Lilla stegis och jag

Jag har blivit med stegräknare. Det känns ungefär lika tufft som att ha ett skinnfodral till mobilen i bältet, men när den väl sitter där i sitt clip, oj vad jag går.

Orsaken till den lilla tingestens närvaro vid min midja är att jag liksom rätt många andra på jobbet anmält oss till Korpens stegtävling, något sorts företagstjofräs med ett sorts folkhälsofrämjande syfte antar jag. Det ska promeneras under fem veckor från och med kommande onsdag, målet är 7000 steg per dag. I går lyckades jag dock, utan större förhävning, gå 13874 steg enligt den lilla prylen. Jag vet inte om det innebär att jag är manisk, en liten enerverande Duracellkanin i vardande, men hur som helst, stegräknaren är beroendeframkallande och det känns lite läskigt, som om jag gått med i en sekt. Med några enkla tryck kan jag kolla kaloriförbränning, promenerad sträcka, kilometertid och de senaste börskurserna. Det är en fantastisk liten sak.

Allt är dock inte frid och fröjd. För det första verkar inte mitt exemplar gå att stänga av. Jag är rädd att batteriet ska vara utsuget redan när tävlingen drar igång nästa vecka. Dessutom verkar avståndsbedömningen vara dåligt kalibrerad. När jag gick mellan Odenplan och Slussen i går morse angavs avståndet till 2,09 kilometer. Nu har jag visserligen inga bevis för saken, men nog är väl det avståndet lite större? Jag hade gissat på minst tre. Måste leta upp en bra karta och mäta. Jag försökte med Eniro och Hitta, men de kollar ju bara bilvägar när man vill kolla upp avstånd. Jag vill ha en funktion i deras karttjänster där man kan rita in egna sträckor och få avståndet presenterat på silverbricka. Varför har de inte fixat något sånt? Jag skulle använda den hela dagarna, skulle sitta och dra streck hit och dit och aldrig jobba eller skriva.

Kanske tar jag för långa steg. Lilla stegis är förinställd för 60-centimeterskliv, kanske är jag en sjumilaklivare och därför blir avstånden för korta. I foldern tipsas om att man ska mäta upp en tiometerssträcka och därefter räkna ut hur långa steg man tar. Men vadå mäta upp en sträcka, ska jag gå ut på gatan och börja mäta med ett måttband? Jag har ett rykte att tänka på.

Ovetskapen gnager i mig. Åh, ständigt denna oro.

——

Steg hittills i dag: 3681. Upptäckte just att grundinställningen i räknaren är att jag ska väga 45 kilo. Ho ho.

5 reaktioner till “Lilla stegis och jag”

  1. De är inte perfekta de där stegräknarna, men fungerar bäst om den sitter på höften när man går. Inte in mot magen, och inte i midjan, utan precis ovanför höftkulan.

  2. Och 60 cm är på tok för lite. Du har väl någon 100-meterssträcka i närheten du kan kontrollgå?

  3. Åh jag vill också ha en! Var skaffar man?? Tänk, en tekniksak som jag inte har…

    Förresten, verktyget du söker kallas i folkmun för Google Earth. För det är det det heter. Där kan man dra streck och få avstånd uppmätta (utöver det svindlande faktum att man kan se ALLA platser! Till och med Cook-öarna!).

  4. Ah, jag visste faktiskt inte att Google Earth hade denna eminenta funktion, obegripligt att inte Eniro och Hitta har den på sina karttjänster. Men med hjälp av GE har jag nu kollat och det visar sig att min ena promenadväg till jobbet (Norrtullsgatan-Drottninggatan-Västerlånggatan-Karl XII:s torg-Slussen) är 2950 meter lång, och den andra (Observatoriegatan-Upplandsgatan-Vasagatan-Vasabron-Stora Nygatan-Kornhamnstorg–Karl XII:s torg-Slussen) är 2990 meter. Aldrig i helvetet att jag tänker promenera den vägen igen!

  5. Där är 40 meter av ditt liv som du aldrig kommer få se igen… TUR att trolleri finns på riktigt och att Google kan filma HELA jorden.

Kommentarer är stängda.