Lite om det här med Netflix

Netflix kommer till Sverige innan årets slut, meddelades i morse. Finemang, video on demand-marknaden kan minst sagt behöva lite konkurrens i Sverige. Någon helt enkel resa för Netflix blir det dock inte, de som tror att det är en guldgruva för att se exempelvis färska tv-avsnitt torde snabbt bli besvikna, det svenska utbudet lär av rättighetsskäl knappast hålla USA-nivå, och även i USA är det så att Netflix i regel får säsonger av serier först när de har sänts färdigt. När det gäller tv är det alltså först och främst en kolla ikapp serierna jag missat-tjänst, inte en se tisdagens avsnitt av ”Modern family” på onsdagen-tjänst.

När det gäller filmer har de avtal med de flesta större distributionsbolagen, men även där gäller i regel att Netflix kommer först som fönster nummer tre, efter bio- samt dvd-releaser. Ska även bli spännande att se vilka avtal de lyckas få till med svenska distributörer, film- och tv-världen är ju inte bara Hollywood, även om det är lätt att inbilla sig det.

Ett av de stora problemen för Netflix just nu stavas dock HBO, som meddelat att de inte tänker släppa sina serier till dem, eftersom de ser dem som en ren konkurrent. HBO har en egen vod-tjänst kallad HBO Go, som dock kräver att man redan har ett tv-abonnemang hos HBO, vilket gör tjänsten väldigt rumphuggen. Men summa summarum – räkna inte med att kunna se ”Game of thrones”, ”True blood” eller ”The newsroom” via Netflix inom överskådlig framtid. Att inte ha serier från mest kreddiga tv-kanalen av dem alla i sitt utbud är så klart ett rejält avbräck. Värt att notera är dock att det inte bara är gentemot Netflix HBO är svala, de har på sistone inte heller släppt nya avsnitt av sina serier till iTunes.

Men med det sagt, visst är det spännande att de anser Norden minus Island vara en viktig marknad att satsa på, Netflix enda tidigare lanseringar i Europa har skett på de brittiska öarna. Jag har själv sedan en tid ett amerikanskt Netflix-abonnemang hjälpt av dns-tjänsten Unblock Us, men kommer tveklöst att kolla in även det svenska abonnemanget när det släpps.

Tillägg: En viktig grej att notera är ju att tjänster som Netflix även börjar fungera som ett producerande tv-bolag. Netflix har ju redan lanserat den egna serien ”Lilyhammer” med Steve van Zandt i huvudrollen, som utspelas i Norge (och var en samproduktion med NRK), och de står även bakom den nya säsongen av ”Arrested development”, som just nu håller på att spelas in. Bara att få tillgång till det sistnämnda först av alla är ju värt abonnemangskostnaden.

10 reaktioner till “Lite om det här med Netflix”

 1. Äsch jag tycker vi ska välja att se glaset halvfullt! Okej, det blir ingen HBO-bonanza men det är ju ändå nåt litet slags segersteg på vägen mot ett ännu rikare utbud av laglig digital film- och tv-konsumtion.

  Jag själv tar personligen ett glädjeskutt eftersom Netflix finns som app i min WDTV Live-box. Jag har tidigare endast kunnat klicka på appen och mötas av ett förtretligt ”HAA HAA trodde du att det här skulle funka i Sverige eller?!”, men nu kanske det alltså blir ändring på det. Jubi!

 2. Ja men jag tycker att det är bra! Och jag tycker att glaset är halvfullt. Jag vill bara inte att folk ska tro att de kommer att kunna börja se dygnsgamla avsnitt av USA-serier legalt.

  Om du skaffar konto hos Unblock Us borde du kunna fixa det där redan i dag om du vill, utan några större problem.

 3. Nä sant, man får se det som ett delmål på vägen mot ”Allt åt alla”.

  Har alltid tänkt att tjänster som Unblock Us inte kan göra någon skillnad för WDTV Live, men… det kanske är fel. Den amerikanska upplagan av WDTV stoltserar ju inte bara med integrerad Netflix utan även Hulu… hmmmm…

 4. Fast ändå, lite tröttsamt att vi fortsätter att röra oss i en värld av olika konsumentgenererade loopar runt ”standardalternativen”.

