Jag kan tydligen snart komma att bli laglig

När det är dags att avbilda något som snart ska bli lagligt – who you gonna call? – jo Daniel!

För vem får sedan i går kväll – och fortfarande nu på morgonen – på Aftonbladets etta illustrera den nedladdande svensken till en artikel med Pirate Bay-koppling, om inte undertecknad? Det var inget jag bad om, men vad fasiken, som den linslus jag är kan jag inte göra annat än tacka och ta emot.

snartlaglig.jpg

Den där bilden brukar poppa upp ibland i olika sammanhang. Den togs till ett test av minidiscspelare som TT Spektras featureavdelning hade gjort, där jag agerade modell. I enlighet med vårt avtal med Scanpix, eller Pressens Bild som de hette då, hamnade den (tillsammans med några andra men det är nästan alltid den här som används) snart i deras arkiv och blev allmängods för den svenska pressen. Självklart står det ingenstans att det är jag på bilden, den agerar genrebild med bildtexten en man med hörlurar lyssnar på musik i en MD-spelare. Den har fått symbolisera allt möjligt genom åren, men främst nedladdning tror jag. Konstigast var nog när den i Arbetarbladet, tidningen jag vuxit upp med och en gång vunnit en novelltävling i, fick symbolisera en TT-notis om en MTV-gala. Det underliga var att jag hade skrivit den anonyma notisen, och när Arbetarbladet fick för sig att bildsätta den, letade de i Pressens Bilds arkiv och hittade en anonym bild på mig som de kopplade ihop den med. Medievärlden är liten ibland.

Vem roboten till höger i bild är vet jag dock inte, i trädgården bakom Pressens Hus på Kungsholmen där bilden togs för snart fyra år sedan var han inte med. Vad tänker Aftonbladet att den ska symbolisera? Nedladdning? Internet? Pirate Bay? Frågan lär förbli obesvarad, men snart kan även Herr Robot bli laglig, den saken är klar.

Många journalister skyr att ställa upp på såna här grejer som pesten, man har som sagt ingen kontroll över var de dyker upp. En av mina kollegor medverkade en gång som modell för en artikel om farorna med att köra bil när man är trött, han sitter helt enkelt och sover framför ratten på bilden. Den dyker ibland upp för att bildsätta artiklar om promillegränser och alkolås i bilar – han ser nämligen stupfull ut på bilden, en fyllo som somnat bakom ratten. Vi skrattar rått varenda gång.

3 reaktioner till “Jag kan tydligen snart komma att bli laglig”

  1. (förlåt, men ser man noga kan man se att herr robot bara är en illusion av en flagga med band och benknotor under, ya.)

Kommentarer är stängda.