Terroristmisstänkt

Alltså, är det någon som förstår det här med Schengen?

Sitter på Arlanda, väntar på att få gå ombord på planet mot Berlin. Under min korta promenad från Arlanda Express till gate 65, där jag nu befinner mig, har jag hittills behövt visa mitt pass två gånger, dels när jag checkade in mitt bagage och dels vid säkerhetskontrollen. Var det inte meningen att man skulle slippa passet vid resor inom EU?

För övrigt blev den kaviartub jag köpt med till Tyskland till en av Gunnars vänner just terroristklassad. Jag hade dumt nog placerat den i handbagaget, eftersom jag var lite osugen på kaviarläckage bland mina underkläder. Den här vätskan måste jag beslagta, sa säkerhetskontrollanten och slängde den potentiella bomben i en vanlig papperskorg.

Så nu sitter jag här med en nyinköpt kaviartub, inköpt i en butik sisådär sju meter från nyss nämnda soptunna, men inhandlad innanför säkerhetskontrollen, vilket tydligen är helt i sin ordning. Tack för det, 11 september.

Vi ses i Berlin.

7 reaktioner till “Terroristmisstänkt”

 1. A men grejen är ju att man ska slippa passet, men man slipper ju fortfarande inte att fotolegitimera sig. Det funkar med körkortet! Fast i Spanien tittade de på mig som om jag var värsta rese-retardet när jag viftade med mitt svenska körkort. Så jag har alltid med mig passet, omutifall. Och så är vi tillbaka på ”GÅ”…

 2. Fast det där verkar inte stämma riktigt. En kille på planet som jag var löst bekant med blev nämligen tvungen att köpa ett nödpass för 1000 kronor nu på förmiddagen innan vi skulle gå på. Körkort funkade inte alls. Det ligger en passhund begraven här!

  Och Peter sa just att det tydligen beror på vilket flygbolag man åker med, vissa accepterar körkort som legitimation, men andra kräver pass. Det är en fantastisk värld det här.

 3. Nix, det som behövs är en id-handling där nationalitet framgår, och det gör den inte på svenska id- och körkort.

  Där har vi passhunden. Inte att förväxla med rondell dito.

 4. Jag har rest med bara körkortet. Till Spanien. Då flög jag med… Iberia tror jag. Och när jag pluggade i Belfast bodde jag granne med Barbara från München, och hon ägde inte ens nåt pass! Passhund indeed. KArin: menar du att på svenska körkort framgår nationaliteten på själva körkortet, men inte på personen som finns avbildad på det?

  Jag tror på förklaringen att olika flygbolag sporadiskt gör olika, och att Sverige inte är det avancerade i-land man tror utan en korrumperad öststatsbyråkrati.

  ”No! You need passport! Go buy passport! He sell passport! 1000 kronor, pay him cash! Go now!”

 5. så här skriver ryanair om körkort: ”A valid driving licence with photo is ONLY acceptable photo ID for travel on domestic flights within the UK and domestic flights within the Republic of Ireland.”

 6. För att slippa passet behöver man ett så kallat nationellt id-kort (hur tänkte de där?), som ofta kallas eu-legitimation, men i själva verket bara är ett schengen-leg. Kostar 400 pix hos polisen.

Kommentarer är stängda.