Killar kontra tjejer på bio, Hemmafru och en gränsälv

Några fredagskortisar:

• Jag skrev en liten text häromkvällen till TVdags om den första trailern till kommande Frost 2, där jag i slutet påtalade den sjuka könsfördelningen inom barnfilmens värld (av totalt 19 aktuella barn/familjefilmer som listas på Filmstadens sajt i detta nu har 17 en kille som yttersta frontperson, medan 2 har en tjej). Texten har skapat lite Facebookdiskussioner här och där har jag sett. Bra det i alla fall, även om jag hellre sett att detta överhuvudtaget inte skulle ha behövt påtalas. Någon gång ska jag ta mig tid att fördjupa mig i det där ämnet.

Ser i Norrbottens-Kuriren att det nu är klart att Teg Publishings utmärkta podd Hemmafru med författaren Kristina Sandberg och konstnären Sven Teglund får en andra säsong under våren, avsnitten har spelats in under ett par intensiva dagar nu i början av februari. Jag är stolt Patreondonator till Hemmafru (och även till förlagets andra podd Norrlandspodden). Donera du också!

• I går körde jag omkring nere i trakterna kring Pajala och finska Kolari i researchsyfte. Ska inte säga mer än så ännu, men det ska nog kunna bli riktigt bra! En bild från gränsövergången vid Kolari kan jag väl dock i alla fall bjuda på.

Gränsen mellan Sverige-Finland över Muonioälven vid finska Kolari.

2 reaktioner till “Killar kontra tjejer på bio, Hemmafru och en gränsälv”

  1. Vilken märklig skylt: Muonionväylä betyder ju inte alls Muonioälven, utan Muonioleden. Undrar varför man har valt att skriva så?

    1. Väylä verkar vara det ord som används på meänkieli. Så här står det i alla fall på Wikipedia:

      Muonioälven ((finska: Muonionjoki); meänkieli: Muonionväylä) är Torne älvs största biflod. Alltsedan freden i Fredrikshamn 1809 utgör Muonioälven riksgräns mellan Sverige och Finland.

Kommentarer är stängda.