Drömmen om det lätta datorlivet

Jag drömmer alltjämt om ett lättare datorliv.

Minnesgoda läsare kommer ihåg mitt test av externa tangentbord till iPad för två år sedan, då jag med hjälp av lite sifferexercis lyckades få ner den teoretiska vikten av min datorutrustning till 940 gram, i form av en iPad 2 och det externa tangentbordet Logitech Ultrathin Cover.

Mycket har hänt sedan dess. I fjol kom den kraftigt viktbantade iPad Air, och i onsdags kväll presenterades den ytterligare avskalade iPad Air 2. Vikten är nu nere i 444 gram för modellen med sim-kort, och då den senaste upplagan av Logitechs Ultrathin Cover väger 322 gram landar kalaset på en totalvikt på 766 gram. Det är mer än tre hekto mindre än de 1080 gram som den nu fyra år gamla Macbook Air jag skriver det här på klockar in på.

766 gram. Jag skulle ljuga om jag påstod att det inte vattnas i munnen på mig när jag tänker på det. Lägg därefter till en detalj som ofta glöms bort i beräkningen men som i regel också följer med i väskan – laddaren. En iPad/iPhone-laddare väger blott 18 gram, och en Macbook Air-laddare i sammanhanget närmast monstruösa 522 gram. Då pratar vi plötsligt totalvikt på 784 kontra 1602 gram.

Det är en skillnad som märks även för den som inte lider av en lätt störning.

Frågan är dock om jag är redo att slå till. De men jag angav för två år sedan gäller ännu, en iPad kan rimligen inte ersätta mina datorbehov fullt ut nu heller.

Men jag är förbaskat sugen på att försöka.

——

UPPDATERING 19/10: Jag tyckte att det lät mycket när jag skrev om vikten på datorns laddklump – att den skulle väga mer än ett halvkilo. Apple uppgav själv inte siffror på laddarnas vikt någonstans, men däremot fanns uppgiften om 522 respektive 18 gram på Amazons produktsidor. Men dessa visade sig vara FEL FEL FEL. När jag nu åter är i Sverige och har tillgång till en brevvåg kontrollvägde jag nu på morgonen båda prylarna, och verkligheten såg rejält annorlunda ut. Laddklumpen till min elvatums Macbook Air väger (inklusive den kortare sladden) 243 gram, och en iPhone/iPad-laddare med lightningsladd väger 42 gram.

Så:

iPad Air 2 + laddare + Logitech Ultrathin Cover = 808 gram

11 tums Macbook Air 11 + laddare = 1323 gram

Det rör sig alltså inte om någon dubblering i vikt, men ändock drygt ett halvkilo.

3 reaktioner till “Drömmen om det lätta datorlivet”

  1. Det där är intressant – min syrra frågade mig om jag trodde att en Surface Pro 3 skulle funka som arbetsdator åt henne, och också funka som en bra surfplatta, och jag tvekade, för jag tycker att det är skillnad på en surfplatta och en dator. Snart kanske inte ur ett tekniskt perspektiv, men syftet med den? På min iPad finns ingenting jobbrelaterat alls, utan det är bara en sorts avkopplingsmaskin, medans en laptop kan innehålla jobbmail, jobbdokument, källkod etc…

  2. Surface Pro 3 har ju dock fördelen att den ÄR en riktig dator så till vida att den kör en desktopvariant av Windows och du kan koppla in mus och grejer, så du kan ju använda den i princip precis som en laptop (däremot är den väl kanske inte helt hundra som surfplatta eftersom den är rätt stor och tung). Att jobba med en iPad som ”riktig” dator leder ju alltid till någon form av kompromiss när man arbetar på den. Jag använder såväl min iphone som min ipad som arbetsmaskiner till viss del då alla mina viktigaste arbetsredskap – mejl, rss-läsare, dokumentmapp samt Evernote – synkar till samtliga enheter, men visst går det fortare att jobba när jag sitter framför datorn.

Kommentarer är stängda.