Morotskakan, ölen och jag

Efter kvällsbestyren gick jag till Tranan och hängde med Josefine i går kväll, hon fick berätta allt om sina New York-äventyr varvid vi övergick till att diskutera alkoholpolitik. Eller mer specifikt varför det i Sverige – åtminstone i Stockholm – är näst intill omöjligt att hitta en bar som även fungerar som ett fik och tvärtom. Eller som Josefine uttryckte det – ett ställe där man utan att känna sig som ett freak kan beställa en morotskaka och en latte samtidigt som ens kompis dricker en öl klockan sex på kvällen.

Och det är verkligen så gott som omöjligt. Varför finns det inga ställen där man kan dricka en öl och bara köpa en foccacia till den, eller börja med en kaffe och därefter beställa ett glas vin? Kravet om matservering för att få utskänkningstillstånd borde ju inte vara ett problem, de flesta fik serverar ju även varm mat och inte bara kakor och bullar. Vari ligger problemet?

Missförstå mig inte, det är klart att man kan köpa kaffe och fortsätta med vin även på ett ställe som Tranan (morotskakan går de dock bet på), men det känns helt enkelt inte naturligt. Nej, i Sverige fikar man i en lokal – på dagtid! – och sedan super man i en annan – på kvällstid! Och det känns så … kontraproduktivt eftersom jag har väldigt svårt att se att det skulle medföra mindre förbrukning av alkohol, vilket jag utgår från är orsaken till uppdelningen. För tvingas man till en bar för att dricka sin sprit, vars enda mål är att just fylla sin publik med alkohol, hetsas man ju till drickande på ett annat sätt än i en fikamiljö. Där skulle, inbillar jag mig, intagandet av en öl inte kännas som ett obligatoriskt förstasteg mot fylledimman och rallarsvingar vid korvmojjen framåt nattkröken, utan istället kunna ses som ett rätt avslappnat och fint sätt att umgås ett tag efter att man ätit sin morotskaka.

Eller så är jag bara naiv, lätt lucialiberal och möjligen en smula blind. Finns de här ställena redan?

4 reaktioner till “Morotskakan, ölen och jag”

  1. Jag kan inte heller komma på nåt sånt ställe, och instämmer i din saknad. Jävla muppstad.

  2. Ah, jag ska genast promenera dit med raska steg. Eller ja, åtminstone inom en timme. Fler förslag mottages tacksamt. Fick ett tips om Babylon på sommaren, men dit är det ju ett tag kvar.

Kommentarer är stängda.