Saker man kan göra (1)

Saker man kan göra när man inte orkar göra det man bör göra (det vill säga skriva kalasbra manus):

Fundera över det här med landskap.

För det leder tanken vidare. De flesta svenskar identifierar sig med ett landskap, trots att dessa inte fyller någon som helst samhällelig funktion. Hur länge jag än bor i Stockholm lär jag i grund och botten alltid fortsätta betrakta mig själv som gästrike. Jag kommer ju från Gästrikland. Ingen vettig människa säger ju att de kommer från Gävleborgs län, trots att det är länen som har all form av formell betydelse ända sedan 1600-talet. Enligt Wikipedia så är landskapens enda officiella funktion att vara föremål för hertigtitlar inom Sveriges kungahus, vilket ju känns rätt … meningslöst. Men ändå. Jag gillar landskap, och kommer troligen i hela mitt liv att kunna rabbla alla 25 i sömnen med rätt placering om jag nu av någon anledning skulle få för mig det.

200px-Tjädertupp_och_tjäderhöna,_Iduns_kokbok.jpgMen det skulle ju leda tanken vidare, skrev jag tidigare. Jo, just det, och det är nu det blir lite nördigt. För det var när jag pratade med pappa om landskapsdjur i går som förvirringen slog till. Han trodde att Gästriklands landskapsdjur var älg, eftersom det är en älg på Gästriklands landskapsvapen. Nja, det är väl tjäder, sa jag eftersom jag drog mig till minnes att Gefle Dagblads väderruta på ettan alltid kallats Tjäderväder och tog Wikipedia till hjälp. Och mycket riktigt, tjädern är Gästriklands landskapsdjur men pappa hade också rätt i att det är en älg på landskapsvapnet. Men det är tydligen Jämtland som trots detta har älgen som djur. Närke ståtar för övrigt med hasselmusen som djur, vilket man ju kan reta örebroare för resten av livet om man är på det humöret.

Hur som helst, jag började rota vidare i det här, för det visade sig snart att det någonstans på 80- och 90-talen gått lite överstyr med tilldelandet av landskapsprylar. Visste ni att alla Sveriges 25 landskap har landskapsdjur, landskapsvapen, landskapsblommor, landskapssvampar, landskapsfiskar, landskapsflaggor, landskapsstenar, landskapsfåglar, landskapsinsekter, landskapsmossor, landskapsäpplen, landskapsgrundämnen, landskapsstjärnor och landskapsstjärnbilder? Uppenbarligen bör jag som gästrike således känna ett särskilt släktskap med inte bara tjädern utan även liljekonvalj, fjällig taggsvamp, strömming, gävlesandsten, storlom, hagtornsfjäril, palmmossa, Malmbergs gylling, krom, Alpheratz samt Andromeda – plus ett par olika flaggor.

Krom – ja jag säger då det.