Tilbaka till bruksorten

Sandviken. Jag kan inte riktigt släppa det. Och det blir bara värre med tiden. Det är konstigt hur det förflutna tränger sig på, hur trakter man aldrig riktigt reflekterade över när de var aktuella växer i betydelse trots att man nästan aldrig beträder dem.

I går strax före hemgång hade jag det långsamt på jobbet och kollade runt lite i Google Analytics och kom via lite omvägar fram till det här. Sandvikens folkbibliotek (blogg här), Sveriges Radio Gävleborg, Bibliotekets vänner och Sandvikens tryckeri arrangerar just nu skrivartävlingen Avtryck, öppna för alla som är boende i kommunen eller har en anknytning till trakten.  Max tio A4-sidor, dubbelt radavstånd, enda textkravet är att en av de platser som står med i tävlingsreglerna ingår i handlingen, inskickad senast den 31 december. Därefter klart.

Och jag mindes mina egna första litterära steg. Novelltävlingen som Arbetarbladet arrangerade som jag vann som 17-åring och tidigare beskrivit i bloggen både här och där, där publicering, 1000 kronor och flera veckors skam för att jag skrivit om kärlek publikt var priset jag fick (betala).

17 år. Halva mitt liv. Jösses. Tiden går, tankarna består.

Hur som helst – se nu inte mina nervösa jantelagstonårerier som ett hinder i författarbanan. Tävla vetja!

——

Och på tal om Sandviken så har DN intervjuat Anna Jörgensdotter om hennes nya Sandvikenroman ”Bergets döttrar” i dag, på plats i bruksortens hjärta. Jag tror faktiskt, utan att ännu hunnit läsa boken – hoppas dock kunna börja göra det senare i dag – att det ligger en Augustnominering och väntar på henne för den. En bred berättelse, en anrik berättartradition, hennes tredje roman, en rejält spänd båge som inte verkar brista – ja, jag tror banne mig det.

2 reaktioner till “Tilbaka till bruksorten”

  1. Hej och tack för en bra blogg. Läser den sedan ett halvår men har inte kommit mig för att kommentera tidigare. Jag tänkte att du har möjlighet att hjälpa mig med en fråga, med ditt intresse för e-böcker och dess utveckling. Jag har en iphone med Stanza installerat och skulle gärna vilja få tag i svensk litteratur till den, vet du vart detta är möjligt? Både biblioteken och bokus verkar använda format som inte är kompatibla.

  2. Hej! Roligt att du gillar bloggen.

    Tyvärr är det rätt svårt att i dagsläget hitta böcker på svenska som går att få in i iPhonen. Jag har hört ryktas att det är ändring på gång, men vet inte mer än så. Det som går att få tag på än så länge är ett fåtal klassiker som inte längre är upphovsrättsskyddade. Om du går in på menyn ”Kataloger online” i Stanza hittar du katalogen Project Gutenberg, där finns några svenska romaner från tidigt 1900-tal. Men förutom det vet jag faktiskt inte hur man hittar svenska titlar. Tips mottages tacksamt.

Kommentarer är stängda.