Min sommar i litteraturens värld

I väntan på egna infall snor jag en enkät från Bokhora och plitar i egna svar:

1. Bäst i sommar?

Sofi Oksanens ”Utrensning”. En fascinerande roman om en tid som ligger så nära både i tid och rum, men ändå känns så overkligt långt borta.

2. Sämst i sommar?

Jag börjar, liksom Johanna, tröttna rejält på Mons Kallentofts pratande döda. Vad som kändes som ett roligt grepp i deckardebuten börjar kännas rejält slitet och trött i bok nummer fyra. Eftersom jag dessutom gjort det till en vana att lyssna mig igenom den svenska deckarfloden under mina promenader, går det heller inte att skumma förbi de vattentrampande partierna. I Kallentofts senaste Malin Fors-deckare ”Vårlik”, där två mördade sexåringars tankar framförs på högtravande vuxenspråk av Torsten Wahlunds tordönsstämma, blir det bara komiskt.

3. Vad har du helst läst på stranden?

Jag är ingen strandperson, mitt badande har förutom ett par simpass på Eriksdalsbadets utomhusbassäng inskränkt sig till två korta dopp under Ålandssemestern. Men på verandan till stugan på Åland, vilket väl är det närmaste den form av läsning som stranden inbjuder till, läste jag först ut Carsten Jensens ”Sista resan” och påbörjade Oksanens ”Utrensning”.

4. Var har du läst mest?

Under mina promenader med Tage i vagnen, eller till och från jobbet. Okej, att lyssna på ljudböcker är väl inte riktigt att läsa, men jag plöjer en hel del på det sättet. Dels har jag ett månadsabonnemang hos amerikanska Audible, där två av årets bästa lyssningar varit ”The second coming of Steve Jobs” av Alan Deutschmann, och Richard Yates ”Easter Parade”, och dels har jag även börjat abonnera på svenska Storytels streamingtjänst, där jag ännu uteslutande bara lyssnat på svenska deckare, som Carin Gerhardsens hittills tre delar i ”Hammarby-serien”, Kallentofts ”Vårlik” och nu nya Keplerdeckaren ”Paganinikontraktet”.

5. Har du haft något läsprojekt under sommaren som du lyckats eller misslyckats med?

Hade tänkt att jag skulle hinna med Jan Guillous ”Ordets makt och vanmakt” innan sommarens slut. Officiellt är väl visserligen inte sommaren över, även om det ser dystert ut utanför fönstret i dag, men jag har ännu bara hunnit en tredjedel. Men jag gillar den verkligen. Fascinerande människa, Jan Guillou. Synd bara att han skrivit sådana huvudlöst onyanserade krönikör i nedladdningsdebatten på senare år.

6. Nämn en ny bok som du har köpt i sommar!

Har inte köpt mer än de böcker jag nämnt här ovan, men en bok jag verkligen önskar att jag hade införskaffat redan var det bisarrt massiva verk om Berlin jag stod och fingrade på på Stockhome på Kungsgatan tidigare i somras. En coffeetable-bok modell grotesco, som gick loss på 600 kronor med fantastiska bilder på den tyska huvudstadens utveckling och stundtals avveckling under 1900-talet. När boendet i Berlin är ordnat så unnar jag mig den, tänkte jag vid tillfället. Kanske dags att gå och göra slag i saken med andra ord. Tyvärr minns jag inte exakt vad den hette, så jag får hoppas att den finns kvar.

7. Vad ser du fram emot att läsa i höst?

Framförallt ser jag fram emot att läsa i höst. Tage har tagit så mycket tid under våren att läsning är en av de sysslor som fått stryka på foten. Men likt Jessica som jag snodde den här enkäten ifrån är jag nyfiken på Therese Bohmans debut ”Den drunknade”, eftersom jag är väldigt förtjust i hennes blogg och hoppas att den känsla hon förmedlar där följer med in i romanvärlden.

En kommentar till “Min sommar i litteraturens värld”

  1. Det här är en trevlig enkät, det är lika trevligt att läsa människors svar varje gång! Läser faktiskt ”Den drunknade” som bäst och den verkar väldigt bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.