  Låt mig betala för det jag vill ha, inte för det ni vill sälja, liksom.

 5. Jag kör också amerikanska Netflix sen en månad ungefär, på Apple TV, med Unblock US.
  Ganska stort utbud men ganska random. Inga direkta storfilmer, men mycket dokumentärer, en hel del noir, trash, kultfilmer. Oerhört mycket åttiotalsskräck vilket är mumma! Perfekt, som du säger, om man vill kolla ikapp på tex Louie eller Breaking Bad, men en väldans massa toppserier saknas (House, 24 etc). Väldigt mycket bra film men ändå en kuriosakanal. De måste ha ett riktigt fett utbud på film i början, annars kommer de att kännas som Voddler var i starten, bräddfylld med Tom Clancy-rullar från 1992, sånt som ligger i 3 för 99-backen på Willys.

  Trots det: pepp, såklart!

  1. Ja, det ska bli väldigt spännande att se vad de lyckas göra med utbudet. Jag menar, många är inte ens villiga att betala 99 kronor per månad för att få tillgång till ”all” musik, att betala något liknande för ett C- eller möjligen B-utbud av film och tv håller inte. Det måste bli bra för att få fart.

 6. Har också amerikanska Netflix sen lång tid tillbaks, kostar ju ca en hundralapp för block.us och netflix i månaden. tycker ni låter extremt gnälliga och bortskämda!!? det går ju ABSOLUT inte ens att jämföra med tramsvoddler med sitt statoil utbud på filmer.
  ”ganska random. Inga direkta storfilmer”??, är du galen? just nu ligger där Captain america,iron man 2 , Limitless,The fighter Rocky,Startrek,mission impossible,Drive,warrior,terminator,robocop,superman,starship troopers,vanilla sky,good will hunting,downfall,the piano,lost in translation, osv osv OSV!!!! herregud vilket jävla utbud de har,och detta är ju filmer de flesta redan sett det som är såå jäkla underbart fantastiskt är ju allt annat som plockas fram när de lär känna din smak.alla dokumentärer det är ju DOX kvalité på nästan allt där.Alla klassiker,Alla independent filmer som varken gått på bio här eller finns på den enda videoaffärskedjan i skåne,hemmakväll,jag kan hålla på länge och prata om resten men orkar inte.jämför med skräpet vi har nu med grabbstinna viasat sport porr action utan valmöjlighet och för 3 ggr mer pengar? ni låter som ni inte är säskilt intresserade av film utan bara vill det 738 avsnittet av House och how i met your mother.då kan jag rekommendera tv6/tv3 inkluderar dessutom en speakergubbe som sååå roligt mellan programmen.

 7. De som är först ut kommer nödvändigtvis inte vara bäst. Själv avvaktar jag. Netflix känns som en tjänst som kommer få jävligt feta licensproblem vad gäller serier. När Fox och de andra får fart på egna tjänster, likt HBO, kan utbudet tunnas ut rejält. Höjdargrej egentligen. Men som med allt annat lär det här skaka om nuvarande förutsättningar för produktionsbolag rejält. Är ni helvilda på att sitta framför dumburken och ägnar era liv åt TV kan det här säkert vara jättebra. Signa inte upp er på långtidsabonnemang bara. Det kan bita er i svansen.

  Jag, som knappt följer fler serier än Sons of Anarchy och Louie – nä fan, jag snor nog hellre skiten än så länge. Och inväntar en rejäl utvärdering i svensk media före jag signar upp mig. För ett fullständigt alternativ för film/serier likt Spotify är för musik tror jag absolut inte Netflix kommer bli. Inte när de själva producerar serier. Det är konkurrenter till de andra bolagen – därmed finns en ovilja redan från början från övriga TV-bolag. Så nja…

  1. HBO har ju redan meddelat att de inte tänker släppa några serier till Netflix, det gör de ju inte i USA heller. Och när det gäller abonnemang så har i alla fall Netflix omedelbar uppsägning, man sajnar inte upp sig för ett antal månader, det är bara att säga upp med omedelbar verkan så fort man tröttnat.

Kommentarer är stängda.