ja, kom och kom. Den lanseras i USA nu i alla fall, resten av världen ska rullas ut nästa år. I nuläget verkar det inte ens gå att surfa runt i butiken från Europa, något som irriterar mig. Jag vill gärna åtminstone kunna se vad jag missar.

Hur som helst. Google påstår att det nu äntligen kommer en e-boksbutik som är ”öppen”. Tja, det innebär inget mer än att du kan använda den på ett stort antal enheter, böckerna som du köper är självklart kopieringsskyddade med Adobes väldigt låsta teknik. Här har svenska Elib lyckats dra marknaden bra mycket längre, i och med att de flesta e-böcker som säljs här bara ges en vattenstämpel, men i övrigt är öppna på riktigt.

Två saker som jag gillar rent spontant är att man inte behöver en särskild app i sin mobil för att läsa böckerna, utan det går lika bra att använda webbläsaren, samt tanken om synkning. Eftersom all info om din läsning synkas mot ditt Googlekonto i molnet, ska Google Ebooks hela tiden kunna hålla koll på var i läsningen du befinner dig. Om du läser några sidor på morgonen på din läsplatta, och sedan fortsätter på mobilen på väg till jobbet, så ska Google Ebooks automatiskt veta var i handlingen du befinner dig. Enligt ett första test hos Techchrunch funkar det här än så länge bara ungefär hälften av gångerna dock, men det är väl förhoppningsvis bara barnsjukdomar. Nu väntar vi bara på att den här synkningen också ska inbegripa ljudböcker, så att jag kan återuppta ”läsningen” genom att lyssna när jag sticker ut och springer också (jag anmälde mig till lotteriet för att springa 2011 års upplaga av New York Marathon i går).

En annan grej som verkar en smula konstigt är att om jag förstår det hela rätt, så får du om du är ett stort förlag behålla 70 procent av försäljningspriset för egen del, och Google plockar 30 procent (välkänd gammal modell från iTunes). Men är du en mindre spelare, säg egenutgivare, så får du bara behålla 52 procent av försäljningspriset.

Slå på de små bara, gör det.