Jag behöver musikhjälp!

kvinnor.jpg

Jag har problem. Jag behöver ny skrivmusik.

Den bör vara sjungen på engelska om den innehåller sång eftersom jag tenderar att ha svårare att kunna släppa sångarens röst om det är på svenska – ja så det får vara så klart vara något annat språk också när jag tänker efter – och det bör vara musik som jag finner vara bra. Jag skriver inte bra till hiphop men i övrigt är jag öppen för det mesta inom rimlighetens kvalitetsgränser.

Var nu inte blyga utan kom med förslag. En doktrin jag brukar ha är att bra skrivmusik är detsamma som bra tågmusik. Vad som är bra tågmusik är dock upp till er att klura ut. Skärmdumpen ovan är tagen från Itunesspellistan som snurrat mest frekvent på sistone. Den är som ni ser rätt poppig av sig och inte alls särskilt tågig och ja det är kvinnor som sjunger på alla låtarna men låt inte det avskräcka er om ni är lagda åt något annat håll för det är jag också ibland åtminstone när det kommer till musik, jag har till och med vid ett tillfälle recenserat Black Sabbath i Globen – ja med Ozzy vid micken – för UNT, även om det bör ha varit … tja sisådär sju år sedan.

För övrigt har min ’nu är batteriet strax slut i ditt bluetoothtangentbord’-indikator i skärmens högra övre hörn snart blinkat i två dagar. Jag lever på lånad tid.

16 reaktioner till “Jag behöver musikhjälp!”

 1. Jag har lyssnat på Pink Floyd hela dagen efter att ha läst en artikel i Svenskan om att Eric Prydz remixat en av deras låtar. Kanske kan vara något?

 2. Kevin Rowland ”My Beauty” is the shit! Med den är det nog inte svårt att skriva om kärlek som på film.

 3. Tack tack för förslagen, Laleh har jag redan men där måste man filtrera bort låtarna hon sjunger på svenska. Keep em coming!

 4. Fick just tips om pandora.com för att hitta ny musik. Skriv in vad du har, få nya alternativ. (Enda minuset är att siten verkar lite trög, men det kanske är min uppkoppling.)

 5. Själv har jag skrivit till The Knife och Cat Power de senaste dagarna. Funkar strålande. Säkert också på tåg.

 6. Johanna: Ska kolla upp pandora.com!

  Emma: The Knife har jag en rätt fullständig katalog av, så de snurrar friskt mellan varven, dessutom var ju julversionen av Reindeer årets jullåt alla kategorier. Cat Power ska jag kolla upp.

 7. Explosions in the sky. The earth is not a cold dead place, heter skivan. Den är skönt sorglig, ingen sång, bara melodier som fingrarna kan omvandla till text på tangentbordet. Jag brukar även somna till den när jag tar en eftermiddagslur.

 8. Jag tänkte, precis som gunnar, tipsa om Explosions in the sky. Hjärnan blir liksom härldigt avskärmad från omvärlden och fingrarna kan knappa fritt, låtarna är dessutom upp emot tio minuter långa.

 9. Själv skriver jag bäst till jazz, eftersom jag inte är någon jazzkille och långa solon har en hypnotiserande flow-effekt på mig. Men problemet nu är att jag börjat intressera mig för jazz. Sidney Bechet, Django Reinhardt, Gene Krupa och så det burleska… Big Bands, Swing, Flapper music, The Roaring 20’s…
  Annan bra skrivmusik, en helt annan är: Allt med Hope Sandoval och Mazzy Star. Ry Cooder. Art of Noise. Soundtracket till A Clockwork Orange. Kraftwerks Autobahn…

 10. Jag skrev min bok (nästan) uteslutande till Tindersticks album ”Tindersticks [II]” och Tom Waits ”Real Gone”. Åtminstone det förra borde du gilla, poppojke som du är. När jag nu fabulerar vidare snurrar uteslutande soundtracket till ”2046”.

 11. jag är nog lite förbluffad över att alla genast förstod vad skriv- och tågmusik är… när jag skriver vill jag att det ska vara knäpptyst omkring mig och när jag åker tåg läser jag tidningar/böcker. hursomhelst, lycka till med ditt skrivande! är helt övertygad om att det blir en skitbra roman nummer två. en undran: får du ta ledigt från jobbet lite hursomhelst för att pyssla med ditt skrivprojekt?

 12. Zoe: Nej, inte hursomhelst, men om jag ger lite heads up och det går att fixa vikarie så brukar det gå bra. Och ofta brukar jag inte ta ledigt, de lediga fredagarna jag har (haft) och skrivit om tidigare var schemalagda.

 13. Ge Sabbath en chans vet ja, ”Megalomania” och ”Wizard” borde få dig att spontan-headbanga i skrivandet!

 14. Själv blir jag väldigt inspirerad av Air. Gillar särskilt soundtracket till ’The Virgin Suicides’. Annars är väl allt med Yvonne bra att lyssna till, ’Hit That City’ -skivan är sorgligt underskattad. Stakka Bo’s ’J.r’ och The Outstands ’Electroshocks?’ är också återupptäckter som toppar spellistan i min iPod just nu.

Kommentarer är stängda.