Webben är det nya svarta på internet

Jag har installerat ett litet program kallat Dropbox som innebär att allt jag lägger i en särskild mapp ständigt synkas mot nätet och andra datorer där jag har programmet installerat. Filerna sparas fortfarande lokalt på min dator, men så fort en sparad förändring skett i filen och jag är uppkopplad mot nätet, så synkas den, det hela går väldigt snabbt och smidigt. Det här innebär att jag inte längre behöver bry mig om att ta med mig datorn vart jag än går, bara det finns internet så kommer jag åt filen, det går alltså även att plocka ner den från deras webbtjänst om jag så önskar.

Du sköna nya molnvärld, allt som är jag sparat där ute på internet, lätt att komma åt varthelst jag må vandra. Jag gillar tanken.

Men. För det finns så klart ett sådant.

Tidigare har jag varit manisk i mitt backupliv. Jag har sparat dokument, mejl, bilder, webbsidor, databaser, musik och fan och hans moster gång på gång på gång på skivor och ipodar och hårddiskar och det har skapat en möjligen falsk trygghet men ändå en trygghet. Nu ska det finnas i molnet, där ute, någon annanstans jag vet inte riktigt vart men någonstans på något sätt. Det gör mig orolig för jag tycker om att veta att det som är viktigt ligger placerat i en låda eller mapp eller ja, en fysisk plats på något sätt.

Klart jag kan fortsätta med det. Jo. Det kan jag. Men jag gör det ju inte för jag är lat när tillfälle ges och molnet ska ju sköta allt åt mig nu, jag omfamnar det nya, har övergett mitt mejlprogram och låter Gmail sköta rubbet jag har ju till och med installerat ninjatema, webben är det nya svarta på internet. Jag gillar det. Litar på det. Lägger utan tvekan mitt liv i deras – vilka de nu må vara – händer.

Väl?

——

Och på tal om internet: Ni har väl inte missat att även DJtv #4 finns på Youtube? Värsta bästa grejen säger jag.

2 reaktioner till “Webben är det nya svarta på internet”

  1. Dropbox verkar ju jättesmidigt. Fick mig att tänka på det där israelisk-palestinka samarbetet som heter Ghost där de bygger en virtuell dator som bara finns online. Öppnar man browsern ser den ut som en desktop. Man kan nå ”sin” virutella dator från vilken dator som helt och behöver inte nojja om hårdvaran lägger av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *