Integriteten är väsentlig

I dag hade DN premiär för sin bokförsäljningssajt. Det är egentligen inte så mycket mer än ett Adlibris som klätts i lite annan skrud, men ger DN en möjlighet att länka till böcker de recenserar och därmed tjäna lite pengar på klickningarna. Inte så konstigt i sig, tidningarna har blivit rätt duktiga på att skaffa sig sidoinkomster.

Men.

DN:s kulturchef Maria Schottenius säger angående deras nya bokhandel att integriteten är väsentlig. Ingen ska kunna sammanblanda DN:s redaktionella verksamhet med bokförsäljningssajten. Okej, det är ju bra.

dndump.jpgMen. Varför i hela fridens namn väljer de då att placera ”I döden dina män”, skriven av tidningens politiske redaktör Niklas Ekdal, i topp på sajten? Okej, Ekdal är på väg att sluta på sin post, men han ska fortfarande vara knuten till tidningen om jag minns rätt. Boken är fyra månader gammal, har inte direkt firat triumfer på försäljningslistan och fick rätt ljumma recensioner så det finns inget som motiverar dess framskjutna plats förutom att Ekdal är DN-journalist. Och visst, tidningen gör så klart vad de vill, DN Bokhandel är ju deras sajt, men ändå – var det inte lite osnyggt att göra så här just på startdagen, när det redaktionella oberoendet skulle bevisas?

Fotnot: Adlibris hade vid samma tidpunkt inte ”I döden dina män” placerad någonstans på sin startsida.

6 reaktioner till “Integriteten är väsentlig”

  1. Det finns mycket intressant att säga om DN:s bokhandel. Till exempel att fyra av de fem skönlitterära böckerna som ståtar med omslag på startsidan ligger på Bonnierförlag.

  2. Och då tog du ändå inte med att Fitnessförlaget också är ett Bonnierförlag, så fem av sex titlar med bild på DN Bokhandels startsida är för närvarande från Bonnier.

    Men i det fallet vill jag nog låta tiden gå ett tag innan det går att dra en slutsats. Bonniergruppen har väldigt många förlag och imprints som är bland Sveriges största, så bara för att många titlar syns på DN:s startsida behöver det inte vara en konspiration.

    Sedan ska man ju faktiskt komma ihåg att även Adlibris ägs av Bonniers, och på deras startsida är just nu bara två av sex titlar med bild från Bonnierförlag.

Kommentarer är stängda.