Bokenkät (1)

Likt så många andra tar även jag och kidnappar Mats Strandbergs bokenkät och gör ett eget litet fylleri. Och eftersom jag som vanligt vill vara lite speciell delar jag upp mina svar i två delar:

1. Vilken bok läste du senast?
foer.jpgSenast utlästa bok var Jonathan Safran Foers ”Extremt högt och otroligt nära”, som jag måste säga att jag tyckte otroligt mycket om. Åh vad jag önskar att jag någon gång kommer att skriva en lika söt, fyndig, spretig och allmänt översmart historia. Utöver den har jag en hög outlästa böcker som ligger och väntar, och som väl lär bli fortsatt liggande om jag känner mig själv rätt.

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
ajvide.jpgJag började på Jens Lapidus ”Aldrig fucka upp” för ett par dagar sedan, och den lär nog få följa med till Belgrad för jag har bara hunnit en femtedel ännu. Den känns … tja, som ett lite mer ambitiöst projekt hittills tycker jag så till vida att den inte är riktigt lika publikfriande och spektakulär som ”Snabba cash”, men ska man tro recensionerna så pyser den ju ihop framåt slutet. Det känns ju lite trist att behöva se fram emot. Vad jag däremot ser fram emot är att läsa John Ajvide Lindqvists nya roman ”Människohamn”, som förhoppningsvis ligger och väntar på mig inne på jobbet i dag och som i sånt fall också ska få åka till Serbien.

3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Jag gjorde ju en rätt så noggrann kontroll av det där för snart två år sedan, där jag kom fram till att min könsfördelning var förfärande sned med manlig övervikt bland bokryggarna. Jag har mig veterligen läst mestadels kvinnliga författare de senaste två åren, men eftersom jag hittills i den här enkäten nämnt fyra romaner, och de alla är skrivna av män, kan man ju ifrågasätta sanningshalten i det påståendet.

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker “nu har jag kommit en fjärdedel”, “en tredjedel”, “hurra! hälften!” och så vidare?
Ja. Jag är likadan när jag kollar på tv eller film. Det har inget att göra med om jag tycker att det är bra eller dåligt, utan mer om att jag vill ha koll på situationen tror jag. Jag är överhuvudtaget extremt dålig på att bli uppslukad av saker och glömma bort tiden och jag tror alltid att människor som blir okontaktbara när de läser en bok eller ser en film fejkar.

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Exempelvis omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar och så vidare?
En del som jag läser är ju ”pliktböcker”, såna som vi ska göra jobb på, men i övrigt så tror jag nog att jag påverkas rätt mycket av recensioner och tips av olika slag när jag väljer vad jag ska läsa. Mest recensioner och artiklar, tror jag generellt.

2 reaktioner till “Bokenkät (1)”

Kommentarer är stängda.