En tanke slog mig i går, varifrån den kom vet jag inte men jag läste väl något som anknöt till ämnet, det sker ju nästan dagligen. Det jag tänkte var att om det nu är så att dagens yngre generation totalt ändrat uppfattning om det här med moral och upphovsrätt och istället laddar ner musik och film gratis från Pirate Bay dagarna i ända och därmed undanhåller en massa pengar från främst skivbranschen – innebär det att landets konsumenter har fått mycket bättre ekonomi? Om pengarna som tidigare pumpades in i skivbranschen inte längre gör det, vart tar de vägen? Vilken typ av annan konsumtion har ökat? För inte sitter väl kidsen runtom i landet och sparar i ladorna?
Jag minns att jag hade den här diskussionen för flera år sedan på jobbet, i samband med att nedladdningen blev officiellt olaglig har jag för mig, och att vi pratade om att någon borde kolla på det, se vart pengarna i sånt fall tar vägen. Sedan hände väl något, en artist släppte oväntat en skiva eller någon vann ett pris eller en författare gick och dog, och saken sköts åt sidan och föll sedermera i glömska. För någon artikel i ämnet skrev vi i alla fall aldrig har jag för mig. Kanske har någon annan gjort det någon annanstans, men jag minns inte att jag sett det.
Min egen hypotes har alltid varit att det egentligen inte är nedladdningen i sig som är grundproblemet för skivbranschen, utan istället faktumet att teknikutvecklingen inom andra närliggande branscher medfört att pengar som tidigare konsumerades på att köpa cd-skivor i dag delvis läggs på annat – exempelvis dvd-filmer och datorspel. Särskilt dvd-spelarens intåg under varje familjs tv-apparat tror jag har ändrat befolkningens köpmönster, ”alla” har i någon mån alltid köpt musik men före dvd:n var det främst nördar som samlade filmer. I dag har dock varannan medelsvensson några ”Vänner”-boxar, ”Sagan om ringen”-trilogin, ”Gladiator” och ”Nyckeln till frihet” i sitt privata filmbibliotek, dvd-filmer som köpts för pengar, pengar som tagits någonstans ifrån. Var? Tja, summan av lasterna sägs ju vara konstant och kontot för månatlig nöjeskonsumtion likaså antar jag, så något annat har fått stryka på foten.
Även datorspel och de hundratusentals spelkonsoler som står i svenska hem kostar pengar att underhålla. Ett nytt spel till X-box 360 och PS3 kostar oftast över 600 kronor. Varifrån tas pengarna? Troligen från skivbranschen.
För det laddas ju ner, det går inte att komma ifrån. Och visst tar säkert andra branscher stryk av beteendet också, men filmfiler är mycket större, de är lite bökigare att hantera och när det gäller piratade spel krävs därtill ofta att man måste få sin konsol ”moddad” för att det ska funka, plus att det blir krångligt när man ska spela online, vilket allt fler gör.
Summa summarum – det som är enklast att tillförskaffa sig på annat sätt är det som först får stryka på konsumtionsfoten. Och musik, med lätthanterliga små filer som ändå bara ska lyssnas på i en ipod är det logiska valet.